ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μισέλ Ομπάμα: η απαγορευμένη αγκαλιά στην Ελισάβετ & η μυστική φιλία της με τον Μπους

Μισέλ Ομπάμα: η απαγορευμένη αγκαλιά στην Ελισάβετ & η μυστική φιλία της με τον Μπους

Στις σελίδες της αυτοβιογραφίας της, η 54χρονη Μισέλ Ομπάμα εκμυστηρεύεται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε προκειμένου να μείνει έγκυος, την έλλειψη ενδιαφέροντος που έχει για την πολιτική και το ότι της είναι αδύνατο να συγχωρέσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την πολεμική που ξέσπασε σχετικά με την υπηκοότητα του συζύγου της Μπαράκ Ομπάμα.

Ανάμεσα σε άλλα η Ομπάμα εξομολογείται τι πραγματικά συνέβη στο viral επεισόδιο της με τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν η τότε πρώτη κυρία έσπασε το πρωτόκολλο, χωρίς να το γνωρίζει.

Πριν από εννέα χρόνια, η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα συναντήθηκε με τη βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ Β' και κατά λάθος διέπραξε ένα βασιλικό faux pas (παράπτωμα) βάζοντας το χέρι της γύρω από τη μονάρχη.

Το να αγγίξει, πόσο μάλλον να αγκαλιάσει, την Αυτού Μεγαλειότητα κάποιος θεωρείται ανεπίτρεπτο. Όμως η Μισέλ Ομπάμα δεν συγκρατήθηκε από το να εκδηλώσει την αγάπη της στη βασίλισσα.

Στο νέο βιβλίο της Becoming, η Ομπάμα μιλά για το ατόπημά της, την ατυχή στιγμή με τη βασίλισσα.

Αποδεικνύεται ότι οι δυο τους είχαν μια συζήτηση για τα άβολα παπούτσια που φορούσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής G-20 του 2009, σύμφωνα με ένα απόσπασμα του «Becoming» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Telegraph.

Θέμα ύψους

Η βασίλισσα είπε τότε στη Μισέλ Ομπάμα «Είσαι τόσο ψηλή». Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ απάντησε ότι οι γόβες Jimmy Choo της πρόσθεσαν μερικές επιπλέον ίντσες. Τότε, η Αυτού Μεγαλειότητα «έδειξε με κάποια απογοήτευση τις μαύρες γόβες της» και είπε: «Αυτά τα παπούτσια είναι δυσάρεστα, έτσι δεν είναι;».

«Ομολόγησα τότε στη βασίλισσα ότι τα πόδια μου πονούσαν επίσης. Κοιτάξαμε η μία την άλλη με πανομοιότυπη έκφραση, σαν να λέγαμε: "Πότε όλη αυτή η ορθοστασία με τους παγκόσμιους ηγέτες γύρω θα τελειώσει";» συνεχίζει στα απομνημονεύματα η Ομπάμα.

Η Ομπάμα αναφέρει ότι η ίδια και η βασίλισσα ήταν «μόνο δύο κουρασμένες κυρίες που καταπιεζόμασταν από τα παπούτσια μας».

Όσο για την αγκαλιά, η Ομπάμα εξηγεί: «Τότε έκανα ό,τι είναι ενστικτώδες για μένα κάθε φορά που νιώθω ότι είμαι συνδεδεμένη με ένα νέο πρόσωπο, που είναι να εκφράσω τα συναισθήματά μου προς τα έξω. Έβαλα το χέρι με αγάπη στον ώμο της», αναφέρει.

Εκείνη τη στιγμή δεν συνειδητοποίησε ότι έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο. «Αν δεν είχα κάνει τη σωστή κίνηση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, έκανα τουλάχιστον την ανθρώπινη κίνηση» σημειώνει στο βιβλίο.

Αδυναμία στον Μπους

Μια εκδήλωση στο Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικάνικης Ιστορίας και Κουλτούρας τον Σεπτέμβριο του 2016 έφερε κοντά δύο πρόσωπα κλειδιά στην ιστορία των ΗΠΑ, τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγο του Μισέλ.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην εκδήλωση ήταν η οικειότητα που φαίνεται πως έχουν αναπτύξει ο πρώην πλανητάρχης με την "πρώτη Κυρία", Μισέλ Ομπάμα.

Ο φωτογραφικός φακός τους απαθανάτισε να αγκαλιάζονται και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εμφατικές μορφές της χώρας έχουν δείξει την εκτίμηση που έχουν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις η Μισέλ και ο Τζόρτζ κάθονται δίπλα δίπλα, ενώ συχνές είναι και οι εγκάρδιες κινήσεις του ενός προς τον άλλον.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ομπάμα έγειρε και αγκάλιασε τον προκάτοχο του συζύγου της, με αυτόν και την κυρία Λόρα Μπους να χειροκροτούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους έχουν απαθανατιστεί να «κρατιούνται», η μυστική φιλία της Ομπάμα με τον Μπους είναι πλέον φανερή και δεδομένη.

obama bus

Η σχέση τους χρονολογείται από την τελετή ορκομωσίας του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, όταν και ο Τζορτζ Μπους ξέκλεψε λίγο χρόνο για να μιλήσει με την κυρία Ομπάμα και να γνωρίσει τις δύο κόρες της, Μαλία και Σάσα.

obama bus1

Μπους όπως εγκληματίας πολέμου;

Τη φιλία σίγουρα δεν θα εκτιμούσε ποτέ ο Νοτιοαφρικανός φιλειρηνιστής αρχιεπίσκοπος που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου.

Ο Ντέσμοντ Τούτου, σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Observer έξι χρόνια πριν τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους θα πρέπει να προσαχθούν και να δικαστούν στη Χάγη για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος στηρίχθηκε σε ένα ψέμα.

Ο Τούτου εξηγεί στο άρθρο του τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να μετάσχει σε διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην οποία μετείχε πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος κατηγορεί του Μπλερ και Μπους ότι χρησιμοποίησαν ως πρόφαση για την εισβολή στο Ιράκ την πιθανή ύπαρξη στη χώρα όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ αυτό που επιδίωκαν ήταν να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον πρώην ηγέτη του Ιράκ για να κερδίσουν εξουσία και χρήμα έχοντας ματωμένη ατζέντα.

bushtoutou


ΔΗΜΟΦΙΛΗ