ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπρους Σπρίνγκστιν: «Η μουσική με έσωσε από την κατάθλιψη»

Μπρους Σπρίνγκστιν: «Η μουσική με έσωσε από την κατάθλιψη»

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν γενικά διάφορα ψυχολογικά θέματα, συνήθως μάλιστα ο κόσμος πιστεύει ότι αυτά δημιουργούνται από όλα αυτά που “έχουν μέσα στο κεφάλι τους”. Ο Μπρους Σπρίνγκστιν έρχεται να διηγηθεί μια κάπως διαφορετική ιστορία, αντίστροφη για την ακρίβεια, εξηγώντας ότι ήταν η μουσική που τον έσωσε από την κατάθλιψη.

Πριν από λίγες μέρες έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό «Esquire» και ομολόγησε ότι έπαθε πρώτη φορά νευρικό κλονισμό σε ηλικία 32 ετών, το 1982, όταν κυκλοφόρησε το περίφημο άλμπουμ του «Nebraska».

Ακούγοντας το «Nebraska» δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο καλλιτέχνης περνούσε μια παράξενη ψυχολογική φάση, αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα αυτό σε κάθε νότα και κάθε στίχο, άλλωστε. Ο ίδιος λέει ότι δεν γνωρίζει τι ήταν αυτό ακριβώς που προκάλεσε την κατάρρευση, αλλά πιστεύει πως το γεγονός ότι μεγάλωνε, αλλά και οι εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας έπαιξαν ρόλο.

Bruce Springsteen - Highway Patrolman

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι όπως μεγαλώνουμε, το βάρος των ατακτοποίητων αποσκευών μας γίνεται πιο βαρύ, πολύ βαρύτερο... Πριν από πολύ καιρό, οι άμυνες που έχτισα για να αντέχω το άγχος της παιδικής μου ηλικίας, για να σώσω αυτό που είχα από τον εαυτό μου, δεν ήταν πλέον χρήσιμες. Κάνω κατάχρηση των σωτήριων δυνάμεών τους», είπε. «Βασίστηκα σε αυτές για να απομονώσω τον εαυτό μου, να σφραγίσω την αποξένωσή μου, να με αποκλείσω από τη ζωή μου, να ελέγχω τους άλλους και να συγκρατώ τα συναισθήματά μου σε καταστροφικό βαθμό» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, στα χρόνια της εφηβείας ανακάλυψε τη μουσική και ήταν αυτή που τον βοήθησε να καταπολεμήσει τα αρχικά στάδια της κατάθλιψης που προκλήθηκαν εν μέρει από μια δύσκολη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος υπέφερε και ο ίδιος από θέματα ψυχικής υγείας.

Η Τέχνη, λοιπόν, ναι, “βαραίνει” συχνά όσους την παράγουν, αλλά τελικά ίσως σώζει και ζωές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ