ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

To Blade Runner ήταν «τοποθετημένο» στο 2019. Πόσο μοιάζει ο κόσμος μας με την ταινία του Σκοτ;

To Blade Runner ήταν «τοποθετημένο» στο 2019. Πόσο μοιάζει ο κόσμος μας με την ταινία του Σκοτ;
Warner Bros. Pictures

Μόλις πρόσφατα οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το πρώτο Blade Runner, η εμβληματική ταινία που γύρισε ο Ρίντλεϊ Σκοτ το 1982, είναι τοποθετημένο -ως υπόθεση- στο 2019. Και όλοι έχουν, φυσικά, την ίδια απορία: Πόσο μοιάζει ο κόσμος μας με τη δυστοπία που φαντάστηκε ο σκηνοθέτης;

Σύμφωνα με μια εκδοχή όχι και πολύ, καθώς ο κόσμος στον οποίο περιδιάβαινε ο Χάρισον Φορντ ήταν γεμάτος cyborgs και τυφλή βία, ενώ επιμένουν ότι το δυστοπικό περιβάλλον που φαντάστηκε ο Σκοτ απέχει πολύ από το δικό μας.

Κάποιοι άλλοι λένε ότι τελικά ο κόσμος του Blade Runner δεν είναι και τόσο μακρινός από την πραγματικότητα, και σπεύδουν να το αποδείξουν.

Τα ρομπότ που κατασκευάζουμε σήμερα μπορεί να υπολείπονται των androids που φαντάστηκε αρχικά ο Φίλιπ Ντικ (η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημά του «Do Androids Dream of Electric Sheep?») και μετέφερε στην οθόνη ο Σκοτ. Όμως, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ, με όλα τα ηθικού κυρίως τύπου ζητήματα που έχει φέρει μαζί της, όπως επίσης και τα κινητά τηλέφωνα και τα ιπτάμενα οχήματα, κι ας μην έχουν βγει ακόμα στην κυκλοφορία. Ο τρόπος που ντυνόμαστε επίσης δεν απέχει πολύ από εκείνον του Blade Runner.

Blade Runner The Final Cut 4 DBfvL4m

Το βασικό επιχείρημα, όμως, είναι ότι ο κόσμος μας αρχίζει πραγματικά να μοιάζει με εκείνον του Σκοτ και ίσως εμείς ακόμα να μην έχουμε πάει πέρα από το φεγγάρι, αλλά ήδη στέλνουμε μη επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, αναζητώντας, όπως και στην ταινία, έναν κόσμο που ίσως αποτελέσει το αυριανό μας σπίτι και πέρυσι το Voyager 1 ταξίδεψε πέρα από τα όρια του Γαλαξία μας.

Οι εικόνες, πάντως, που συγκεντρώνει το www.instagram.com/bladerunnerrealworld, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η φαντασία κάπου, κάποτε, συναντά την πραγματικότητα και ένα από αυτά τα κάποτε είναι η χρονιά που μπαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ