ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το άλλο πρόσωπο της Πάμελα Άντερσον: «Έχω υποχρέωση να μιλάω για την πολιτική»

Το άλλο πρόσωπο της Πάμελα Άντερσον: «Έχω υποχρέωση να μιλάω για την πολιτική»
CHRISTOPHE PETIT TESSON/ΑΠΕ ΜΠΕ

Το 2018 ήταν η χρονιά που η 51χρονη πρώην σταρ του Baywatch, Πάμελα Άντερσον, μάς αποκάλυψε σε όλο του το μεγαλείο το… άλλο της πρόσωπο, αυτό της έντονα πολιτικοποιημένης γυναίκας Κάποιοι επιμένουν ότι αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από την κάπως ασαφή σχέση της με τον Τζούλιαν Ασάνζ των Wikileaks. Δεν έχει και πολλή σημασία όμως. Λίγη Πάμελα, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν…

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κατά καιρούς η Πάμελα είχε υποστηρίξει θερμά διάφορες ακτιβιστικές οργανώσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και πιο συγκεκριμένους σκοπούς όπως η ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αϊτή, φέτος όμως ανέβηκε σε άλλο επίπεδο με την ένταξή της στον αγώνα κατά της λιτότητας, του εκτροχιασμένου καπιταλισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς.

Αποκορύφωμα αυτής της δράσης ήταν η θερμή υποστήριξη της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, «ενάντια στη δομική βία της παγκόσμιας ελίτ και στις πολιτικές ανισότητας που εκφράζει ο Μακρόν και στρέφονται ενάντια στο 99% του πληθυσμού όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλον τον κόσμο» όπως έγραψε σε μια από τις πολλές αναρτήσεις της.

«Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι γεμίζουν το μυαλό και την καρδιά με βιβλία, με μουσική, με τέχνη, όχι με PlayStation. Οι ανθρώπινες συνδέσεις σβήνουν. Όταν ξεχνάμε πώς να κάνουμε έρωτα, ξεχνάμε ο ένας τον άλλον. Ας ξαναμάθουμε μαζί. Ας αγωνιστούμε μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Έχει δηλώσει επίσης την στήριξή της στον Τζέρεμι Κόρμπιν και την απέχθειά της στο πρόσωπο του ακροδεξιού υπουργού εσωτερικών και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι. Κάποιοι κοροϊδεύουν, όμως το περιοδικό «Jacobin» η έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση αριστερής σκέψης στο τρέχον τεύχος του δημοσιεύει συνέντευξη της Πάμελα Άντερσον, μαζί με τον Κροάτη αριστερό φιλόσοφο Σρέκο Χόρβατ.

Σε ερωτήματα σχετικά με την κρίση στην Ευρώπη, με τις εξεγέρσεις στη Γαλλία αλλά και με τη δική της ακτιβιστική δράση, η Πάμελα απαντά:

«Τα σχόλια και οι αναρτήσεις μου προκλήθηκαν από τις εικόνες βίας στο Παρίσι που όλοι παρακολουθούσαμε υπνωτισμένοι. Τι βρίσκεται πίσω από τη βία; Αυτό ήθελα να καταλάβω. Το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να γίνω αποδεκτή ως παρατηρητής τέτοιων φαινομένων. Ταράζω τα νερά με αντισυμβατικό τρόπο και θα συνεχίσω να το κάνω».

«Κάποιοι είπαν ότι οι διαδηλωτές στη Γαλλία βγήκαν στους δρόμους για να διατηρήσουν το δικαίωμα να μολύνουν το περιβάλλον. Δε νομίζω. Βγήκαν στους δρόμους επειδή οι πλούσιοι καταστρέφουν το περιβάλλον και το λογαριασμό τον πληρώνουν οι φτωχοί».

«Είδατε την Τερέζα Μέι που δεν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο ενώ η Μέρκελ την περίμενε απ΄έξω; Αυτή ήταν η ιδανική μεταφορά για το αδιέξοδο του Brexit. Η λύση δεν είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα αλλά άμεση προκήρυξη εκλογών, που ελπίζω να κερδίσει ο Κόρμπιν».

«Μέχρι και στη Ζιμπάμπουε που βρέθηκα, άκουγα ιστορίες για τις εποχές του Baywatch από ντόπιους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι το έβλεπαν ανελλιπώς στις σκηνές τους. Δεν ξέραμε τότε ότι διεισδύουμε σε όλα αυτά τα μέρη προβάλλοντας το όνειρο της 'ιδανικής» ζωής. Παραλίες. Καλιφόρνια. Απόδραση. Ήμουν μέρος αυτού του ονείρου που όμως μου χάρισε το προνόμιο και την ευκαιρία να υψώνω δημόσια τη φωνή μου για τα παγκόσμια ζητήματα που με απασχολούν».

«Έχω υποχρέωση να μιλάω για τέτοια ζητήματα. Όλοι την έχουν. Χωρίς ελευθερία του λόγου και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών όπως τα Wikileaks, δεν υπάρχει ελπίδα να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτές τις μέρες σκέφτομαι συχνά τον Τζούλιαν Ασάνζ που ζει υπό περιορισμό και δεν μπορεί να είναι τα Χριστούγεννα με την οικογένεια και τους φίλους του». «Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι γεμίζουν το μυαλό και την καρδιά με βιβλία, με μουσική, με τέχνη, όχι με PlayStation. Οι ανθρώπινες συνδέσεις σβήνουν. Όταν ξεχνάμε πώς να κάνουμε έρωτα, ξεχνάμε ο ένας τον άλλον. Ας ξαναμάθουμε μαζί. Ας αγωνιστούμε μαζί», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ