ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα τουρκικά σήριαλ κατακτούν τον κοσμο μέσω του Netflix

Τα τουρκικά σήριαλ κατακτούν τον κοσμο μέσω του Netflix
/twitter.com/the_protector

Ο Χακάν Ντεμίρ είναι ένας έμπορος έργων Τέχνης ο οποίος ανακαλύπτει ότι ανήκει σε μια αρχαία γενιά σούπερ ηρώων και ετοιμάζεται να σώσει την Κωνσταντινούπολη από ένα τεράστιο κακό. Δεν είναι αμερικανική ταινία, αλλά το νέο τούρκικο σήριαλ The Protector του Netflix που σπάει ταμεία παγκοσμίως.

Δράση, έρωτες, οικογενειακά δράματα, όλα μαζί και ταυτόχρονα -όπως ακριβώς τα έχουμε μάθει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια εδώ στην Ελλάδα- είναι τα απαραίτητα συστατικά ενός τούρκικου σήριαλ που σέβεται τον εαυτό του. Και φαίνεται ότι όχι απλώς δουλεύει, αλλά μπορεί να συναρπάσει τα πλήθη και παγκοσμίως, αλλιώς το Netflix δεν θα επένδυε στη δοκιμασμένη αυτή συνταγή.

Ήδη, πριν επιχειρήσουν να κατακτήσουν τις απαιτητικές αγορές της Βρετανίας και της Αμερικής, τα τουρκικά σήριαλ είναι πολύ επιτυχημένα όχι μόνο στην ίδια την Τουρκία και βέβαια στην Ελλάδα, αλλά και στη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Είναι τόσο επιτυχημένα που θεωρείται ότι λειτουργούν και ως αντίβαρα στην πολύ αμφιλεγόμενη και όχι πάντα ειρηνική τουρκική εξωτερική πολιτική. Κάτι που δεν λειτουργεί πάντα βέβαια…

Οι Σαουδάραβες, για παράδειγμα, αντιπαθούν τόσο πολύ τους Τούρκους για την πολιτική τους που τον περασμένο Μάρτιο «έκοψαν» όλα τα τούρκικα σήριαλ, ακόμα και στη μέση της σεζόν, αντιδρώντας στην υποστήριξη της Τουρκίας προς το Κατάρ.

Όμως τα τούρκικα σήριαλ εξαπλώνονται σαν ιός στην Ευρώπη και τον κόσμο. Τη χρονιά που πέρασε, μια μεταγλωττισμένη εκδοχή του περίφημου «Φατμαγκιουλ» παίχτηκε στην Ισπανία και τράβηξε σχεδόν ένα εκατομμύριο τηλεθεατές.

MV5BMTQ0MDYwNDMxOV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjI0OTgxOQ. V1

IMDb

Τα ίδια, με άλλες σειρές, συμβαίνουν και σε χώρες όπως η Σουηδία και η Βουλγαρία. Επόμενος στόχος, οι χώρες που ακόμα αντιστέκονται: Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά κι εκεί είναι θέμα χρόνου να διεισδύσουν τα κάπως συντηρητικά οικογενειακά δράματα των γειτόνων μας.

Το Netflix, τώρα, με την απίστευτη διεισδυτικότητα που έχει αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές, δείχνει κάποιες τούρκικες σειρές από το 2016, αλλά είναι η πρώτη φορά που ποντάρει σε μια δική του παραγωγή. Η δεύτερη σεζόν του «The Protector» έχει ήδη εγκριθεί και το δίκτυο ήδη ετοιμάζει και δεύτερο σήριαλ, με πρωταγωνίστρια τη Μπερέν Σαάτ, μια από τις πιο διάσημες Τουρκάλες σταρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ