ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Πάμελα Άντερσον θέλει να την πάρουμε στα σοβαρά. Πρέπει;

H Πάμελα Άντερσον θέλει να την πάρουμε στα σοβαρά. Πρέπει;
CHRISTOPHE PETIT TESSON/ΑΠΕ ΜΠΕ

Στα 51 της χρόνια, η Πάμελα Άντερσον παραμένει εντυπωσιακή, αλλά έχει βάλει κατά μέρος την υποκριτική καριέρα κι έχει επικεντρωθεί στην ακτιβιστική δράση, με εντυπωσιακό ομολογουμένως αποτέλεσμα. 

Ζώντας, πια, μόνιμα στο Παρίσι, η Πάμελα Άντερσον επικοινωνεί συχνά με τον κόσμο, διατυπώνοντας τη μαχητική της άποψη, στα social media: στους λογαριασμούς της στο twitter και στο instagram και στο επίσημο website του Pamela Anderson Foundation. Η ΣιΤζέι του «Baywatch» έγινε όλα αυτά τα χρόνια διάσημη για ένα σωρό λόγους: τον εκρηκτικό γάμο με τον Τόμι Λι, τις αυξομοιώσεις του στήθους και όλα τα συναφή. Κάτω απ’ όλα αυτά, όμως, η Πάμελα Άντερσον, με τον απλό, ευθύ, εσκεμμένα μονοδιάστατο λόγο και τις αυτονόητες απορίες της, έχει κάτι να πει στα εκατομμύρια των ανθρώπων που την παρακολουθούν. Η Καναδέζα ηθοποιός, εδώ και δεκαετίες αξιοποιεί τη δημοτικότητά της για να μιλήσει υπέρ της προστασίας των ζώων, ξεκινώντας με τη συνεργασία της με την Peta το '90 και την καμπάνια της, «I'd rather go naked than wear fur» και από τότε δεν έχει σταματήσει την έμπρακτη φιλοζωία. Μπορεί βέβαια να πουν κάποιοι ότι μιμείται την Μπριζίτ Μπαρντό, όχι βέβαια στις ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις της, αλλά στιλιστικά και κυρίως φιλοζωικά, αλλά η Παμ έχει το δικό της λόγο και στιλ.

Αμφιλεγόμενη

Από την άλλη, η συμπάθειά της προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η παθιασμένη υπεράσπιση και η θολή σχέση της με τον Τζούλιαν Ασάνζ, ρίχνουν ένα γκρίζο σύννεφο στο πολιτικό προφίλ της. Αλλά και το σχόλιό της για το νεοφεμινιστικό κίνημα, όπως το διατύπωσε στη συνέντευξή της στο αυστραλέζικο 60 Minutes, ακούστηκε υπερβολικά αφοριστικό: «Είμαι φεμινίστρια, αλλά θεωρώ ότι το τρίτο φεμινιστικό κύμα το παράκανε. Παραλύει τους άντρες. Το κίνημα #metoo μού πέφτει πολύ, συγγνώμη, θα με σκοτώσουν που το λέω αυτό. Η μητέρα μου με έμαθε να μην πηγαίνω σε ξενοδοχεία με αγνώστους κι αν κάποιος μου ανοίξει την πόρτα με τη ρόμπα, ενώ πρόκειται για επαγγελματικό ραντεβού, μάλλον θα πρέπει να πάω κάπου αλλού, αυτό είναι κοινή λογική».

https://www.instagram.com/p/BrphwlcHML3

Ωστόσο, η Πάμελα Αντερσον παρακολουθεί τη διεθνή επικαιρότητα και την καταγγέλλει με συνέπεια, από τις φασιστικές αποφάσεις του Μπολσονάρο στη Βραζιλία, ως το σεξισμό στην Ινδία και τις επιτυχίες των γυναικών εκεί. Πρόσφατα, τάχθηκε υπέρ των Κίτρινων Γιλέκων και της βίαιης εξέγερσής τους στη Γαλλία, όπως εξέφρασε στο αναλυτικό της κείμενο: «Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων είναι μια εξέγερση που σιγοβράζει στη Γαλλία εδώ και χρόνια, όπου οι απλοί πολίτες αντιδρούν στο τρέχον πολιτικό σύστημα που, όπως σε πολλές ακόμα δυτικές χώρες, συνωμοτεί με την ελίτ κι απεχθάνεται το λαό. Όταν κάποιοι διαμαρτυρόμενοι καταστρέφουν αυτοκίνητα και καίνε καταστήματα, επιτίθενται συμβολικά στην ιδιωτική περιουσία που αποτελεί τη βάση του καπιταλισμού. Όταν επιτίθενται σε αστυνομικούς, προκαλούν και απορρίπτουν συμβολικά τις κρατικές δυνάμεις καταπίεσης - δυνάμεις που πρωτίστως προστατεύουν το κεφάλαιο».

Είναι η θεωρία αυτή ύποπτα απλοϊκή; Εξαρτάται από την οπτική του καθενός, όμως η ίδια η ηθοποιός φαίνεται να εκφράζει τις απόψεις μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, κάτι που δεν καταφέρνουν οι περισσότεροι πολιτικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ