ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Berlinale 2019: Οι υποψηφιότητες για τη Χρυσή Άρκτο

Berlinale 2019: Οι υποψηφιότητες για τη Χρυσή Άρκτο
www.imdb.com

Τις νέες ταινίες των Φρανσουά Οζόν και Φατίχ Ακίν και μια ελληνική συμπαραγωγή, βρίσκουμε στο διαγωνιστικό τμήμα της 69ης Berlinale. Το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου, δημοσίευσε μερικές ακόμα προσθήκες στην έως τώρα λίστα των ταινιών του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Άρκτο. Προς το παρόν, έχουν ανακοινωθεί 18 ταινίες του τμήματος, 15 από τις οποίες θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης, ενώ οι υπόλοιπες θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού.

So Long, My Son (Di jiu tian chang) του Γουάνγκ Ξιαοσουάι, Κίνα, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η νέα ταινία του Γουάνγκ Ξιαοσουάι, βραβευμένου ήδη δύο φορές με Αργυρή Αρκτο στο Βερολίνο για τα «Beijing Bicycle» (2001) και «In Love We Trust» (2007), περιστρέφεται γύρω από δύο παντρεμένα ζευγάρια. Ακολουθεί τις εμπειρίες τους από την επαναστατική οικονομική μεταρρύθμιση και τις αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Κίνα από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. Οικογένειες και φιλίες, ο έρωτας και το πεπρωμένο, καθώς μεταλλάσσονται και παρασύρονται από τα κύματα της ιστορίας.

Elisa & Marcela (Elisa y Marcela) της Ιζαμπέλ Κοϊξέ, Ισπανία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Επειτα από μια δραματικά καθοδική πορεία στο αγγλόφωνο σινεμά, η Ισπανίδα Ιζαμπέλ Κοϊξέ («The Bookshop», «Nobody Wants the Night») επιστρέφει στη γενέτειρά της για να καταγράψει το χρονικό του πρώτου γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη σύγχρονη ιστορία της χώρα της, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1901. Δύο γυναίκες, η Μαρσέλα και η Ελίσα, αποφασίζουν να παντρευτούν στην Α Κορούνια. Για να το καταφέρουν, όμως, η Ελίσα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει ανδρική ταυτότητα, με το όνομα Μάριο Σάντσες, όπως και θα καταγραφεί στο πιστοποιητικό γάμου.

God Exists, Her Name is Petrunija (Gospod postoi, imeto i' e Petrunija) της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα, Μακεδονία, Βέλγιο, Σλοβενία, Κροατία, Γαλλία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η Σκοπιανή σκηνοθέτιδα Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα («I Am from Titov Veles») καταγράφει ένα ταραγμένο 24ωρο από τη ζωή μιας 31χρονης άνεργης γυναίκας, η οποία την ημέρα των Θεοφανείων αποφασίζει παρορμητικά να βουτήξει στα παγωμένα νερά και να ανασύρει τον σταυρό. Οταν θα το καταφέρει, θα έρθει αντιμέτωπη με ορδές οργισμένων ανδρών, ιερωμένων και αστυνομικών, οι οποίοι αμφισβητούν το δικαίωμά της να συμμετάσχει στην τελετή, ως γυναίκα.

Marighella του Βάγκνερ Μούρα, Βραζιλία, Παγκόσμια Πρεμιέρα - Πρώτη Ταινία - Εκτός Συναγωνισμού

Βασισμένο στο βιβλίο του Μάριο Μαγκαλέις, «Marighella - The Warrior Who Burnt Down the World», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Βάγκνερ Μούρα είναι μια βιογραφική ταινία για τον Κάρλος Μαριγκέλα, τον Μαρξιστή Βραζιλιάνο συγγραφέα, πολιτικό κι επαναστάτη που δολοφονήθηκε από τη στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας το 1969. Τον Μαριγκέλα υποδύεται ο μουσικός Σέου Χόρχε.

Mr. Jones της Ανιέσκα Χόλαντ, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το νέο φιλμ της Πολωνής Ανιέσκα Χόλαντ («In Darkness») καταγράφει τις περιπέτειες του Βρετανού δημοσιογράφου Γκάρεθ Τζόουνς, ο οποίος ταξιδεύει στα βάθη της Σοβιετικής Ενωσης προκειμένου να αποκαλύψει μια διεθνή συνομωσία. Το ταξίδι του ενέπνευσε τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Οργουελ.

Öndög του Γουάνγκ Κουάν'αν, Μογγολία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Παλιός γνώριμος της Berlinale και κάτοχος της Χρυσής Αρκτου για το «Tuya's Marriage» (2006), ο Κινέζος Γουάνγκ Κουάν'αν επιστρέφει φέτος για να διεκδικήσει για τρίτη φορά ένα μεγάλο βραβείο στο Βερολίνο, με το αγνώστων λοιπών στοιχείων «Öndög».

The Operative του Γιουβάλ Αντλερ, Γερμανία, Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ, Παγκόσμια Πρεμιέρα - Εκτός Συναγωνισμού

Η Νταϊάν Κρούγκερ και ο Μάρτιν Φρίμαν πρωταγωνιστούν στο θρίλερ του Ισραηλινού Γιουβάλ Αντλερ, στο οποίο η Μοσάντ επιστρατεύει μια γυναίκα προκειμένου να δράσει ως μυστικός πράκτορας στην Τεχεράνη.

Piranhas (La paranza dei bambini) του Κλαούντιο Τζοβανέζι, Ιταλία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Ο Κλαούντιο Τζοβανέζι διασκευάζει για το σινεμά το ομώνυμο best seller του Ρομπέρτο Σαβιάνο («Gomorrah»). Πρωταγωνιστές του μια συμμορία τολμηρών 15χρονων αγοριών τα οποία λυμαίνονται οπλισμένα τους δρόμους της Νάπολης προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσταγές του τοπικού νονού και να εκπληρώσουν τις δικές του επιθυμίες.

System Crasher (Systemsprenger) της Νόρα Φινγκσάιντ, Γερμανία, Παγκόσμια Πρεμιέρα - Πρώτη Ταινία

Το ντεμπούτο της Γερμανίδας Νόρα Φινγκσάιντ φιλοδοξεί να προσφέρει μια ωμή ματιά πάνω στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από την ιστορία της 9χρονης Μπένι, ενός προβληματικού παιδιού του οποίου η μητέρα, ανίκανη να το χειριστεί, αποφασίζει να το παραδώσει στις αρχές. Ομως η Μπένι αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια συμμόρφωσης, μέχρι που μια κοινωνική λειτουργός αποφασίζει να ξεπεράσει τα ενδεδειγμένα όρια και να ρισκάρει να χτίσει μια προσωπική σχέση μαζί της.

Out Stealing Horses (Ut og stjæle hester) του Χανς Πέτερ Μόλαντ, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Μετά τα εξαιρετικά «A Somewhat Gentle Man» και «Με Σειρά Εξαφάνισης», ο Χανς Πέτερ Μόλαντ συνεργάζεται και πάλι με τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ και διασκευάζει το ομότιτλο best seller του Περ Πέτερσον. H ιστορία της ταινίας ξεκινά τον Νοέμβριο του 1999. Ο Τροντ, που χήρεψε πρόσφατα, θέλει αποκλειστικά και μόνο ένα πράγμα: να είναι μόνος, γι' αυτό απομονώνεται σε μια φάρμα σε μια ακριτική περιοχή της Νορβηγίας και ακολουθεί κατά γράμμα την καθημερινή ρουτίνα συντήρησης του χώρου και επαφής με τη φύση και τα ζώα. Η απόλυτη ηρεμία, όμως, καταρρέει όταν εμφανίζεται στο κατώφλι του ο μοναδικός γείτονας, ένας άντρας που είχε γνωρίσει για πρώτη φορά το 1948, όταν ο Τροντ και ο πατέρας του είχαν μείνει μόνοι σε μια καλύβα δίπλα στο ποτάμι, σε ένα καλοκαίρι που άλλαξε για πάντα τη ζωή του 15χρονου νεαρού.

Varda by Agnès (Varda par Agnès) της Ανιές Βαρντά, Γαλλία, Παγκόσμια Πρεμιέρα - Εκτός Συναγωνισμού

Μετά το «Πρόσωπα & Ιστορίες», η αειθαλής Ανιές Βαρντά επιστρέφει με ένα ακόμα απρόβλεπτο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο ρίχνει φως στις εμπειρίες της ως σκηνοθέτης, αποκαλύπτει τη μέθοδό της που η ίδια αποκαλεί σινέ-γραφή και ταξιδεύει από το Παρίσι ως το Λος Αντζελες και το Πεκίνο.

The Ground beneath My Feet (Der Boden unter den Füßen) της Μαρί Κρόιτσερ, Αυστρία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η Αυστριακή Μαρί Κρόιτσερ αφηγείται την ιστορία της Λόλα, η οποία ελέγχει την προσωπική της ζωή με την ίδια αμείλικτη αποτελεσματικότητα που χρησιμοποιεί για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη στη δουλειά της σύμβουλος επιχειρήσεων. Οταν όμως ένα τραγικό γεγονός επαναφέρει βίαια το παρελθόν πίσω στη ζωή της, η Λόλα μοιάζει να χάνει σταδιακά την επαφή της με την πραγματικότητα.

The Golden Glove (Der Goldene Handschuh) του Φατίχ Ακίν, Γερμανία, Γαλλία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Βασισμένο σε ένα non fiction best seller, το «The Golden Glove» του Φατίχ Ακίν παρακολουθεί τη μακάβρια πορεία ενός διάσημου serial killer που δρούσε στο Αμβούργο στις αρχές της δεκαετίας του '70 και έβρισκε τα θύματά του σε ένα μπαρ της πόλης, προκαλώντας τον τρόμο στους κατοίκους της πόλης.

By the Grace of God (Grâce à Dieu) του Φρανσουά Οζόν, Γαλλία, Διεθνής Πρεμιέρα

Μετά τον εξωφρενικά απολαυστικό «Διπλό Εραστή», ο Φρανσουά Οζόν ετοιμάζεται και πάλι να προκαλέσει με μια υπόθεση κακοποίησης στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας. Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Μελβίλ Πουπό, στο ρόλο του Αλεξάντρ, ενός άντρα που ζει μια ήσυχη στη Λυών με τη γυναίκα και τα παιδιά του, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι ο ιερέας που τον είχε κακοποιήσει όταν ήταν μικρός εξακολουθεί όχι μόνο να λειτουργεί αλλά και να συναναστρέφεται νεαρά αγόρια. Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο Αλεξάντρ θα αναζητήσει κι άλλα θύματα του ιερέα προκειμένου να σηκώσουν μαζί το πέπλο της σιωπής που καλύπτει τις ιστορίες τους και να ζητήσουν δικαίωση. Αυτό που δεν περιμένουν, όμως, είναι τις διαστάσεις που θα πάρουν οι αποκαλύψεις του και τις συνέπειες που θα έχουν για όλους τους εμπλεκόμενους.

I Was at Home, but (Ich war zuhause, aber) της Άνγκελα Σάνελεκ, Γερμανία, Σερβία, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η Γερμανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Άνγκελα Σάνελεκ αποτυπώνει το χρονικό μιας μυστηριώδους εξαφάνισης στο «I Was at Home, but». Όταν ένας δεκατριάχρονος μαθητής εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος και επανεμφανίζεται ξαφνικά έπειτα από μία εβδομάδα, η μητέρα του και οι δάσκαλοί του έρχονται αντιμέτωποι με υπαρξιακά ερωτήματα που θα αλλάξουν δραματικά την αντίληψή τους για τη ζωή.

A Tale of Three Sisters (Kız Kardeşler) του Εμίν Αλπέρ, Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Το «A Tale of Three Sisters» του Εμίν Αλπέρ («Υποψίες»), στο οποίο ανάμεσα στους παραγωγούς συναντάμε και τον Γιώργο Τσούργιανη της Horsefly Productions, είναι η ιστορία τριών κοριτσιών από ένα χωριό της Ανατολίας, που δίνονται ως ανάδοχες σε πλούσιες οικογένειες μιας μεγάλης πόλης. Χρόνια μετά, κι έχοντας απογοητεύσει τις νέες τους οικογένειες, επιστρέφουν και συναντιούνται ξανά στο πατρικό τους σπίτι.

Ghost Town Anthology (Répertoire des villes disparues) του Ντενί Κοτέ, Καναδάς, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Ακόμα ένα παλιός γνώριμος της Berlinale, ο Καναδός Ντενί Κοτέ («Vic + Flo Saw a Bear») επιστρέφει για να διεκδικήσει τη Χρυσή Αρκτο με τo «Ghost Town Anthology». Η νέα του ταινία διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη 215 κατοίκων, όπου ο θάνατος ενός από αυτούς σηματοδοτεί την αρχή μιας παράξενης περιόδου στη ζωή τους, με την ομίχλη και μια σειρά από ξένους να φτάνουν στον απομονωμένο τόπο τους.

The Kindness of Strangers της Λόνε Σέρφιγκ, Δανία, Καναδάς, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Παγκόσμια Πρεμιέρα - Ταινία Εναρξης

Η Δανή σκηνοθέτης Λόνε Σέρφιγκ επιστρέφει με μια ακόμα αγγλόφωνη ταινία, η οποία θα ανοίξει τη φετινή Berlinale. Το «The Kindness of Strangers» περιγράφεται ως «ένα μοντέρνο παραμύθι», τοποθετημένο γύρω από ένα ρώσικο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας σειράς ανθρώπων. Ανάμεσά τους, μια μητέρα που προσπαθεί να αποφύγει τον βίαιο σύζυγό της, μια νοσοκόμα που έχει ιδρύσει την δική της ομάδα ψυχοθεραπείας, έναν πρώην φυλακισμένο που τώρα έχει αναλάβει το εστιατόριο, έναν δικηγόρο με χαμηλή αυτοπεποίθηση κι έναν νεαρό άντρα που προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει δουλειά. Το σενάριο είναι γραμμένο από την ίδια την Σέρφιγκ, ενώ οι χαρακτήρες του ενσαρκώνονται από ένα αξιοζήλευτο καστ που περιλαμβάνει τους Ζόι Καζάν, Ταχάρ Ραχίμ, Αντρεα Ράιζμπορο, Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς, Τζέι Μπαρούσελ και Μπιλ Νάι.

Το 69ο Φεστιβάλ Βερολίνου θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ