ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

To YouTube απαγορεύει τις επικίνδυνες φάρσες: Οι νέοι κανόνες της πλατφόρμας

To YouTube απαγορεύει τις επικίνδυνες φάρσες: Οι νέοι κανόνες της πλατφόρμας
Pixabay

Νέοι κανόνες για το YouTube, το οποίο απαγόρευσε τη δημοσίευση βίντεο με επικίνδυνες ή συναισθηματικά οδυνηρές «φάρσες». Η κίνηση αυτή είναι η ανταπόκριση της πλατφόρμας στα γνωστά «challenges» που πολλές φορές οδηγούν σε τραυματισμούς ή ακόμη και σε θανάτους. Η δημοφιλής πλατφόρμα, που ανήκει στο Google, ανακοίνωσε ότι «τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν έχει καμία θέση στο YouTube».

Μέχρι τώρα, παρόλα αυτά, το YouTube έχει αποτύχει να εφαρμόσει τους ισχύοντες κανονισμούς του αναφορικά με ότι θεωρεί ως επιβλαβές περιεχόμενο. Πρόσφατα το Buzzfeed αποκάλυψε, δίνοντας και κάποιες μάλλον ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ότι εικόνες και βίντεο που σχετίζονται με κτηνοβασία εξακολουθούν να εμφανίζονται στο σάιτ, παρά τη δέσμευση, από τον περασμένο Απρίλιο ήδη, της πλατφόρμας ότι θα αφαιρεθεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Κάποια από τα συγκεκριμένα βίντεο, όπως είναι αυτονόητο, έχουν εκατομμύρια views. Η αναζήτηση «κορίτσι και το άλογό της», όπως αποκάλυψε το site, φέρνει τουλάχιστον 4 βίντεο κτηνοβασίας στα 20 πρώτα αποτελέσματα... Το YouTube σχολίασε σχετικά ότι «εργάζεται εντατικά για εξαλείψει αυτά τα βίντεο».

Η εφαρμογή των νέων κανόνων αναφορικά με τις φάρσες, τώρα, ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη, λόγω της ασάφειας σχετικά με το τι μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές και τι όχι. «Το YouTube φιλοξενεί πολλά αγαπημένα viral challenges και φάρσες. Με δεδομένο αυτό, ανέκαθεν είχαμε κανόνες που βεβαιώνουν πως το αστείο δεν ξεπερνά τα όρια ώστε να γίνει βλαβερό ή επικίνδυνο», αναφέρεται στην κατηγορία FAQ (συχνές ερωτήσεις) της πλατφόρμας. «Οι κατευθυντήριες γραμμές μας απαγορεύουν περιεχόμενο που ενθαρρύνει επικίνδυνες δραστηριότητες, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό και από σήμερα αυτό αφορά επικίνδυνα challenges και φάρσες», προσθέτει. Από εδώ και στο εξής, το σάιτ δηλώνει ότι δεν θα επιτρέπει βίντεο με «φάρσες που περιλαμβάνουν προφανή κίνδυνο για σοβαρό σωματικό τραυματισμό».

Το σάιτ προσθέτει: «Επίσης δεν θα επιτρέπουμε φάρσες που έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν συναισθηματικό στρες, δηλαδή κάτι τόσο άσχημο που ενδεχομένως θα αφήσει στα παιδιά ψυχολογικό τραύμα για μια ζωή». Το YouTube λέει ότι συνεργάζεται στενά με παιδοψυχολόγους σχετικά με το τι συνιστά «τραυματική εμπειρία». Αν και δεν έχει δημοσιεύσει κάποια λίστα, σημείωσε ότι η απαγόρευση αφορά, μεταξύ άλλων, σε σενάρια στα οποία το παιδί εξαπατάται στο να πιστέψει πως οι γονείς του πέθαναν. Οι συγκεκριμένοι κανόνες έρχονται με αφορμή διάφορες σχετικές φάρσες που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ