ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βρετανία: Βιασμοί και σεξουαλική βία τέλος για τις ταινίες κατάλληλες κάτω των 15 ετών

Βρετανία: Βιασμοί και σεξουαλική βία τέλος για τις ταινίες κατάλληλες κάτω των 15 ετών
Pixabay

Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι γίνεται πιο αυστηρή και βέβαια αυτό συμπαρασύρει τα πάντα. Ή τουλάχιστον τον κινηματογράφο, που από δω και στο εξής θα πρέπει να αποκλείσει όλες τις σκηνές βιασμών και σεξουαλικής βίας, αν θέλει οι ταινίες να απευθύνονται και σε κοινό κάτω των 15 ετών. Όλα αυτά στη Μεγάλη Βρετανία, με τις αλλάγές να επηρεάζουν ένα σημαντικό αριθμό ταινιών. 

Το Βρετανικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Ταινιών (BBFC) ανακοίνωσε πως οποιαδήποτε ταινία με σκηνές σεξουαλικής βίας θα παίρνει το χαρακτηρισμό «κατάλληλη άνω των 15 ετών». Η αλλαγή αυτή επιβλήθηκε από τη μεταστροφή της κοινής γνώμης τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως αυτή καταδείχτηκε από τα αποτελέσματα ερευνών που γίνονται από το Συμβούλιο σε θεατές κάθε πενταετία.

«Οι αντιδράσεις που είχαμε από το κοινό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων είναι ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για απεικόνιση σεξουαλικής βίας σε ταινίες που είναι κατάλληλες για παιδιά κάτω των 15 ετών. Αν και ήδη λειτουργούμε με πολύ αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, το κοινό ζητάει από εμάς να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί απ' ότι αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο επικεφαλής του BBFC.

Όπως λέει ο Guardian στο ρεπορτάζ του, ταινίες όπως το δράμα εποχής «Η Δούκισσα» με την Κίρα Νάιτλι, του 2008, θα είχε επηρεαστεί από το νέο σύστημα αξιολόγησης. Η ταινία είχε χαρακτηριστεί κατάλληλη για παιδιά από 12 ετών και πάνω, παρόλο που περιλαμβάνει μια σκηνή που υπαινίσσεται βιασμό μιας γυναίκας από έναν άντρα. Η νέα αξιολόγηση θα έκανε την ταινία κατάλληλη πάνω από 15 ετών ή θα ανάγκαζε τους παραγωγούς της να κόψουν την επίμαχη σκηνή.

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε τις ανησυχίες του κοινού για τις έντονες αναφορές στο σεξ σε ταινίες κατάλληλες κάτω των 15 ετών, ενώ πολλοί θεατές ζήτησαν να υπάρχει έλεγχος τόσο στα τηλεοπτικά προγράμμα όσο και στο online περιεχόμενο, πεδία που ξεφεύγουν από τη δικαιοδοσία του Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ