ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η ζωή του Βαν Γκογκ μέσα από 9 ταινίες στη μεγάλη -και μικρή- οθόνη

Η ζωή του Βαν Γκογκ μέσα από 9 ταινίες στη μεγάλη -και μικρή- οθόνη
Pixabay

Η έξοδος στους κινηματογράφους της ταινίας «Στην Πύλη της Αιωνιότητας», που επικεντρώνεται στα χρόνια που πέρασε στο γαλλικό νότο, ανεβάζει τις ταινίες με θέμα τη ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στις 9, μερικές από τις οποίες είναι αριστουργήματα και έχουν γίνει κλασικές

Σημαντικοί σκηνοθέτες καταπιάστηκαν με τη ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας και ενός απο τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία του ανθρώπινου ποιτισμου, από τον Αλέν Ρενέ το 1948 ως τον Τζούλιαν Σνάμπελ φέτος, παρουσιάζοντας με πολύ διαφορετικούς τρόπους το μεγαλείο του.

Van Gogh (1948)

Η 20λεπτη ταινία του Αλέν Ρενέ απείχε πολύ λιγότερα χρόνια (σε σχέση με σήμερα) από τη στιγμή που το όνομα του Βαν Γκογκ μπήκε στη λίστα των μεγάλων ζωγράφων. Ο Γάλλος σκηνοθέτης παρουσιάζει τους σημαντικότερους πίνακες του καλλιτέχνη με τη συνοδεία μουσικής αλλά και αφήγησης του Κλοντ Ντοφέν. Τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Lust for Life (1956)

O Κερκ Ντάγκλας στο ρόλο του Βαν Γκογκ. Η σημαντικότερη χολιγουντιανή παραγωγή για το Βαν Γκογκ βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ίρβινγκ Στόουν, είχε δύο σκηνοθέτες και δυο ονόματα όπως οι Κερκ Ντάγκλας και Άντονι Κουίν που δεν δίστασαννα αναμειχθούν σε μια καλλιτεχνική βιογραφία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Dreams (1990)

Η ανθολογία του Ακίρα Κουροσάβα δεν αφορούσε μόνο τον Βανκ Γκογκ, όμως ένα από τα οκτώ όνειρα του σκηνοθέτη εξερευνούσε το χαοτικό ταξίδι ενός φοιτητή μέσα στους πίνακες του ζωγράφου. Σε αυτούς θα συναντήσει και τον ίδιο, σε μια ερμηνεία-έκπληξη από τον Μάρτιν Σκορσέζε, θα συζητήσουν για το κομμένο αυτί του και θα χαθούν μαγικά μέσα σε σταροχώραφα, με εφέ που δημιουργήθηκαν από την εταιρία του Τζορτζ Λούκας.

Vincent

Ο Τιμ Ροθ υποδύθηκε το μεγάλο ζωγράφο στην ταινία του Ρόμπερτ Άλτμαν. Η ταινία εξερευνά αποκλειστικά την σχέση του Βίνσεντ με τον αδελφό του Τεό που αύξανε και άλλο τις ανασφάλειες του πρώτου, λόγω της μη αποδοχής του στον χώρο της Τέχνης, πρωτίστως από τον ίδιο του τον αδερφό που εργάζεται ως έμπορος. Τιμ Ροθ και Πολ Ρις πρωταγωνιστούν στους αντίστοιχους ρόλους.

Vincent and Me (1990)

Η ταινία ήρθε από τον Καναδά και εξιστορεί το μαγικό ταξίδι μιας 13χρονης στην προσπάθειά της να ανακαλύψει μια μυστηριώδη αγορά έργων του Ολλανδού ζωγράφου που περιέργως μοιάζουν με τα δικά της. Απόδραση, περιπέτεια και ταξίδι στο χρόνο εξάπτουν το ενδιαφέρον των μικρών θεατών και ο Τσέκι Καριό προστίθεται στη λίστα των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τον ζωγράφο.

Van Gogh (1991)

Η ταινία του Μορίς Πιαλά έφτασε να διεκδικεί 12 Σεζάρ κερδίζοντας τελικά μόνο αυτό της ερμηνείας του Ζακ Ντιτρόν. Με χρονικό πλαίσιο τους 2 τελευταίους μήνες της ζωής του ζωγράφου, ο Πιαλά εξερεύνησε τον άνθρωπο πίσω από τον καλλιτέχνη, φτιάχνοντας το πιο ευαίσθητο προφίλ του στο σινεμά ως σήμερα, δίνοντας έμφαση στη σχέση που είχε με τους οικείους του.

Painted with Words (2010)

Τηλεταινία του BBC και άλλη μια ευκαιρία για τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς να δείξει τις υποκριτικές του δυνατότητες, το Painted with Words έχει έναν καθαρά εισαγωγικό ρόλο σε όποιον θέλει να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή του ζωγράφου. Ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη δραματοποίηση, η ταινία έχει ως όχημα τα γράμματα του ζωγράφου, όχι μόνο προς τον Τεό, με σκοπό να διηγηθεί σύντομα το βίο του με τις δικές του λέξεις.

Loving Vincent (2017)

Για πολλούς σημαντικότερο από κάθε συμβατική βιογραφία καθώς δεν στέκεται στις πληροφορίες για τον Βαν Γκογκ αλλά παίρνει ως μόττο τη φράση «μόνο με τους πίνακές μας μπορούμε να μιλάμε» που έγραψε σε ένα από τα τελευταία του γράμματα, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση τού πώς θα ήταν ένα animation φτιαγμένο από τον ίδιο. 65 χιλιάδες μικρές ελαιογραφίες ενώθηκαν ψηφιακά στο μακράν πιο φιλόδοξο οπτικοακουστικό project που έγινε ποτέ για τον ζωγράφο.

Η ταινία «Στην Πύλη της Αιωνιότητας» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ