ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιατί οδηγεί χωρίς δίπλωμα η Ελισάβετ; Επειδή μπορεί. Αυτό και άλλα «βασιλικά προνόμια»

Γιατί οδηγεί χωρίς δίπλωμα η Ελισάβετ; Επειδή μπορεί. Αυτό και άλλα «βασιλικά προνόμια»
ALAN PORRITT/AΑΠΕ ΜΠΕ

Ο 98χρονος δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση μετά το ατύχημα που είχε, με τον ίδιο να δείχνει αμετανόητος, καθώς δύο μέρες μετά εμφανίστηκε και πάλι να οδηγεί. Μέσα σε όλη την κουβέντα, που περιστράφηκε αυτονόητα και γύρω από την ηλικία του και την ικανότητά του να οδηγεί σε αυτήν, έγινε γνωστό ότι η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγεί -νόμιμα- χωρίς δίπλωμα.

Σε ηλικία 92 ετών, η βασίλισσα Ελισάβετ επιμένει κι αυτή να οδηγεί μόνη της το αυτοκίνητό της, από και προς τα ιδιωτικά κτήματά της. Ως μέρος του «βασιλικού προνομίου» - εξουσίες και δικαιώματα που κατέχει η βασίλισσα – η Ελισσάβετ είναι το μόνο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που μπορεί να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, παρόλο που τα διπλώματα εκδίδονται στο όνομά της. Δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσει εξετάσεις για το δίπλωμα και μπορεί να οδηγεί χωρίς αριθμό πινακίδας στο αυτοκίνητό της.

Η βασίλισσα έμαθε να οδηγεί όταν ήταν έφηβη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν προσχώρησε στην Women's Auxiliary Territorial Service ως επίτιμο μέλος. Η τότε 18χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ, εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός, έμαθε να αλλάζει λάστιχο, να επισκευάζει κινητήρες και να οδηγεί ασθενοφόρα και φορτηγά.

https://www.instagram.com/p/BYDu-nzA5MO

Ως λάτρης των αυτοκινήτων, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν φοβάται να επιδείξει τις ικανότητές της. Το 1998, εξέπληξε τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, που τότε ήταν πρίγκιπας, όταν επέμεινε να οδηγήσει εκείνη και να του κάνει μια βόλτα στο κτήμα της, στο Μπαλμόραλ στην Σκωτία. Όπως είπε για την συγκεκριμένη συνάντηση, ο πρώην Βρετανός πρόξενος, Σέραρντ Κόπερ-Κόουλς, στην Sunday Times τότε: «Ο πρίγκιπας έκατσε στην θέση του συνοδηγού στο Land Rover με τον διερμηνέα του στο πίσω κάθισμα. Προς έκπληξή του, η βασίλισσα μπήκε στην θέση του οδηγού, έβαλε μπρος και οδήγησε. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία και ο Αμπντουλάχ δεν ήταν συνηθισμένος στο να βλέπει μια γυναίκα να οδηγεί, πόσο μάλλον μια βασίλισσα». Ο διπλωμάτης πρόσθεσε: «Η νευρικότητά του αυξήθηκε όταν η βασίλισσα, μια οδηγός στρατιωτικών οχημάτων στον πόλεμο, πάτησε γκάζι στους στενούς σκωτσέζικους δρόμους του κτήματός της, μιλώντας όλη την ώρα. Μέσω του διερμηνέα του, ο πρίγκιπας ζήτησε από την βασίλισσα να κόψει ταχύτητα και να συγκεντρωθεί στην οδήγηση».

https://www.instagram.com/p/BsTw98wFlfr

Το πρωτόκολλο υπαγορεύει πως η μονάρχης συνήθως πρέπει να χρησιμοποιεί οδηγό στις μετακινήσεις της, αλλά όταν δεν κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση, μπορεί να οδηγεί και μόνη της το αυτοκίνητό της. Μάλιστα, πιστεύεται πως η Ελισάβετ βοήθησε τα παιδιά της να μάθουν να οδηγούν, ιδιαίτερα στην αγροτική περιοχή του Μπαλμόραλ, τον αγαπημένο της τόπο για οδήγηση. Είναι φανατική θαυμάστρια των Land Rover και των Range Rover, δείχνοντας όμως μια προτίμηση και στις Bentley και Jaguar, ενώ η συλλογή αυτοκινήτων της λέγεται ότι αξίζει περίπου 10 εκατομμύρια λίρες.

Και άλλα βασιλικά προνόμια...

1) Δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει: Αν και όλα τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να έχουν διαβατήριο, η βασίλισσα δεν χρειάζεται, αφού όλα τα διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκδοθεί στο όνομα της.

2) Γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές: Ναι, είναι τόσο σημαντική που γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές τον χρόνο: μία στις 21 Απριλίου που είναι τα επίσημα γενέθλιά της, και μία τον Ιούνιο.

4) Εχει δικό της ATM: Η Βασίλισσα έχει τη δική της ταμειακή μηχανή εγκατεστημένη στο υπόγειο του παλατιού του Μπάκιγχαμ, ιδιοκτησίας της ιδιωτικής τράπεζας Coutts.

5) Εχει πολλά ζώα στην ιδιοκτησία της. Απίστευτα πολλά: Εκτός από την γλυκιά συμμορία των Corgis της (τα χαριτωμένα σκυλάκια της), η Βασίλισσα έχει στην ιδιοκτησία της όλους τους κύκνους στον ποταμό Τάμεση, όλα τα δελφίνια που κολυμπούν στα βρετανικά ύδατα, ακόμα και τους οξύρρυγχους και τις φάλαινες της χώρας.

Screenshot 930

Instagram

6) Δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει φόρους: Αν και δεν χρειάζεται να το κάνει, η βασίλισσα άρχισε να πληρώνει φόρους εθελοντικά, καταβάλλοντας το μερίδιο φόρου που της αναλογεί, από το 1992.

7) Δεν μπορεί να συλληφθεί ποτέ, ότι κι αν κάνει: Έχει απόλυτη ασυλία. Παράλληλα, η ίδια και η οικογένειά της δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν σε κανέναν πρόσβαση στις ιδιωτική τους ζωή, οτιδήποτε κι αν συμβεί.

8) Έχει τον δικό της ποιητή: Αυτή την περίοδο είναι η βραβευμένη ποιήτρια Carol Ann Duffy. Η τιμητική θέση δίνεται σε έναν ποιητή, το έργο του οποίου είναι εθνικής σημασίας.

9) Είναι επικεφαλής θρησκείας: Εκτός από τον βασιλικό τίτλο της, η βασίλισσα είναι η επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι δεν επιτρέπεται να αλλάξει θρησκεία, καθώς αυτό θα μπορούσε να σημάνει την αφαίρεση του τίτλου της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ