ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η ελβετική φρουρά του πάπα εκσυγχρονίζεται με νέα 3D κράνη

Η ελβετική φρουρά του πάπα εκσυγχρονίζεται με νέα 3D κράνη
ΑΠΕ ΜΠΕ

Επί 500 χρόνια, οι Ελβετοί φρουροί του πάπα φορούσαν μεταλικά κράνη που ταλαιπωρούσαν τα κεφάλια τους από το βάρος και όχι μόνο. Τα νέα κράνη που φορά η ελβετική φρουρά του Ποντίφικα είναι πιο άνετα, ζυγίζουν λιγότερο προστατεύουν τους φρουρούς από αντίξοες καιρικές συνθήκες, είναι πιο ανθεκτικά καi χάρη στους τρισδιάστατους εκτυπωτές θα κατασκευάζονται σχεδόν στο ένα δέκατο του χρόνου που χρειαζόταν μέχρι σήμερα.

Ένα από τα παραδοσιακά στρατεύματα του κόσμου, αυτό του Βατικανού, εκσυγχρονίζεται και πλέον τα σφυρήλατα κράνη που φορούν οι άντρες της φρουράς του πάπα αντικαθιστώνται με νέα σύγχρονης τεχνολογίας, εκτυπωμένα από 3D εκτυπωτές, κάνοντας τα πιο ελαφριά και άνετα. Τα νέα κράνη κατασκεύασε για τη φρουρά του πάπα μία ελβετική εταιρεία.

Η πρώτη παρτίδα, αποτελούμενη από 95 κράνη (ενώ αναμένεται να παραδοθούν άλλα 65) έφτασε στα αρχηγείο της Ελβετικής Φρουράς, στο Βατικανό την περασμένη Τρίτη και τα μέλη της φρουράς τα δοκίμασαν ήδη. Συχνά πρέπει να στέκονται ακίνητοι για πολλές ώρες και όπως λέει ένα από τα μέλη της φρουράς, ο Νικολά Αλμπέρ στο CNNi, τα νέα κράνη είναι μια σημαντική βελτίωση: «Υπάρχει περισσότερος χώρος ανάμεσα στο κεφάλι σου και το κράνος και έτσι περνάει πιο άνετα ο αέρας», λέει.

Το νέο κράνος σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Πίτερ Πόρτμαν και την ελβετική εταιρεία 3D-Prototyp, που σκανάρισαν το πρωτότυπο κράνος του 16ου αιώνα και δημιούργησαν ένα καλούπι που μετά γεμίστηκε με πλαστικό PVC και χρωματίστηκε με μια υδατοδιαλυτή και ανθεκτική στις ακτίνες UV μπογιά. Πλέον χρειάζεται μια μέρα για να κατασκευαστεί ένα κράνος, ενώ παλιότερα χρειάζονταν αρκετές μέρες, ή και εβδομάδες. Επίσης τα νέα κράνη είναι φθηνότερα από τα παλιά, καθώς κοστίζουν περίπου 1.000 δολάρια το ένα, χρήματα που καλύπτονται από δωρητές.

Η παράδοση συνέπεσε με τον εορτασμό της 513ης επετείου της Ελβετικής Φρουράς, που ιδρύθηκε επίσημα στις 22 Ιανουαρίου 1506. Ο Νικολά Αλμπέρ λέει ότι τα μέλη της φρουράς είναι ενθουσιασμένα με τα νέα κράνη. «Σε κανέναν δεν άρεσαν τα παλιά, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε ότι μας δίνουν», λέει.

Αντίθετα με τον αστικό μύθο, οι πολύχρωμες στολές των Ελβετών Φρουρών δεν σχεδιάστηκαν από τον Μιχαήλ Άγγελο. Η στολή υπάρχει από την Αναγέννηση, αλλά τα χρώματα επιλέχθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο τον 2ο και τον Πάπα Λέοντα τον 10ο που τον διαδέχτηκε. Πρόσφατα η Αγία Έδρα ενέκρινε την αύξηση των ανδρών της φρουράς από 110 σε 135 και ο μηνιαίος μισθός που προσφέρεται είναι 1.500 ευρώ. Οι Ελβετοί Φρουροί, λοιπόν, αυτή την εποχή ζητάνε ανθρώπους για να εμπλουτίσουν τις τάξεις τους, αλλά τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά: Μόνο άντρες, Ελβετοί, Καθολικοί, ηλικίας 19 έως 30 ετών και ψηλότεροι από 1.74 μπορούν να κάνουν αίτηση για τη δουλειά.

Πηγή: Vatican's Swiss Guards wear new 3D-printed helmets, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ