ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Συναυλία: O θρύλος του afrobeat, Manu Dibango, στη σκηνή του Gazarte

Συναυλία: O θρύλος του afrobeat, Manu Dibango, στη σκηνή του Gazarte
gazarte

Ο Manu Dibango έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό αλλά και τη σκηνή του Gazarte. Μια «σχέση αγάπης και αλληλοεκτίμησης», όπως ο ίδιος λέει και αυτό αποδεικνύεται και από τις 9 συναυλίες που έχει δώσει εδώ τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο Manu Dibango, πολίτης του κόσμου, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να συνδυάσει αφρικάνικους, αμερικάνικους, ευρωπαϊκούς, ακόμα και techno ήχους, ξεκινώντας την καριέρα του με την παγκόσμια επιτυχία «Soul Makossa» (1973) που άλλαξε μια για πάντα τη ντίσκο της Δύσης. Ένας ρυθμός που επηρέασε τη σύγχρονη ποπ μουσική, από τον Μάικλ Τζάκσον στο «Wanna Be Startin’ Somethin'», μέχρι την Rihanna στο «Don’t Stop the Music».

Έχει συνεργαστεί με τους πάντες, από τον Φέλα Κούτι μέχρι τον Χέρμπι Χάνκοκ, ενώ τα λάιβ του κινούνται συνήθως πάνω σε ένα global υλικό από τζαζ, ρέγκε, σάλσα και αφρικάνικες πολυρυθμίες. Πάντα χαμογελαστός και πάντα περιστοιχισμένος από μουσικούς που αισθάνονται το ίδιο άνετα με τη τζαζ όσο και με την Αφρικάνικη παράδοση.

Γεννημένος στις 12 Δεκεμβρίου του 1933 στην Ντουάλα του Καμερούν, πήρε τα πρώτα του μουσικά ακούσματα στην εκκλησία των προτεσταντών, όπου η μητέρα του ήταν υπεύθυνη της χορωδίας. Στα 15 του οι γονείς του τον έστειλαν σχολείο στην Γαλλία. Στα 17 του άρχισε πιάνο και μερικά χρόνια μετά σαξόφωνο. Τον είχε κερδίσει το ρεύμα της τζαζ που μεταπολεμικά έφτασε στην Ευρώπη μέσα από μουσικούς, όπως ο Ντιουκ Έλινγκτον και ο Λούις Άρμστρονγκ. Έχοντας γρήγορη εξέλιξη ως μουσικός έγινε μέλος ενός τζαζ γκρουπ με αρχηγό τον καταξιωμένο τότε συνθέτη και κιθαρίστα Francis Bebey που σύντομα τους έκανε γνωστούς στη τζαζ κοινότητα του Παρισιού. Το ‘56 μετακόμισε στις Βρυξέλες. Εκεί όχι μόνο έμαθε να παίζει βιμπράφωνο, αλλά διεύρυνε και το μουσικό του λεξιλόγιο, ώστε να περιλαμβάνει και Δυτικοαφρικανικές φόρμες- και κυρίως το «μακόσα», τον ήχο της πατρίδας του. Άρχισε να θέλει να αναδείξει μέσα από την τζαζ και το φανκ την παράδοση της Αφρικής. Το 1960 συμμετείχε σε τουρνέ στην Ευρώπη με τους African Jazz μια μπάντα που ηγείτο ο συμπατριώτης του Joseph Kabasale που επίσης είχε τις ίδιες μουσικές ανησυχίες και ο οποίος τον «παρέσυρε» για ένα διάστημα πίσω στην Αφρική (στο Κονγκό ως το 1963 και στο Καμερούν αργότερα). Η γνωριμία τους και η συνεργασία τους αντανακλούσε και ένα γενικότερο κλίμα της εποχής, με πολλές αφρικανικές χώρες να ξυπνούν και να διεκδικούν μια ταυτότητα μετά από 500 χρόνια δουλείας και άγριας αποικιοκρατίας. Η μουσική (και οι μουσικοί) ήταν από τα πρώτα πολιτιστικά αγαθά που θα έφταναν στην Ευρώπη και θα εμπλούτιζαν την, ανερχόμενη τότε, σόουλ με νέες φωνές και νέους ήχους.

Το Soul Makossa (μείξη τζαζ, μακόσα και σόουλ ) θα γινόταν το διαβατήριο του για μια διεθνή καριέρα.

Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού και μεγαλύτερος σαξοφωνίστας που γεννήθηκε στην αφρικανική ήπειρο γιορτάζει 60 χρόνια καριέρας την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, στο Gazarte main stage.
Mία άκρως χορευτική βραδιά, όπως ακριβώς αρμόζει στον άρχοντα του groove, με μεγάλες δόσεις φανκ, τζαζ και afrobeat.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Ώρα έναρξης: 21.30
*** Τα εισιτήρια είναι θεάματος & δεν περιλαμβάνουν ποτό

Προπώληση: Α' Ζώνη 45€ - Β' Ζώνη 35€ - Γ' Ζώνη 25€ - Όρθιοι 18€
Ταμείο: Α' Ζώνη 48€ - Β' Ζώνη 38€ - Γ' Ζώνη 28€ - Όρθιοι 21€

ΔΗΜΟΦΙΛΗ