ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ιράν: Απαγόρευσαν μουσικό γκρουπ επειδή γυναίκα τραγούδησε σόλο για 12 δευτερόλεπτα

Ιράν: Απαγόρευσαν μουσικό γκρουπ επειδή γυναίκα τραγούδησε σόλο για 12 δευτερόλεπτα
AP Photo/Vahid Salemi

Η Σαρία, ο ισλαμικός νόμος που επικρατεί και στο Ιράν, έχει διάφορους κανόνες που σε μας φαίνονται μάλλον παράξενοι, αν όχι τρομακτικοί. Ένας από αυτούς είναι ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να τραγουδούν μόνες τους μπροστά σε άντρες.

Δώδεκα δευτερόλεπτα, λοιπόν, της παραβίασης αυτού του κανόνα, ήταν αρκετά για να επιβληθεί απαγόρευση σε ένα μουσικό γκρουπ στην Τεχεράνη του Ιράν, καθώς κατά την διάρκεια συναυλίας, μια γυναίκα - μέλος του, τραγούδησε σόλο.

Η Νεγκίν Πάρσα έπαιζε κιθάρα στο μουσικό γκρουπ του πολύ διάσημου στο Ιράν Χαμίντ Ασκάρι, κατά την διάρκεια συναυλίας στις 30 Ιανουαρίου, στο Μίλαντ Τάουερ.

Σύμφωνα όμως με την Σαρία, τον ισλαμικό νόμο, οι γυναίκες επιτρέπεται να τραγουδούν σόλο μόνο μπροστά σε άλλες γυναίκες. Όταν στο ακροατήριο βρίσκονται άντρες, τότε επιτρέπεται είτε να τραγουδούν μαζί με κάποιον άντρα, είτε ως μέλη μιας χορωδίας.

Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης συναυλίας όμως, η Νεγκίν Πάρσα τραγούδησε σόλο επί δώδεκα δευτερόλεπτα. Άμεσα απομακρύνθηκε το μικρόφωνο που είχε μπροστά της, καθώς όλες οι συναυλίες παρακολουθούνται στενά.

Τότε, ο επικεφαλής του γκρουπ, ο τραγουδιστής Ασκάρι, πήγε το δικό του μικρόφωνο μπροστά στην Πάρσα, ώστε να συνεχίσουν το τραγούδι κανονικά - σε μια πράξη «αντίστασης». Αργότερα εκείνη ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία των δύο τους να μοιράζονται το μικρόφωνο και έγραψε: «Πολλοί λένε διάφορα, αλλά όταν διακυβεύονται τα δικά τους συμφέρονται αποδεικνύεται πως ήταν λόγια του αέρα».

Η τιμωρία της Σαρία όμως δεν άργησε να έρθει. Ήδη από την ημέρα εκείνη στο γκρουπ επιβλήθηκε απαγόρευση λειτουργίας «μέχρι νεοτέρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ