ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Roma: Η οσκαρική γειτονιά του Κουαρόν είναι σήμερα η πιο trendy περιοχή της πόλης του Μεξικού

Roma: Η οσκαρική γειτονιά του Κουαρόν είναι σήμερα η πιο trendy περιοχή της πόλης του Μεξικού
AP Photo/Rebecca Blackwell

Στην ταινία Roma του Αλφόνσο Κουαρόν, που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά χάρισε και στον ίδιο τον Κουαρόν δύο προσωπικά Όσκαρ (Φωτογραφίας και Σκηνοθεσίας), ένα από τα βασικά πρωταγωνιστικά στοιχεία είναι η ίδια η γειτονιά από την οποία πήρε το όνομά της η ταινία και στην οποία μεγάλωσε ο σκηνοθέτης... 

Η περιοχή βρισκόταν αρχικά στα αβαθή σημεία της λίμνης Τεξκόκο. Κατά τη διάρκεια του αποικισμού η λίμνη στέγνωσε και έγινε χωράφια και οικιστική γη που αρχικά ήταν στην ιδιοκτησία του ίδιου του Ερνάν Κορτές. Στο τέλος του 19ου και αρχή του 20ού αιώνα, η περιοχή δυτικά του κέντρου της πόλης του Μεξικού άρχισε να εποικίζεται από εύπορους κατοίκους που αναζητούσαν ένα πιο ήρεμο και καθαρό σημείο για να ζήσουν και να ξεφύγουν από το χάος στο οποίο κατρακυλούσε η ίδια η πόλη. Έτσι δημιουργήθηκε η Roma.

1024px Zacatecas 120

Ένα κτήριο του 19ου αιώνα, στο οποίο ήμερα στεγάζεται η Πανεπιστημιακή Σχολή ΜΜΕ και Επικοινωνίας (Wikipedia)

Η ακμή της περιοχής κράτησε ως τη δεκαετία του '40, όταν και αποτελούσε το προάστειο των πλουσίων. Ήταν η περίοδος κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα περισσότερα από τα Αrt Deco κτήρια της γειτονιάς. Μετά, υπέκυψε στη γενικότερη αστικοποίηση της πόλης του Μεξικού και στις δεκαετίες του '70 και του '80 άρχισαν να χτίζονται εκεί τεράστια εμπορικά κτήρια, απειλώντας την αρχιτεκτονική συνοχή της. Το 1985, ο μεγάλος σεισμός που χτύπησε την πόλη του Μεξικού προκάλεσε τεράστιες ζημιές και τη Roma, κυρίως στα νεότερα κτήρια.

AP 17274806277566

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το σεισμό στην περιοχή ήταν τεράστιες. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από τότε γίνεται μια πολύ σoβαρή προσπάθεια να διατηρηθεί η περιοχή με την αρχική της μορφή και πλέον η Roma είναι μια από τις πιο μοδάτες περιοχές της πόλης, με δεκάδες εστιατόρια και μπαρ στους δρόμους της, αλλά και τα εκπληκτικά διατηρητέα κτήρια να αποτελούν ατραξιόν για τους τουρίστες αλλά και για τους κατοίκους της πόλης. Είναι επίσης μια από τις ακριβότερες περιοχές για να μένει κανείς, με τις τιμές του air bnb να έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια στα ύψη, κάτι που αναμένεται να διογκωθεί μετά την προβολή της ταινίας του Κουαρόν.

Η περιοχή θεωρείται επίσης και κέντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Μεξικού, με πολυάριθμες γκαλερί, Μουσεία και Πανεπιστημιακά κτήρια να βρίσκονται σε αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ