ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2019: Ποιος κατηγορεί τον Κουαρόν ότι «έκλεψε» το Όσκαρ

Όσκαρ 2019: Ποιος κατηγορεί τον Κουαρόν ότι «έκλεψε» το Όσκαρ
Jordan Strauss/Invision/AP, File

Φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο Internet θέλουν τον οπερατέρ Γκάλο Ολιβάρες, να είναι ο πραγματικός διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας «Roma». Ο Κουαρόν δεν έχει απαντήσει... 

Στη φετινή τελετή απονομής των Οσκαρ, το «Roma» έχασε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το «Πράσινο Βιβλίο» και αρκέστηκε στο βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Όμως, ο ίδιος ο Αλφόνσο Κουαρόν, όχι μόνο κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας, αλλά έγινε και ο πρώτος κάτοχος Οσκαρ φωτογραφίας για ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Κάποιοι, όμως, αμφισβητούν το κατά πόσο άξιζε ο Κουαρόν το Όσκαρ Φωτογραφίας, όχι επειδή η ασπρόμαυρη φωτογραφία της ταινίας δεν ήταν άξια βράβευσης, αλλά επειδή εκφράζουν ενστάσεις για το αν ο ίδιος ο Κουαρόν ήταν πραγματικά υπεύθυνος γι’ αυτήν. Σύμφωνα με διαδικτυακές φήμες που οργιάζουν τις τελευταίες ώρες, ο πραγματικός διευθυντής φωτογραφίας του «Roma» ήταν ο Γκάλο Ολιβάρες, ο οποίος αναφέρεται στα τελικά credits της ταινίας ως οπερατέρ και cinematography collaborator. Ο Ολιβάρες αναφερόταν όντως ως διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας (μαζί με τον Κουαρόν) στις πρώτες λίστες των συντελεστών του φιλμ, αλλά και σε αναφορές από τα γυρίσματα, κάνοντας πολλούς να μιλούν για κλοπή από την πλευρά του Κουαρόν, τον οποίον κατηγορούν ότι εξαγόρασε το credit από τον Ολιβάρες για να κατακτήσει το ρεκόρ της διπλής βράβευσης σκηνοθεσίας-φωτογραφίας, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σ’ αυτόν κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου του στην τελετή των Όσκαρ.

MV5BODY0NTg2NzE4N15BMl5BanBnXkFtZTgwNDUyNTQ3NjM. V1 SX1500 CR001500999 AL

(IMDB)

Από την άλλη, κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κι ότι ο Κουαρόν ξαναγύρισε τα τμήματα της ταινίας στα οποία ο Ολιβάρες ήταν αρχικά διευθυντής φωτογραφίας, αναλαμβάνονταςπλήρως τα καθήκοντά του.

Το θέμα δεν έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κοστίσουν στον Κουαρόν το Όσκαρ φωτογραφίας, καθώς όλα τα παραπάνω παραμένουν ακόμα φήμες και καταγγελίες προερχόμενες από ανώνυμες πηγές που ίσως απλά θέλουν να ρίξουν λάσπη στον Κουαρόν και το θρίαμβό του. Προς το παρόν κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει κάνει επίσημες δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ