ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Tον Απρίλιο το 20ό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Tο πρόγραμμα των προβολών

Tον Απρίλιο το 20ό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Tο πρόγραμμα των προβολών
Pixabay

Μόλις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα προβολών και δράσεων του 20ού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 10 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο και τις αίθουσες Δαναός και Άστορ.   

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνοδεύει εδώ και 20 χρόνια την επιστροφή της άνοιξης και συμμετέχει σ 'αυτήν τη χαρούμενη εποχή, μεταδίδοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα μιας αέναα ζωντανής και ποικιλόμορφης τέχνης: αυτής του κινηματογράφου. Από το 2000 ως σήμερα, το φεστιβάλ που έχει βρει τη θέση του στην καρδιά των Ελλήνων σινεφίλ, ανανεώνεται διαρκώς και ενθαρρύνει τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες ανάμεσα σε όλους τους κλάδους και τους φορείς του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου. Φέτος, για μια ακόμη φορά στα 20ά του γενέθλια, προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, καθώς και εκπροσώπους της 7ης τέχνης που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να μοιραστούν με όλους την αγάπη τους για τις δημιουργίες τους.

SCHOOLS OUT

L' heure de la sortie

Η θεματική ενότητας της 20ής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι αφιερωμένη στο άρωμα. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας προβάλλονται πέντε κλασικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό. Τα εγκαίνια της θεματικής ενότητας θα γίνουν με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Élisabeth de Feydeau. Το δημιουργικό γραφείο Typical Organization for standards and Order απάντησε στην πρόκληση της θεματικής των αισθήσεων με τη δημιουργία του εικαστικού του φεστιβάλ που μας ταξιδεύει στο αιθέριο, στο άυλο και στη φινέτσα του αρώματος, παίζοντας παράλληλα με τη γεωμετρία των σχημάτων που παραπέμπουν κυρίως στην κινηματογραφική οθόνη και στα 20ά γενέθλιά του.

amin2 copy

Amin

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από επτά ταινίες, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία, μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία. Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών που γιόρτασε στην τελευταίο Φεστιβάλ Καννών τα 50 του χρόνια. Δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο, έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ: οι Philippe Faucon και Bruno Dumont. Τα βραβεία Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

• Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

• Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η κριτική επιτροπή

David Foenkinos, Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης • Ελένη Ράντου, ηθοποιός • Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν • Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival • Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός

Ταινία έναρξης

En liberté! (Το πρόβλημά μου είσαι εσύ, Γαλλία, 2018)

Σκηνοθεσία: Pierre Salvadori

Ηθοποιοί: Adèle Haenel, Pio Marmaï, Audrey Tautou, Vincent Elbaz

En liberté

Η Yvonne, νεαρή Αστυνομικός-Επιθεωρητής, ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της, ο Αρχηγός Santi, ήρωας της περιοχής που έπεσε στο καθήκον, δεν ήταν όπως πίστευε θαρραλέος και ακέραιος Αστυνομικός, αλλά ένας διεφθαρμένος μπάτσος. Αποφασισμένη να επανορθώσει για τις αδικίες του, συναντά στο δρόμο της τον Antoine, που άδικα φυλακίστηκε για οχτώ χρόνια από τον Santi. Μια αναπάντεχη και τρελή συνάντηση που δυναμιτίζει τη ζωή και των δύο.

Ταινία λήξης

Le mystère Henri Pick (Το μυστήριο του κυρίου Πίκ, Γαλλία, 2019)

Σκηνοθεσία: Rémi Bezançon

Ηθοποιοί: Fabrice Luchini, Camille Cottin, Alice Isaa

Le mystère Henri Pick1

Σε μια βιβλιοθήκη στην καρδιά της Βρετάνης, μια νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει ένα εξαιρετικής αξίας χειρόγραφο το οποίο και δημοσιεύει αμέσως. Το μυθιστόρημα γίνεται best seller. Όμως, ο συγγραφέας του, Henri Pick, ένας πιτσαδόρος από τη Βρετάνη, που έχει πεθάνει πριν δύο χρόνια, φαντάζει αδύνατο να είχε γράψει κάτι άλλο πέρα από λίστες για ψώνια, σύμφωνα με τη χήρα του. Πεπεισμένος ότι πρόκειται για απάτη, ένας διάσημος κριτικός λογοτεχνίας αποφασίζει να κάνει μια έρευνα...

Δείτε όλο το πρόγραμμα προβολών εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ