ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Πάρις Τζάκσον και η ανθρωποφαγία των ΜΜΕ: «Δεν έκοψε τελικά τις φλέβες της; Τι κρίμα…»

Η Πάρις Τζάκσον και η ανθρωποφαγία των ΜΜΕ: «Δεν έκοψε τελικά τις φλέβες της; Τι κρίμα…»
Evan Agostini/Invision/AP

Το περασμένο Σάββατο κυκλοφόρησε από το δίκτυο ΤΜΖ η πληροφορία ότι η κόρη του Μάικλ Τζάκσον, Πάρις, έκοψε τις φλέβες της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καταρρέοντας μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ Leaving Neverland. Λίγες ώρες αργότερα η ίδια διέψευσε με πολύ κατηγορηματικό και θυμωμένο τρόπο την είδηση, στο Twitter: «Άντε γ@μηθείτε, γ@μημένοι ψεύτες», έγραψε.  

Έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε τι προηγήθηκε της «απόπειρας αυτοκτονίας». Λίγες ώρες πριν την υποτιθέμενη απόπειρα, λοιπόν, η Πάρις είχε κατηγορηθεί δημόσια, σε διάφορα δημοσιεύματα, ότι δεν υπερασπίζεται τον πατέρα της και ότι η «ζεν» στάση της απέναντι στις κατηγορίες κατά του Μάικλ Τζάκσον δείχνει διάφορα: Είναι εθισμένη στις ουσίες, δεν πιστεύει αρκετά στην αθωότητά του, δεν έχει κουράγιο να τον υπερασπιστεί, ότι μπορεί να φανταστεί κανείς κι ακόμα περισσότερα…

«Δεν είναι η δουλειά μου να υπερασπιστώ τον πατέρα μου. Ότι ήταν να ειπωθεί γι’ αυτό το θέμα έχει ειπωθεί», απάντησε η ίδια, αλλά ακόμα και αυτό χρησιμοποιήθηκε εναντίον της: «Μήπως η σιωπή της αποδεικνύει τη ενοχή του;»

Το διά ταύτα της υπόθεσης μοιάζει σχετικά απλό: Τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει τον ίδιο τον Τζάκσον, το επόμενο προφανές θύμα του σκανδαλοθηρικού Τύπου -και της μερίδας της κοινωνίας που αρέσκεται στις πρακτικές αρένας- είναι η κόρη του. Η οποία ή που πρέπει να βγει δημόσια και να ξεκατινιάζεται με τον καθέναν, ή που πρέπει να αποδεχθεί την ενοχή του πατέρα της, ή που -ιδανικά- πρέπει να κόψει τις φλέβες της.

Η Πάρις ζει με αυτή την ιστορία από τη μέρα που γεννήθηκε. Οι πρώτες κατηγορίες κατά του Τζάκσον έκαναν την εμφάνισή τους πολύ πριν το ντοκιμαντέρ Leaving Neverland αποφασίσει να σκαλίσει την υπόθεση. Ο Τζάκσον πήγε στα δικαστήρια το 2005 και δεν υπήρξε καμία καταδικαστική απόφαση, καθώς το θέμα έληξε με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Ο ίδιος αρνήθηκε την ενοχή του, το 2009, λίγο πριν πεθάνει, αλλά πλέον δεν είναι εδώ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Είναι, όμως, η Πάρις, η οποία κατά τα φαινόμενα πρέπει να πάρει επάνω της ατόφιο το βάρος των κατηγοριών αυτών και να ζήσει τη ζωή της ως συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα της.

Η ίδια η Πάρις, φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι, όσο κι αν αρνείται να το παίξει:

«Δεν πήραν την τρελή αντίδραση που ήθελαν από μένα για το ντοκιμαντέρ και μια ψυχρή, χαλαρή αντίδραση δεν πουλάει ιστορίες, οπότε γιατί να μην γράψουμε ψέματα και να δημιουργήσουμε μια ιστορία που θα πουλάει;» έγραψε η Πάρις Τζάκσον στο Twitter αναφερόμενη στο «Leaving Neverland». Με τη φράση της αυτή, περιέγραψε εξαιρετικά τις πρακτικές των απανταχού ταμπλόιντ: Όταν το θέμα δεν υπάρχει, ή όταν κάποιος αρνείται να γίνει θέμα, θα το δημιουργήσουμε εμείς. Έχουν οδηγηθεί όντως άνθρωποι σε αυτοκτονία με αυτή τη μέθοδο.

Τα ΜΜΕ δείχνουν αποφασισμένα να μην αφήσουν την Πάρις σε ησυχία, σε μια υπόθεση που πλέον δείχνει να έχει πάρει δική της υπόσταση και να έχει αποκοπεί εντελώς από το θέμα τα ενοχής ή μη του ίδιου του Τζάκσον.

Αν η Πάρις δεν έκοψε τελικά τις φλέβες της, υπάρχουν κάποιοι που είναι αποφασισμένοι να την οδηγήσουν να το κάνει.

Επειδή αυτό, πράγματι, «πουλάει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ