ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το κτήριο, στην Τυνησία, που ενέπνευσε τον Λούκας για το Star Wars κινδυνεύει με κατεδάφιση

Το κτήριο, στην Τυνησία, που ενέπνευσε τον Λούκας για το Star Wars κινδυνεύει με κατεδάφιση
Wikipedia

Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της πρώτης τριλογίας του Star Wars, έγιναν στην Τυνησία. Στην Τύνιδα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο κτήριο που έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στον Τζορτζ Λουκας, εμπνέοντάς τον για τη δημιουργία μέρους των σκηνικών των θρυλικών ταινιών του.

Το κτήριο αυτό είναι το Ξενοδοχείο du Lac, χτισμένο σαν ανάποδη πυραμίδα, με μυτερές άκρες, και μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το σχήμα του στο περίφημο όχημα Sandcrawler, που χρησιμοποιήθηκε από τους Τζάβα στον πλανήτη Τατουίν του Πολέμου των Άστρων.

Το ξενοδοχείο ανήκει αρχιτεκτονικά στη Μπρουταλιστική σχολή. Ο Μπρουταλισμός (στα αγγλικά Brutalism, γνωστός και ως New Brutalism-Νέος Μπρουταλισμός) ήταν αρχιτεκτονικό κίνημα που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950 έως τα μέσα του '70, με κέντρο την Αγγλία και κύριους εκφραστές του τους Πήτερ και Άλισον Σμίθσον. Στόχος του ήταν η επιστροφή στις αρχές του φονξιοναλισμού, της λειτουργικότητας δηλαδή, και η μορφή των κτιρίων χαρακτηρίζεται από έντονη γραμμικότητα, ξεκάθαρα σχήματα, εμφανή υλικά και εκτεταμένη χρήση του σκυροδέματος.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ραφαέλε Κοντιτζιάνι και έχει 416 δωμάτια σε δέκα ορόφους, που όσο ανεβαίνει ο ένας είναι πιο φαρδύς από τον άλλον.

Το du Lac πέρασε μια περίοδο ακμής, μετά τα εγκαίνιά του, το 1973, με προσωπικότητες όπως ο τραγουδιστής Τζέιμς Μπράουν, να το επισκέπτονται συχνά.

Οι καλές εποχές, όμως, δεν κράτησαν πολύ. Το ξενοδοχείο έκλεισε το 2000 και από τότε δεν έχει ξανανοίξει τις πόρτες του.

Το 2011, ο πρώην Πρόεδρος Μπεν Άλι, πούλησε το κτήριο στο Λιβυκό fund Lafico. Αμέσως ανακοινώθηκαν διάφορα μεγαλόπνοα σχέδια για την επαναλειτουργία του, σχέδια που όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Τώρα, όμως, η μεγάλη περίοδος αχρησίας του ξενοδοχείου μάλλον τελειώνει.

databank sandcrawler 01 169 55acf6cb

Το όχημα Sandcrawler στον πλανήτη Τατουίν, εμφανώς επηρεασμένο στο σχεδιασμό του από το du Lac.

Θα κατεδαφιστεί;

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρχιτέκτονας και ακτιβιστής Σάμι Αλούλου, της ομάδας «Κτήρια και Αναμνήσεις», είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι το κτήριο προοριζόταν για άμεση κατεδάφιση. Η ανακοίνωση του Αλούλου ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από ανθρώπους που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική. Αμέσως άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές για να σώσουν «ένα από τα σημαντικότερα μπρουταλιστικά κτήρια όχι μόνο στην Τυνησία αλλά σε όλον τον κόσμο».

Ο Δήμος της Τύνιδας ανταποκρίθηκε, απαντώντας ότι δεν έχει δώσει καμία σχετική άδεια για κατεδάφιση του κτηρίου. Ο Αλούλου πιστεύει ότι αυτή η ανακοίνωση απλώς σημαίνει ότι το κτήριο σώθηκε προσωρινά. Λέει ότι επισκέφθηκε πρόσφατα το ξενοδοχείο και είδε πολλούς εργάτες εκεί, με ασαφείς εργασίες. Η ομάδα του προσπαθεί να σώσει το κτήριο, εξηγώντας τη σημασία του και την ιστορική του αξία. Σκοπεύουν μάλιστα να ζητήσουν τη βοήθεια της UNESCO αλλά ίσως ακόμα και του ίδιου του Τζορτζ Λούκας.

qpdunu9lfqx11

Η ιδιοκτήτρια εταιρία, πάντως, η Lafico, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα. Ο αρχιτέκτονας Sahby Gorgi προσέλαβε μια συμβουλευτική ομάδα και όλοι μαζί προσπαθούν να κάνουν κάποιες προτάσεις για το πιθανό μέλλον του κτηρίου. Έως τώρα έχουν καταρτίσει 12 σχέδια, κάποια από τα οποία αφορούν την ανακαίνιση του ίδιου του κτηρίου, ενώ κάποια άλλα την αντικατάστασή του με κάποιο άλλο. Η κοινή γνώμη, πάντως, φαίνεται να θέλει να παραμείνει το κτήριο στη θέση του. Όμως, το κτήριο έχει περιέλθει εδώ και πολύ καιρό σε αχρησία, με συνέπεια οι φθορές που έχει υποστεί να είναι πάρα πολλές, ενώ μια πυρκαγιά, το 2011, έκανε πολύ μεγάλη ζημιά σε μεγάλο μέρος του. Όλα αυτά καθιστούν την απόπειρα αποκατάστασής του πολύ δύσκολη και πολύ ακριβή.

Μια δεύτερη ευκαιρία

Οι οπαδοί της άποψης ότι το κτήριο πρέπει να διατηρηθεί, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, πιστεύουν όμως ότι το ξενοδοχείο πρέπει να ανακαινιστεί και να του δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία», με έναν νέο ρόλο. Μια ιδέα που προκρίνεται είναι να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο μικρών γραφείων και επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση της Τυνησίας δίνει πολλά κίνητρα για η δημιουργία start-up επιχειρήσεων και κάποιοι φαντάζονται το ξενοδοχείο σαν μια βάση γι αυτές τις εταιρείες.

Το ξενοδοχείο έχει πολύ ενδιαφέρον παρελθόν και ιστορία. Στους επόμενους μήνες θα φανεί εάν θα έχει και μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ