ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι Κινέζοι «πετσόκοψαν» το Bohemian Rhapsody

Οι Κινέζοι «πετσόκοψαν» το Bohemian Rhapsody
IMDB

Η Κίνα αφαίρεσε τουλάχιστον δέκα σκηνές από τη βραβευμένη με Όσκαρ βιογραφική ταινία Bohemian Rhapsody με θέμα τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι, προκαλώντας αντιδράσεις από πολίτες που καταγγέλλουν τις αρχές για υπερβολικά μέτρα λογοκρισίας.

Η ταινία για τη ζωή του τραγουδιστή του θρυλικού συγκροτήματος Queen ξεκίνησε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας την Παρασκευή και έχει ήδη κάνει εισπράξεις οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων στο box office, σύμφωνα με την κινεζική κινηματογραφική εταιρεία Alibaba Pictures που κάνει τη διανομή.

Μόνο που είναι μια… άλλη ταινία, καθώς απ’ αυτήν απουσιάζουν τουλάχιστον τρία λεπτά σημαντικών σκηνών -από ένα κοντινό πλάνο που δείχνει τον Μέρκιουρι να κουνάει ρυθμικά τους γοφούς του πάνω στη σκηνή ως ένα φιλί σε έναν άνδρα προσκεκλημένο και μια ξυλιά στα οπίσθια μιας προσκεκλημένης σε πάρτι.

«Ουσιαστικά είναι σαν να έχει κοπεί ολόκληρη η ταινία παρότι στην πραγματικότητα λείπουν μόνο τρία λεπτά», έγραψε ένας χρήστης του Weibo, που είναι το αντίστοιχο Τwitter της Κίνας. Η αρμόδια αρχή της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Κίνα και σε κάποιες πόλεις υπάρχουν πολυάριθμες κοινότητες γκέι, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι συντηρητικές απόψεις ορισμένων έχουν προκαλέσει την λήψη αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση.

Από το 2012 η Κίνα έχει αυξήσει τα μέτρα λογοκρισίας του περιεχομένου που θεωρεί ότι παραβιάζει τις αποκαλούμενες βασικές σοσιαλιστικές αξίες υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είτε πρόκειται για βίντεο γκέιμς, για μουσική ή για τηλεόραση.
Αλλά οι κινεζικές αρχές λογοκρισίας είναι συχνά απρόβλεπτες ως προς το τι θεωρούν βία, πορνογραφία και πολιτικά ευαίσθητα θέματα.

Για παράδειγμα, σε μια άλλη ταινία, το «Πράσινο Βιβλίο», η οποία μάλιστα στέρησε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το «Bohemian Rhapsody» στη φετινή απονομή των βραβείων, οι γκέι σκηνές δεν αφαιρέθηκαν όταν κυκλοφόρησε στην Κίνα αυτόν τον μήνα.
Αλλά ο Σι Γιεντόνγκ, ένας αναλυτής ταινιών με έδρα το Πεκίνο, θεώρησε αναπάντεχο ακόμα και το ότι το Bohemian Rhapsody εγκρίθηκε από τις αρχές λογοκρισίας της χώρας υπό τις παρούσες συνθήκες.
«Η λογοκρισία εντείνεται όλο και περισσότερο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση», εξήγησε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ