ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στα δικαστήρια η Disney για παραβίαση της νομοθεσίας περί ίσης αμοιβής αντρών και γυναικών

Στα δικαστήρια η Disney για παραβίαση της νομοθεσίας περί ίσης αμοιβής αντρών και γυναικών
AP Photo/John Raoux

Δύο εργαζόμενες στον κολοσό του θεάματος Disney κατέθεσαν αγωγή εις βάρος της εταιρείας, με την κατηγορία ότι συστηματικά πληρώνει χαμηλότερους μισθούς στις γυναίκες απ′ ότι στους άντρες και τονίζοντας, σύμφωνα με την εφημερίδαGuardian αλλά και το περιοδικό Variety, ότι «αξιολογεί τους άντρες εργαζόμενους ως πιο σημαντικούς από τις γυναίκες».

Οι ΛαΡόντα Ράσμουσεν και Κάρεν Μούρ, που εργάζονται στη Disney, υποστηρίζουν στην αγωγή τους ότι η εταιρεία τις πλήρωσε πολύ λιγότερο από τους αντίστοιχους άντρες συναδέλφους τους, για την ίδια δουλειά, με την διαφορά να φτάνει το ποσό των 40.000 δολαρίων το χρόνο.

Παράλληλα με την αποζημίωση που διεκδικούν οι δύο ενάγουσες, ζητούν να αντιμετωπίσει η Disney τις επιπτώσεις για παράνομες εργασιακές πολιτικές - πρακτικές, τόσο κατά το παρελθόν όσο και στο παρόν.

Σύμφωνα με εταιρικό έλεγχο που έγινε κατόπιν αιτήσεως της Ράσμουσεν, αποκαλύφθηκε ότι η Disney πράγματι πλήρωνε χαμηλότερους μισθούς στις γυναίκες, χρησιμοποιώντας ένα τέχνασμα - πολιτική της εταιρείας, κατά την οποία ο μισθός καθοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από αυτόν που εισέπραττε η εργαζόμενη ή ο εργαζόμενος από τον προηγούμενο εργοδότη του. Πρόκειται για κοινό επαγγελματικό μυστικό που διαιωνίζει το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα.

Η απάντηση της Disney ανέφερε ότι «πρόκειται για μία μήνυση χωρίς αξία την οποία και θα αντιμετωπίσουμε αναλόγως».

Το δικηγορικό γραφείο Andrus Anderson, που κατά το παρελθόν έχει καταθέσει αγωγές εις βάρος και άλλων εταιρειών για το ίδιο θέμα, ανάμεσα τους και οι Intel και Farmers Insurance, ζήτησε να αναλάβει την εκπροσώπηση ολόκληρου του εργατικού δυναμικού της εταιρείας από το 2015 και μετά.

Η μήνυση κατατέθηκε συμβολικά την Τρίτη 3 Μαρτίου, ημέρα που χαρακτηρίζεται ως «Equal Pay Day», μέρα που είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των εργαζομένων για ίση αντιμετώπιση ανεξάρτητα από το φύλο δηλαδή.

Η Ράσμουνσεν και η Μουρ είναι και οι δύο έγχρωμες. Και παρ’ ότι η αγωγή τους δεν υπονοεί ρατσιστικές διακρίσεις, η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με μελέτες το χάσμα στους μισθούς ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν έχουμε να κάνουμε και με το χρώμα του δέρματος.

Το Χόλιγουντ δεν είναι μόνο του σ’ αυτή την ιστορία. Στη Σίλικον Βάλεϊ, εταιρείες όπως η Google και η Oracle έχουν έρθει αντιμέτωπες με ανάλογες αγωγές.

Στη Μεγάλη Βρετανία οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες κάθε χρόνο να εκδίδουν μια αναφορά με στοιχεία για το χάσμα των μισθών ανάμεσα στα δύο φύλα. Η Disney παρουσιάζει διαφορά της τάξης του 22% σύμφωνα με την τελευταία αναφορά, αλλά όπως λέει «έχει μια ολιστική προσέγγιση στο πώς αντιμετωπίζει την ισότητα των φύλων στο εργατικό δυναμικό της», ότι κι αν σημαίνει στη θεωρία αυτό.

Στην πράξη, πάντως, σημαίνει 22% διαφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ