ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η «Τουλίπα» θα είναι το νέο εμβληματικό κτήριο του Λονδίνου και το δεύτερο ψηλότερο στην Ευρώπη

Η «Τουλίπα» θα είναι το νέο εμβληματικό κτήριο του Λονδίνου και το δεύτερο ψηλότερο στην Ευρώπη
fosterandpartners

Η πόλη του Λονδίνου ενέκρινε τελικά, παρά τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις, τα σχέδια για την ανέγερση της «Τουλίπας» και το κάπως παράξενο αλλά πολύ ενδιαφέρον κτήριο, που θα έχει ύψος 305 μέτρα, πρόκειται να ρίξει σύντομα θεμέλια…

Η «Τουλίπα» θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στη δυτική Ευρώπη μετά το Shard. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, το κτήριο θα πάρει τη θέση του στην περιοχή Σίτι, του κεντρικού Λονδίνου και θα περιλαμβάνει ένα εστιατόριο, μια περιστρεφόμενο πλατφόρμα με θέα 360 μοιρών και ένα μπαρ, ενώ υπολογίζεται ότι θα το επισκέπτονται πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο.

Τα σχέδια για το κτήριο εγκρίθηκαν τελικά, παρά τη διαφωνία που υπήρχε και η οποία έγινε φανερή και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο σχετικό Συμβούλιο (18 υπέρ και 7 κατά).

2699 fp674100

Το σκεπτικό της έγκρισης ήταν ότι το κτήριο θα αποτελέσει άλλον ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης. Ο ένας από τους ορόφους της Τουλίπας θα εκχωρηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, προκειμένου σχολεία να μπορούν να επισκέπτονται το κτήριο ως μέρος των εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων.

Υπάρχουν, όμως και εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την ανέγερση του κτηρίου: Ο Ντάνκαν Ουίλσον, του Ιδρύματος «Ιστορική Αγγλία» λέει ότι το κτήριο θα κάνει ζημιά στη θέα της πόλης. «Το κτήριο θα κάνει ζημιά σε όσα οι υπέρμαχοί του υποστηρίζουν ότι θα ενισχύσει: Τον τουρισμό και την ιστορική κληρονομιά της πόλης», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ