ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Warner «κατέβασε» από το twitter το προεκλογικό βίντεο του Τραμπ με τη μουσική του «Dark Knight»

H Warner «κατέβασε» από το twitter το προεκλογικό βίντεο του Τραμπ με τη μουσική του «Dark Knight»
AP Photo/Alex Brandon

Το τελευταίο προεκλογικό βίντεο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για τις εκλογές του 2020, αφαιρέθηκε από το Twitter χτες το βράδυ, μετά από σχετικό αίτημα της εταιρείας Warner Brothers Pictures. Κι αυτό επειδή χρησιμοποιούσε τη μουσική από την ταινία «The Dark Knight Rises», της σειράς του Μπάτμαν.

«Η χρήση της μουσικής της Warner Bros. από την ταινία «The Dark Knight Rises» στο προεκλογικό βίντεο δεν ήταν εξουσιοδοτημένη», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας λίγο πριν κατέβει το βίντεο. «Κάναμε κάθε δέουσα νομική κίνηση για να το αφαιρέσουμε από το ίντερνετ», συμπλήρωσε.

Το διάρκειας δύο λεπτών βίντεο, δεν χρησιμοποιεί μόνο το κομμάτι του Χανς Ζίμερμαν «Why Do We Fall?» από την ταινία του 2012, αλλά και τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στους τίτλους της ίδιας ταινίας.

«Πρώτα σε αγνοούν. Μετά γελάνε μαζί σου. Μετά σε αποκαλούν ρατσιστή. Ντόναλντ Τραμπ. Η ψήφος σου. Απέδειξε ότι όλοι τους είχαν άδικο. Τραμπ: Η μεγάλη νίκη. 2010», αναγραφόταν στο βίντεο με τη συγκεκριμένη γραμματοσειρά.

Στο ίδιο βίντεο γινόταν μια απόπειρα να συγκριθεί η άνοδος του Τραμπ στην εξουσία με τις αποτυχίες του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ που του εναντιώνονται, όπως η Έιμι Σάμερ και η Ρόζι Ο’ Ντόνελ.

Ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν αναφορές στη ποπ κουλτούρα για να προωθήσει τον εαυτό του, όπως ένα πόστερ του σε στιλ «Game of Thrones», με τη λεζάντα «οι Κυρώσεις έρχονται», αντί του πασίγνωστου «ο χειμώνας έρχεται».

Το ΗΒΟ είχε αντιδράσει τότε, λέγοντας ότι «θα προτιμούσαμε τα trademarks μας να μην χρησιμοποιούνται λανθασμένα για πολιτικούς σκοπούς».

Πάντως, μέχρι να κατέβει από το Twitter το Μπατμαν-Τραμπ βίντεο είχε 2.3 εκατομμύρια θεάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ