ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάννες 2019: Το επίσημο πρόγραμμα των προβολών - Χωρίς Ταραντίνο, αλλά με Αλμοδοβάρ

Κάννες 2019: Το επίσημο πρόγραμμα των προβολών - Χωρίς Ταραντίνο, αλλά με Αλμοδοβάρ

Οι τελευταίες ταινίες των σκηνοθετών Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αρνό Ντεπλεσέν, Κεν Λόουτς και των αδελφών Νταρντέν θα μετάσχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου, ανακοίνωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ, ο Τιερί Φρεμό.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Πιερ Λεσκίρ και ο Διευθυντής Τιερί Φρεμό, ανακοινώθηκαν οι ταινίες που θα διεκδικήσουν το Χρυσό Φοίνικα του 72ου Φεστιβάλ Καννών και μαζί το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα και οι Ειδικές Προβολές.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συναντάμε τις πολυαναμενόμενες ταινίες, όπως των Τζιμ Τζάρμους (του οποίου το «The Dead Don't Die» αποτελεί και την έναρξη του Φεστιβάλ), Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τέρενς Μάλικ, Νταρντέν, Λόουτς, Ντολάν, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους Ματί Ντιόπ (η πρώτη μαύρη γυναίκα σκηνοθέτης στην ιστορία του Διαγωνιστικού των Καννών) και Λατζ Λι. Εκτός Συναγωνισμού το «Maradona» του Ασίφ Καπάντια και το «Rocketman» του Ντέξτερ Φλέτσερ, ενώ στις Ειδικές Προβολές έχουμε Αμπέλ Φεράρα, αλλά και το νέο ντοκιμαντέρ του Βέρνερ Χέρτσογκ, «Family Romance».

Την ερχόμενη εβδομάδα θ' ανακοινωθούν κάποιοι επιπλέον τίτλοι, καθώς επίσης κι η Εβδομάδα Κριτικής και το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών: Εκείνο που με βεβαιότητα, πια, δεν θ' ανακοινωθεί, είναι το «Once Upon a Time in Hollywood» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Αναλυτικά το Επίσημο Πρόγραμμα

Ταινία Έναρξης:

«The Dead Don’t Die», Τζιμ Τζάρμους

Στο πρώτο επίσημο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ ένα all star καστ πρωταγωνιστών: Mπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Στιβ Μπουσέμι, Ανταμ Ντράιβερ, Ντάνι Γκλόβερ, Κλόι Σεβινί, Ίγκι Ποπ, Τομ Γουέιτς, Σελίνα Γκομέζ και πολλοί άλλοι.

- In Theaters June 14" id="40618"]

Διαγωνιστικό τμήμα:

«Dolor y Gloria», Πέδρο Αλμοδόβαρ

Η καινούρια ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλάει για τις «συναντήσεις» ενός σκηνοθέτη, του Ντολόρ, που κοιτάζει πίσω στην τεράστια καριέρα του - με ανθρώπους, με μνήμες, με τις πρώτες του αγάπες, τη μητέρα του, τους ηθοποιούς με τους οποίους δούλεψε από τη δεκαετία του '60 μέχρι τη δεκαετία του '80. Τον Ντολόρ υποδύεται ο Αντόνιο Μπαντέρας, σ' αυτή την αυτοβιογραφική ταινία του Αλμοδοβάρ.

«Il Traditore», Μάρκο Μπελόκιο

Ο 80χρονος, φέτος, Ιταλός, στην ένατη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Καννών, καταπιάνεται με την πραγματική ιστορία του Τομάσο Μπουσκέτι, τον οποίο αποκαλούσαν «αφεντικό των δύο κόσμων» επειδή, τη δεκαετία του '80, υπήρξε ο πρώτος καταδότης της σικελικής Μαφίας. Τον Μπουσκέτι ενσαρκώνει ο Πιερφραντσέσκο Φαβίνο.

«Nan Fang Ce Zhan de Ju Hu», Ντιάο Γινάν

Ο Κινέζος σκηνοθέτης που, το 2014 κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο της Berlinale για το «Μαύρος Άνθρακας σε Λεπτό Πάγο», επιστρέφει μ' ένα ακόμα γκανγκστερικό νουάρ. Ο τίτλος σημαίνει «η λίμνη με τις αγριόχηνες».

«Parasite», Μπονγκ Τζουν-χο

Δυο οικογένειες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους θα έρθουν κοντά χάρη σ' ένα απροσδόκητο γεγονός. Το «Parasite» σηματοδοτεί την επιστροφή του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο στην πατρίδα του μετά τα αγγλόφωνα «Snowpiercer» και «Okja».

Parasite poster

«The Young Ahmed», αδελφοί Νταρντέν

Η ενδέκατη μεγάλου μήκους ταινία των Αδελφών Νταρντέν (όγδοη συμμετοχή στις Κάννες, με δύο Χρυσούς Φοίνικες στο βιογραφικό τους), φέρει ως τίτλο το όνομα του νεαρού ήρωά της, ενός συνηθισμένου νεαρού που μεγαλώνει στο Βέλγιο. Μόνο που ο Αχμέντ, αντίθετα από τους υπόλοιπους συμμαθητές του, θα παγιδευτεί σε μια σκοτεινή διαδρομή.

young ahmed

«Roubaix, une lumière», Αρνό Ντεπλεσέν

Ο Ντεπλεσέν, στην έκτη συμμετοχή του στο Διαγωνιστικό των Καννών, επιστρέφει στη γενέτειρα πόλη του, τη Ρουμπέ, για το πρώτο του θρίλερ. Δυο αστυνομικοί, που ενσαρκώνουν οι Λεά Σεντού και Ροσντί Ζεμ, διερευνούν την υπόθεση μιας ηλικιωμένης γυναίκας που βρέθηκε άγρια δολοφονημένη.

«Atlantique», Ματί Ντιοπ

Από τα ντεμπούτα του Τμήματος, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της ηθοποιού Ματί Ντιοπ. Σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντακάρ, οι απλήρωτοι εδώ και μήνες εργάτες μιας επιχείρησης αποφασίζουν να φύγουν από τη χώρα, διασχίζοντας τη θάλασσα προς ένα καλύτερο μέλλον. Ανάμεσά τους κι ο Σουλεϊμάν, εραστής της Αντά που είναι λογοδοσμένη σ' έναν άλλον άντρα. Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των εργατών, μια φωτιά καταστρέφει τη γαμήλια γιορτή της κοπέλας και τα κορίτσια της περιοχής ανεβάζουν έναν ανεξήγητο πυρετό.

1 ATLANTIQUE

«Matthias et Maxime», Ξαβιέ Ντολάν

Το «Matthias & Maxime» στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Ντολάν, η Αν Ντορβάλ του «Mommy» και κάμποσοι ακόμη νεαροί ηθοποιοί, ακολουθεί μια σειρά από αγόρια στο Κεμπέκ, δυο από τα οποία ανακαλύπτουν ότι αρχίζουν να ερωτεύονται.

Dolan MATTHIAS AND MAXIME

«Little Joe», Τζέσικα Χάουσνερ

Η Αυστριακή σκηνοθέτης της «Λούρδης» και του «Amour Fou», επιστρέφει μετά από πενταετή απουσία. Ένα γενετικά μεταλλαγμένο φυτό σκορπίζει τους σπόρους του κι αυτό μοιάζει να προκαλεί αλλόκοτες αλλαγές στους ανθρώπους. Όσοι προσβληθούν, διατηρούν τη γνώριμη εξωτερική τους εμφάνιση αλλά οι οικείοι τους νιώθουν ότι έχουν αντικατασταθεί. Πρωταγωνιστούν η Εμιλι Μπίτσαμ και ο Μπεν Γουίσο.

«Sorry We Missed You», Κεν Λόουτς

Ο βραβευμένος με δυο Χρυσούς Φοίνικες σκηνοθέτης, επιμένει ότι «ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός και αναγκαίος». Γραμμένο για μια ακόμη φορά από τον Πολ Λάβερτι, το φιλμ ακολουθεί την ιστορία του Ρίκι, ενός οικογενειάρχη ο οποίος αποφασίζει να ρισκάρει αγοράζοντας ένα φορτηγάκι που ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει να χτίσει την δική του εταιρεία μεταφορών και να εξασφαλίσει την οικονομική του ανεξαρτησία.

sorry we mised ypu

«Les Miserables», Λατζ Λι

Ακόμα ένας πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης στο Διαγωνιστικό, ο Γάλλος δημιουργός συνεχίζει την πορεία που ξεκίνησε το 2017 με τη μικρού μήκους ταινία του, με τον ίδιο τίτλο, που τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γαλλικής ταινίας στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν κι ήταν υποψήφια για Σεζάρ και η οποία καταπιάνεται με την αστυνομική βία.

«A Hidden Life», Τέρενς Μάλικ

Ο Τέρενς Μάλικ θα είναι στις Κάννες με τελευταία του επίσημη επίσκεψη το 2011 με το «Δέντρο της Ζωής». Το νέο του φιλμ, με πρωταγωνιστή τον Ογκίστ Ντιλ του «Inglourious Basterds» και, μαζί, τους Ματίας Σχούναρτς και Μίκαελ Νίκβιστ, αφηγείται τη ζωή του Αυστριακού Φραντζ Γιάγκερστάτερ, ο οποίος, ως αντιρρησίας συνείδησης αρνήθηκε να πολεμήσει στο ναζιστικό στρατό στον Β' Παγκόσμιο, εκτελέστηκε στα 36 του χρόνια, ανακηρύχθηκε επίσημα ως μάρτυρας και «ευλογήθηκε» από την Καθολική εκκλησία.

A Hidden Life

«Bacurau», Κλεμπέρ Μεντόντσα Φίλο και Ζουλιάνο Ντορνέλες

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης του «Aquarius» κι ο συμπατριώτης του, Ζουλιάνο Ντορνέλες, περισσότερο γνωστός ως σκηνογράφος, ταξιδεύουν στα βάθη της Βραζιλίας: ήρωας είναι ένας σκηνοθέτης που αποφασίζει να φτάσει σ' ένα χωριό για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ, μόνο που, καθώς οι μέρες περνούν, ανακαλύπτει ότι οι ντόπιοι δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται κι ότι κρύβουν επικίνδυνα μυστικά.

«La Gomera», Κορνέλιου Πορομπόιου

Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης του «Αστυνομία, Ταυτότητα», κάνει την πρώτη του ταινία εκτός συνόρων, με γυρίσματα στη Λα Γκομέρα, μια από τις Κανάριες Νήσους. Η ιστορία παρακολουθεί έναν αστυνομικό, τον Κρίστι, που φτάνει στον τόπο για να μάθει τη silbo, τη γλώσσα του «σφυρίγματος», την παραδοσιακή μέθοδο με την οποία οι κάτοικοι επικοινωνούν, εδώ και αιώνες, στην περιοχή, με το σφύριγμά τους ν' αντηχεί σε πεδιάδες και βουνά. Απώτερος σκοπός του, όμως, είναι να απελευθερώσει τον Ζολτ, έναν αμφιλεγόμενο επιχειρηματία που κρατείται στο Βουκουρέστι.

La Gomera

«Frankie», Άιρα Σακς

Το φιλμ ακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας που θα δει τη ζωή της να αλλάζει μέσα σε μία μέρα στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Γυρισμένη στην Πορτογαλία, έχει για πρωταγωνίστρια τη μεγάλη σταρ του ευρωπαϊκού σινεμά, Ιζαμπέλ Ιπέρ και μαζί τους Μπρένταν Γκλίσον, Πασκάλ Γκρεγκορί, Μαρίσα Τομέι, Γκρεγκ Κινίαρ, Ζερεμί Ρενιέ και Καρλότο Κότα.

«Portrait of the Young Lady on Fire», Σελίν Σιαμά

Η Σιαμά μάς μεταφέρει στα τέλη του 18ου αιώνα, σ' ένα ερημικό νησί της Βρετάνης, όπου μια ζωγράφος υποχρεώνεται να κάνει το γαμήλιο πορτρέτο μιας νεαρής κοπέλας. Πρωταγωνιστούν η Βαλέρια Γκολίνο και η Αντέλ Ενέλ.

«It Must Be Heaven», Ελία Σουλεϊμάν

Eίχε διαγωνιστεί τελευταία φορά στις Κάννες το 2009, με τον «Χρόνο που Απομένει» και, νωρίτερα, το 2002 με το «Divine Intervention». Στη νέα ταινία του, ο ίδιος ο Ελία Σουλεϊμάν ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, έχοντας εγκαταλείψει τη γενέτειρά του Παλαιστίνη και προσπαθεί να βρει έναν άλλον τόπο όπου θα νιώσει ευπρόσδεκτος.

«Sibyl», Ζιστίν Τριέ

Η σκηνοθέτης που το 2017 ήταν υποψήφια για Σεζάρ για το «Victoria», έχει φέτος ως ηρωίδα της τη Σιμπίλ, μια ψυχοθεραπεύτρια που αποφασίζει να επιστρέψει στο πρώτο πάθος της, τη συγγραφή. Πρωταγωνιστούν η Βιρζινί Εφιρά, η Αντέλ Εξαρχόπουλος και ο Γκασπάρ Ουλιέλ.

Sibyl

Εκτός συναγωνισμού

«Les Plus Belles Années d'une Vie», Κλοντ Λελούς

54 χρόνια μετά το «Ένας Αντρας και μια Γυναίκα», ο Κλοντ Λελούς ενώνει ξανά την Ανούκ Εμέ με τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν για μια αναπόληση ζωής.

Les Plus Belles Années dune Vie

«Rocketman», Ντέξτερ Φλέτσερ

Εγκεκριμένο από τον ίδιο, το φιλμ αφηγείται την άνοδο του Έλτον Τζον στην κορυφή της μουσικής ιστορίας αυτού του κόσμου. Πρωταγωνιστεί ο Τάρον Έτζερτον.

«Too Old to Die Young», Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν

Δύο από τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του Νίκολας Βϊντινγκ Ρεφν για το Amazon Prime θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Καννών.

«Maradona» του Ασίφ Καπάντια

O μάστερ των βιογραφιών («Senna», «Amy») καταπιάνεται με τον αμφιλεγόμενο σταρ των γηπέδων σε αυτό που μοιάζει να είναι το ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Maradon

«La Belle Epoque», Νικολά Μπεντός

Μια ιστορία που αφηγείται την ιστορία ενός εξηντάχρονου άντρα που βρίσκει τον τρόπο να γυρίσει το χρόνο πίσω, 40 χρόνια πριν, όταν γνώρισε τον πρώτο του έρωτα.

Μεταμεσονύκτιες προβολές

«The Gangster, the Cop, the Devil», Λι Γουάν-Τάι (Νότια Κορέα)

O Γιάνγκ Ντονγκ-σου είναι αφεντικό μιας συμμορίας και στόχος του σίριαλ κίλερ Κανγκ Κιούνγκ-χο. Ο Γιανγκ Ντον-σου καταφέρνει να επιβιώσει και βοηθάει τον αστυνομικό ντετέκτιβ Γιούνγκ Τάε-σέοκ προκειμένου να στήσουν ενέδρα στον κατά συρροήν δολοφόνο.

Ειδικές προβολές

«Share», Πίπα Μπιάνκο

To βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σάντανς φιλμ της Πίπα Μπιάνκο για ένα 16χρονο κορίτσι που όταν ανακαλύπτει ένα βίντεο από μια βραδιά που δεν θυμάται καθόλου, ξεκινάει μια έρευνα που θα την οδηγήσει σε κάτι αποκαλυπτικό για τη ζωή της. Βραβείο ερμηνείας, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο Σεναρίου.

«Family Romance», Βέρνερ Χέρτσογκ

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ ταξιδεύει στην Ιαπωνία για να καταγράψει την απίστευτη αλλά αληθινή εμπορική επιχείρηση μιας οικογένειας που «δανείζει» μέλη σε μοναχικούς ανθρώπους προκειμένου να μην φαίνονται μόνοι στις φωτογραφίες που ποστάρουν στα κοινωνικά δίκτυα.

«Tommaso», Έιμπελ Φεράρα

Ο Έμπελ Φεράρα συναντιέται πάλι με τον Γουίλεμ Νταφόε για την ιστορία ενός σκηνοθέτη που ζει μαζί με τα φαντάσματά του στη σημερινή Ρώμη.

«Etre Vivant et le Savoir», Αλέν Καβαλιέ

Ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Εμανουέλ Μπερνχάιμ η οποία βοήθησε τον πατέρα της να πεθάνει με ευθανασία, αλλά στη συνέχεια πέθανε από καρκίνο πριν ξεκινήσει το γύρισμα. Ο Αλέν Καβαλιέ συνθέτει την ιστορία της μέσα από τις εικόνες ενός βίντεο - ημερολογίου

«For Sama», Γουαντ Αλ Κατέμπ και Έντουαρντ Γουατς

H ιστορία μιας 26χρονης Σύριας σκηνοθέτη που κινηματογράφησε τη ζωή της για 5 χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε και γέννησε την κόρη της καθώς κινηματογραφούσε τη βία και τις προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν σε μια εμπόλεμη ζώη γυναίκες και παιδιά.

Ένα κάποιο βλέμμα

«Invisible Life», Καρίμ Αϊνούζ

«Dylda», Καντεμίρ Μπαλάγκοφ

«Les Hirondelles de Kaboul», Έλεα Γκομπέ Μέβελεκ και Ζαμπού Μπράιτμαν

«La femme de mon frere», Μόνια Τσόκρι

«The Climb», Μάικλ Κοβίνο

«Jeanne», Μπρουνό Ντιμόν

«The Fire Is Coming», Όλιβερ Λαξ

«Room 212», Κριστόφ Ονορέ

«Port Authority», Ντανιέλ Λέσοβιτς

«Papicha», Μούνια Μεντούρ

«Zhuo Ren Mi Mi», Μιντί Ζ

«Freedom», Αλμπέρ Σερά

«Bull», Άνι Σίλβερστιν

«Adam», Μαριάμ Τουζάνι

«Liu Yu Tian», Ζου Φενγκ

«Evge», Ναριμάν Αλιέφ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ