ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φούστες, μαξιλάρια και τσάντες με εικόνες από το Άουσβιτς προκαλούν οργή και αντιδράσεις

Φούστες, μαξιλάρια και τσάντες με εικόνες από το Άουσβιτς προκαλούν οργή και αντιδράσεις
AP Photo/Red Bubble

Και ξαφνικά, μια εταιρεία αποφάσισε να κάνει τις εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης pop art και άρχισε να πουλάει στο Διαδίκτυο φούστες, μαξιλαροθήκες και τσάντες που έχουν επάνω τους φωτογραφίες από το Άουσβιτς. Η αντίδραση ήταν άμεση και ήρθε από τους υπεύθυνους του Μουσείου του Άουσβιτς.  

Η φούστα πωλείται έναντι 35 δολαρίων στο Red Bubble, μια αμερικανική ηλεκτρονική ιστοσελίδα για ανεξάρτητους σχεδιαστές. Πάνω της υπάρχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που δείχνει καμινάδες του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Τα μαξιλάρια, που πωλούνται για 34 λίρες είναι διακοσμημένα με μια φωτογραφία των σιδηροδρομικών γραμμών από τα τρένα που μεταφέρονταν οι Εβραίοι στο στρατόπεδο. Επίσης, μια τσάντα tote αξίας 12 λιρών δείχνει μια εικόνα του ηλεκτρικού φράχτη του Άουσβιτς και τις λέξεις «Προσοχή! Υψηλή τάση! Κίνδυνος θανάτου!» γραμμένες στα γερμανικά.

Auschwiz mini skirt
Auswhitz bag
pillow Auschwiz

Οι αξιωματούχοι του Μνημείου και Μουσείου του Άουσβιτς – Μπίρκεναου, εξέδωσαν μια δήλωση επικρίνοντας την ιστοσελίδα.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι η πώληση τέτοιων προϊόντων, όπως μαξιλάρια, μίνι φούστες ή τσάντες με εικόνες από το Άουσβιτς – τόπος τεράστιας ανθρώπινης τραγωδίας όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι – είναι αποδεκτή;» αναφέρει η δήλωση και συνεχίζει: «Αυτό είναι μάλλον ενοχλητικό και ασεβές».

Από το 1940 μέχρι και το 1945, όπου έκλεισε το στρατόπεδο συγκέντρωσης, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι, Πολωνοί, Τσιγγάνοι, Ρώσοι και ομοφυλόφιλοι σκοτώθηκαν εκεί.

Η αμερικανική εταιρεία απάντησε στο Twitter παραδεχόμενη πως τα αντικείμενα αυτά «δεν είναι αποδεκτά» και ανέφερε πως θα λάβει «άμεση δράση» για την αφαίρεσή τους από την ιστοσελίδα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ