ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision 2019: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός - Σε ποια θέση θα δούμε την Ελλάδα

Eurovision 2019: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός - Σε ποια θέση θα δούμε την Ελλάδα
AP Photo/Sebastian Scheiner

Η ώρα της Eurovision έφτασε. Απόψε, στο Τελ Αβίβ, στην «Expo Tel Aviv», ξεκινά ο 64ο διαγωνισμός τραγουδιού, με την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο να συμμετέχουν στον πρώτο ημιτελικό.

Τη χώρα μας εκπροσωπεί η Κατερίνα Ντούσκα και το τραγούδι «Better Love», 16η σε σειρά εμφάνισης, ενώ για την Κύπρο θα διαγωνιστεί η Τάμτα με το κομμάτι «Replay», στην πρώτη θέση σε σειρά εμφάνισης.

Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ2 και από το κανάλι HD της ΕΡΤ, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, καθώς και διαδικτυακά από την υπηρεσία WebTV στο ert.gr.

Στο σχολιασμό και στην παρουσίαση των δύο ημιτελικών και του τελικού θα είναι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, θα είναι ο Δημήτρης Μεϊδάνης.

Την βαθμολογία της Κριτικής Επιτροπής στον τελικό θα ανακοινώσει ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας του metal rock Gus G (Κώστας Καραμητρούδης).

Η σειρά εμφάνισης του Α' ημιτελικού, ο οποίος ξεκινά στις 22:00:

Κύπρος

AP 19132597449514

Μαυροβούνιο

Φινλανδία

Πολωνία

Σλοβενία

Τσεχία

Ουγγαρία

Λευκορωσία

Σερβία

Βέλγιο

Γεωργία

Αυστραλία

Ισλανδία

Εσθονία

Πορτογαλία

Ελλάδα

Άγιος Μαρίνος

Την Πέμπτη (16 Μαΐου) θα διεξαχθεί ο δεύτερος ημιτελικός. Εκεί θα διαγωνιστούν οι:

Αρμενία

Ιρλανδία

Μολδαβία

Ελβετία

Λετονία

Ρουμανία

Δανία

Σουηδία

Αυστρία

Κροατία

Μάλτα

Λιθουανία

Ρωσία

Αλβανία

Νορβηγία

Ολλανδία

Βόρεια Μακεδονία

Αζερμπαϊτζάν

Ποιες χώρες είναι ήδη στον τελικό

Στον τελικό βρίσκονται απευθείας 5 χώρες. Το Ισραήλ, το οποίο είχε πάρει τη νίκη στο προηγούμενο διαγωνισμό με τη Νέτα Μπαρτσιλάι και το «Toy», η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. O τελικός είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 18 Μαΐου..

Με guest star τη Madonna

Μια σπουδαία καλλιτέχνης θα βρεθεί στη σκηνή του Expo Tel Aviv. O λόγος για την «βασίλισσα» της pop, Madonna. Η ανακοίνωση έγινε στις 8 Απριλίου, ωστόσο οι φήμες είχαν κυκλοφορήσει πολύ νωρίτερα.

Για την ιστορία, η Madonna θα ερμηνεύσει το θρυλικό «Like A Prayer» αλλά και ένα ακόμη ακυκλοφόρητο τραγούδι ενώ έχει και ένα υπερπολυτελές ακίνητο στην πόλη.

Πως ψηφίζουμε

Στον πρώτο ημιτελικό -όπως και στον Τελικό- οι Έλληνες φίλοι του διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν ό,ποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της Ελλάδας. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν, καλώντας στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Πρώτου Ημιτελικού και του Τελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας. Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση από σταθερό είναι 0,65 ευρώ και από κινητό ή SMS 0,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού.

Επίσης, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσα από την επίσημη εφαρμογή της διοργάνωσης (Eurovision Song Contest App).

Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.

Οι αντιδράσεις για την διοργάνωση

Λόγω του ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Ισραή, και αρχικά υπήρχαν φήμες ότι θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, αρκετοί υποστηρικτές του κινήματος Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) κάλεσαν τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό εξαιτίας της πολιτικής της χώρας όσον αφορά τους Άραβες κατοίκους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Στους υποστηρικτές συμπεριλαμβάνονταν μέλη του αυστραλιανού Πράσινου κόμματος, του Sinn Féin, του Irish Alternative,του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας καθώς και αρκετοί καλλιτέχνες όπως ο νικητής του 1994, Charlie McGettigan. Ο ισλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RÚV πραγματοποίησε συνάντηση για να συζητήσει ένα πιθανό μποϊκοτάζ ως απάντηση σε μια διαδικτυακή συλλογή 23.000 υπογραφών, αλλά τελικά ούτε ο RÚV ούτε κάποιος άλλος ραδιοτηλεοπτικός φορέας αποχώρησε από το διαγωνισμό.

AP 19132541956165

AP Photo/Oded Balilty

Αρκετά περιστατικά υπήρξαν και σε εθνικούς τελικούς με μέλη του BDS να προκαλούν προβλήματα στη διεξαγωγή τους. Στο δεύτερο ημιτελικό του γαλλικού εθνικού τελικού, Destination Eurovision, μέλη του κινήματος ανέβηκαν στη σκηνή κρατώντας πανό που υποστήριζαν το μποϊκοτάζ, ενώ οι εθνικοί τελικοί σε Ισπανία, Γερμανία και Δανία επίσης στοχοποιήθηκαν από διαδηλωτές έξω από τον χώρο διεξαγωγής οι οποίοι καλούσαν για μποϊκοτάζ. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση αργότερα έστειλε ειδικό μήνυμα στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σχετικά με προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Στα τέλη Απριλίου 2019, πάνω από 100 διασημότητες, συμπεριλαμβανομένων των Stephen Fry και Sharon Osbourne υπέγραψαν μια κοινή δήλωση κατά του μποϊκοτάζ της Eurovision στο Ισραήλ.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι πορείς διαμαρτυρίες έξω από την έδρα της διοργάνωσης.

AP 19132577318679

AP Photo/Oded Balilty

ΔΗΜΟΦΙΛΗ