ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision 2019: Τα προγνωστικά για το δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2019: Τα προγνωστικά για το δεύτερο ημιτελικό
AP Photo/Sebastian Scheiner

Το βράδυ της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος Ημιτελικός της Eurovision, με τη συμμετοχή 18 χωρών. Το αποτέλεσμα θα κρίνει το ποιες χώρες θα περάσουν στο μεγάλο τελικό και ήδη τα προγνωστικά "δίνουν και παίρνουν".

Ο μουσικός διαγωνισμός χωρίζεται σε τρία μέρη: τον πρώτο ημιτελικό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου, τον δεύτερο ημιτελικό το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου και το μεγάλο τελικό που θα γίνει το Σάββατο 18 Μαΐου 2019.

Ο 64ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διεξάγεται στο Expo Tel Aviv στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, με τη συμμετοχή 41 χωρών και με την Βουλγαρία και την Ουκρανία να απουσιάζουν. Στον Α' Ημιτελικό συμμετείχαν 17 χώρες, εκ των οποίων πέρασαν στον τελικό οι 10, ανάμεσά τους και η Ελλάδα με την Κατερίνα Ντούσκα και το Better Love, αλλά και η Κύπρος με την Τάμτα και το Replay, ενώ στο Β' Ημιτελικό θα υπάρξει συμμετοχή 18 χωρών.

Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού (δύο ημιτελικοί και τελικός) μεταδίδονται τηλεοπτικά από την ΕΡΤ2 στις 22:00 και από το κανάλι υψηλής ευκρίνειας της ΕΡΤ, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, καθώς και διαδικτυακά από την υπηρεσία WebTV στο www.ert.gr.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Β' Ημιτελικό

Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) καθώς και του Ισραήλ ως διοργανώτριας χώρας δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision.

Ανάμεσα στις χώρες που θα διαγωνιστούν σήμερα, υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα φαβορί της φετινής διοργάνωσης. Αυτά είναι η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ελβετία. Συμμετέχουν 18 χώρες, εκ των οποίων οι 10 θα πάρουν την πρόκριση, συμπληρώνοντας τον αριθμό των 26 χωρών που θα διαγωνιστούν στο μεγάλο τελικό της Eurovision 2019.

Αρμενία

Ιρλανδία

Μολδαβία

Ελβετία

Λετονία

Ρουμανία

Δανία

Σουηδία

Αυστρία

Κροατία

Μάλτα

Λιθουανία

Ρωσία

Αλβανία

Νορβηγία

Ολλανδία

Βόρεια Μακεδονία

Αζερμπαϊτζάν

Η Ψηφοφορία

Δικαίωμα ψηφοφορίας στον Β' Ημιτελικό, έχουν μόνο οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτόν. Έτσι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο στον Α' Ημιτελικό, ωστόσο, οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον Τελικό, όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους.

Οι τηλεθεατές θα μπορούν να ψηφίσουν, καλώντας στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Τελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας. Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση από σταθερό είναι 0,65 ευρώ και από κινητό ή SMS 0,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού.

Επίσης, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσα από την επίσημη εφαρμογή της διοργάνωσης (Eurovision Song Contest App).

Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ