ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άνω-κάτω το Ισραήλ: «Μαντόνα και Hatari παραβίασαν τους κανονισμούς της Eurovision»

Άνω-κάτω το Ισραήλ: «Μαντόνα και Hatari παραβίασαν τους κανονισμούς της Eurovision»
Orit Pnini for Israeli Broadcasting Union /Handout

Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που προκλήθηκε στο Ισραήλ από τις πρωτοβουλίες της Μαντόνα Μαντόνα και τoυ ισλανδικού γκρουπ Hatari υπέρ των Παλαιστινίων. Η υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίρι Ρεγκέβ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις πολιτικές παρεμβάσεις της Μαντόνα στον τελικό του 64ου διαγωνισμού της Eurovision. «Ήταν λάθος», δήλωσε η Ρεγκέβ σε δημοσιογράφους πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική και ένα πολιτιστικό γεγονός δεν πρέπει να αναμειγνύονται, με όλο τον σεβασμό προς τη Μαντόνα», ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε τον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN, επειδή δεν κατάφερε να απαγορεύσει τις σημαίες. «Δεν θα συνέβαινε σε καμία άλλη χώρα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη αίσθηση ότι στη χώρα μας επιτρέπονται τα πάντα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πρώτη στιγμή, η EBU και οι διοργανωτές της Eurovision, δήλωσαν πως τόσο η Μαντόνα, όσο και οι Hatari παραβίασαν τους κανονισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνεται καμία πολιτική αναφορά κατά τη διάρκεια του μουσικού διαγωνισμού.

21134717

ORIT PNINI / ISRAELI BROADCASTING UNION / HANDOUT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, η οποία διοργανώνει την εκδήλωση, καταδίκασε και τις δύο πρωτοβουλίες και αναφερόμενη στους χορευτές της Μαντόνα, είπε ότι «αυτό το στοιχείο του σόου δεν υπήρχε στις πρόβες». «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό γεγονός και η Μαντόνα είχε ενημερωθεί γι 'αυτό».

Για το ζήτημα αυτό κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο σκηνοθέτης του διαγωνισμού, ο οποίος δήλωσε, πως δεν είχε ιδέα για το τι ετοίμαζε η Μαντόνα. Ο ίδιος είπε, πως οι διοργανωτές δεν είχαν αντιληφθεί πως οι χορευτές που συνοδεύουν την ποπ σταρ έφεραν σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα είπε: «Η Mαντόνα ανέβηκε στη σκηνή χωρίς να δούμε τους δύο χορευτές με τις σημαίες. Εμείς απομακρυνθήκαμε από αυτό αρκετά γρήγορα, αλλά έγιναν διάφορα τρελά πράγματα εκείνο το βράδυ». Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι πρόβες της Μαντόνα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και οι σημαίες κρατήθηκαν κρυφές μέχρι την τελευταία στιγμή.

AP 19137530078439

AP Photo/Sebastian Scheiner

Τιμωρία για τους Hatari


Μπορεί για την Μαντόνα να μην μπορούν να γίνουν πολλά, όμως οι εφημερίδες Haaretz και Times of Israel έγραψαν ότι οι διοργανωτές της Eurovision στο Ισραήλ ενδέχεται να τιμωρήσουν την ισλανδική συμμετοχή και την μπάντα Hatari, καθώς σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης και πανό, παραβιάζοντας τους κανόνες του διαγωνισμού σχετικά με την απαγόρευση της προώθησης πολιτικών θέσεων. Το εκτελεστικό συμβούλιο του διαγωνισμού πρόκειται να συζητήσει τις συνέπειες αυτής της δράσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ