ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μετά το Game of Thrones, τι; Το «Τσερνόμπιλ», του ΗΒΟ αναβιώνει αριστουργηματικά τον πυρηνικό τρόμο

Μετά το Game of Thrones, τι; Το «Τσερνόμπιλ», του ΗΒΟ αναβιώνει αριστουργηματικά τον πυρηνικό τρόμο
AP Photo/File

Η νέα μίνι σειρά του ΗΒΟ με τίτλο «Chernobyl» ξετυλίγει τα γεγονότα γύρω από το καταστροφικό ατύχημα του 1986 που συγκλόνισε τον πλανήτη. Και όλοι μιλάνε γι αυτήν... 

Λίγα ατυχήματα στην ανθρώπινη ιστορία προκάλεσαν τον αντίκτυπο που είχε το ολέθριο ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία (μέρος τότε της πρώην Σοβιετικής Ενωσης), όταν μια σειρά θανάσιμων λαθών οδήγησαν στην έκρηξη της 25ης Απριλίου του 1986. Ακολούθησε μια πρωτοφανής διαρροή ραδιενέργειας οι συνέπειες της οποίας θα στοίχειωναν την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Και υπό μια έννοια ακόμα τη στοιχειώνουν.

Έουν γυριστεί πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που γυρίζεται τηλεοπτική σειρά με το θέμα αυτό.

222

Η νέα μίνι σειρά του HBO με τίτλο «Chernobyl» προσπαθεί να ξεδιπλώσει τα γεγονότα που οδήγησαν στο ατύχημα αλλά και τα όσα ακολούθησαν τις φρικτές εκείνες ώρες, με ήρωες τους ανθρώπους που προσπάθησαν να κατανοήσουν τι συνέβη και προέβησαν σε απίστευτες πράξεις αυτοθυσίας προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της άνευ προηγουμένου καταστροφής.

Ο Γιόχαν Ρενκ («The Last Panthers») σκηνοθετεί και τα πέντε επεισόδια της σειράς, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο δημιουργός της, Κρεγκ Μέιζεν, ο σεναριογράφος πίσω από τα σίκουελ του «Hangover» και της σειράς ταινιών «Scary Movie». Πρωταγωνιστούν οι Τζάρεντ Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Εμιλι Γουάτσον.

Ένα τεράστιο κτήριο στη Λιθουανία κατεδαφίστηκε, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό για τα ερείπια του αντιδραστήρα Νο4, ο οποίος εξερράγη στη μέση της νύκτας στη διάρκεια μιας δοκιμής ασφαλείας.

Σκηνές της σειράς γυρίστηκαν και στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες RBMK με αυτούς του Τσερνόμπιλ.

111

«Αυτή η ιστορία απαιτεί σεβασμό», είχε πει ο Μέιζιν, μιλώντας στη διάρκεια του Φεστιβάλ κινηματογράφου της Τραϊμπέκα. «Και όλη αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες, δίνεται για τον λόγο αυτό», τόνισε καθώς, «διηγούμαστε την ιστορία μιας άλλης κουλτούρας».

Αυτοκίνητα, ρούχα, γυαλιά, τα πάντα ως το πιο μικρό αξεσουάρ είναι πολύ προσεγμένα προκειμένου να ταξιδέψουν τον θεατή 33 χρόνια πριν, στη Σοβιετική Ένωση. Η μόνη διαφορά είναι η γλώσσα: όλοι οι ηθοποιοί μιλούν αγγλικά.

Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού αρνήθηκαν την επιστημονική αλήθεια, όπως και οι πολιτικοί. Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε το δυστύχημα 48 ώρες μετά την έκρηξη, την ώρα που ένα ραδιενεργό σύννεφο κάλυπτε την Ευρώπη και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σχολίασε το συμβάν στις 14 Μαΐου, τρεις εβδομάδες αργότερα. Σύμφωνα με τον Μέιζιν, η άρνηση της πραγματικότητας παραπέμπει στα fake news και την αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής, τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.

«Ο άνθρωπος έχει μια μοναδική ικανότητα να διορθώνει τα λάθη του», αλλά επίσης «να αυταπατάται μέχρι να είναι πολύ αργά», συμπλήρωσε ο Μέιζιν. Η σειρά «Chernobyl» δεν ασχολείται μόνο με «τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας», αλλά «τα ψέματα και τον κίνδυνο της τύφλωσης».

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο ΗΒΟ στις 6 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ