ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Jay-Z: Ο σύζυγος της Μπιγιονσέ είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος ράπερ

Jay-Z: Ο σύζυγος της Μπιγιονσέ είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος ράπερ
AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Μπορεί να γίνει κανείς δισεκατομυριούχος τραγουδώντας ραπ; Ίσως από μόνη της η μουσική δεν αρκεί, αλλά η περίπτωση του Jay-Z, που από έμπορος ναρκωτικών βρέθηκε να κάθεται πάνω σε μια περιουσία 1 δισεκατομμυρίου, είναι έτσι κι αλλιώς περίπλοκη

Πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως ένας από τους πιο εμπορικούς ράπερ και πριν εκτοξεύσει την καριέρα της συζύγου του, Μπιγιονσέ, ο Jay-Z ήταν, όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, έμπορος ναρκωτικών. Καθόλου παράξενο. Μπήκε στη μουσική το 1996 με το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ και γρήγορα έστησε την δική του δισκογραφική εταιρία, την Roc-A-Fella Records. Στα χρόνια που ακολούθησαν είδε 14 άλμπουμ του να ανεβαίνουν στην πρώτη θέση των τσαρτ και κέρδισε 22 βραβεία Γκράμι. Πλέον, είναι ο πρώτος ράπερ στην ιστορία που έγινε δισεκατομμυριούχος.

Επιχειρηματικό δαιμόνιο

Την πρώτη δεκαετία της καριέρας του, ο Jay-Z έβαλε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 500 εκατομμύρια δολάρια. Γρήγορα ο συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να συνδέσει το όνομα και τη δόξα του με άλλα μπραντ, αλλά να δημιουργήσει δικά του, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη για εκείνον. Δημιούργησε τη δική του συλλογή ρούχων, τη Rocawear, την οποία και πούλησε το 2007 προς 204 εκατομμύρια δολάρια. Απέκτησε τη δική του μάρκα κονιάκ, μαζί με τον κολοσσό Bacardi, το D’Usse και αγόρασε τη δική του υπηρεσία διαμοιρασμού μουσικής, το Tidal.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Jay-Z συγκεντρώνει αθροιστικά από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά και τα ακίνητα που διαθέτει με την Μπιγιονσέ και τα παιδιά τους περιουσία που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ανήκει πλέον στη λίστα με τους λιγοστούς καλλιτέχνες με τέτοια περιουσιακά στοιχεία, ενώ είναι και ο πρώτος ράπερ που καταφέρνει να μπει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων στην ιστορία.

AP 17331231610845

(Scott Roth/Invision/AP)

Στις επιχειρηματικές του κινήσεις περιλαμβάνονται χρυσά μπουκάλια σαμπάνιας, τα οποία και προμοτάρει συχνά μέσα από τα βίντεο κλιπ του – κοστίζουν 300 δολάρια η μία – αλλά και μετοχές στην πανίσχυρη στις μετακινήσεις ανά τον κόσμο Uber. Στα περιουσιακά στοιχεία του Jay-Z, περιλαμβάνονται και πανάκριβα έργα τέχνης.

Το 2013 απέκτησε τον πίνακα Μέκκα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά προς 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά τα έργα τέχνης που έχειστην κατοχή του φαίνεται πως αγγίζουν σε αξία τα 70 εκατομμύρια δολάρια. Τέλος, η ακίνητη περιουσία του, που έχει αποκτήσει μαζί με τη Μπιγιονσέ, υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ