ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Η ελευθερία καταρρέει»: Ένα γλυπτό στην άμμο αποτελεί την καλύτερη πολιτική δήλωση για την εποχή

«Η ελευθερία καταρρέει»: Ένα γλυπτό στην άμμο αποτελεί την καλύτερη πολιτική δήλωση για την εποχή
texassandfest.org

Ένα γλυπτό από άμμο, καταδικασμένο να διαλυθεί σε λίγες μέρες, αν όχι ώρες, χρησιμοποίησε ένας καλλιτέχνης για να κάνει μια αλληγορία πάνω στην ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το γλυπτό απεικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν όπως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ απεικονίζεται και στο μαρμάρινο άγαλμα του 1920 που είναι τοποθετημένο στο Lincoln Memorial.

Από το 1997 μέχρι σήμερα, το Texas SandFest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ γλυπτών με άμμο στις ΗΠΑ, έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στο Port Aransas στη νήσο Μάστανγκ. Φέτος, το τριήμερο φεστιβάλ έδωσε το πρώτο βραβείο στον -με έδρα τη Βρετανική Κολομβία- Damon Langlois για το γλυπτό του «Η ελευθερία καταρρέει».

Το γλυπτό απεικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν ακριβώς όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απεικονίζεται στο μαρμάρινο άγαλμα του 1920 που είναι τοποθετημένο στο Lincoln Memorial, στην Ουάσινγκτον. Εδώ, όμως, υπάρχει μια διαφορά: Ο Αβράαμ Λίνκολν πιάνει με το αριστερό του χέρι το κεφάλι του, με έκφραση απόγνωσης καθώς κάθεται στο κάθισμά του, το οποίο σταδιακά θρυμματίζεται.

AP 491962694120

(AP Photo/Alex Brandon)

TexasSandFest 01

Είναι μια καταπληκτική αλληγορία που χρησιμοποιεί τόσο το υλικό του αγάλματος -την εύθραυστη άμμο δηλαδή- όσο και την ίδια την εικόνα για να κάνει μια πολιτική δήλωση για την εποχή που ζούμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ