ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι Radiohead απάντησαν με τον καλύτερο τρόπο σε ηλεκτρονικό εκβιασμό

Οι Radiohead απάντησαν με τον καλύτερο τρόπο σε ηλεκτρονικό εκβιασμό
Owen Sweeney/Invision/AP

«Αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε και τις 18 ώρες του υλικού που μας έκλεψαν στο Bandcamp και τα έσοδα θα πάνε στο Extinction Rebellion», έγραψε στο Facebook ο Τζον Γκρίνγουντ, ο κιθαρίστας των Radiohead και θα καταλάβετε αμέσως τώρα και τι εννοούσε, αλλά και γιατί το συγκρότημα είναι αυτό που είναι... 

Ένας χάκερ μπήκε στον υπολογιστή του Τομ Γιόρκ, τραγοδιστή και φρόντμαν των Radiohead και υπέκλεψε ακυκλοφόρητο υλικό, μια ολόκληρη συλλογή ηχογραφήσεων, διάρκειας 18 ωρών, από την εποχή που το γκρουπ έφταχνε το περίφημο άλμπουμ «OK Computer». Ο Χάκερ, στη συνέχεια, ζήτησε λύτρα από το γκρουπ, προκειμένου να μην διαρεύσει το υλικό στο internet.

Οι ίδιοι οι Radiohead αποφάσισαν να κάνουν το -σχεδόν- αυτονόητο, αφαιρώντας από τα χέρια του χάκερ το πλεονέκτημα και κυκλοφορώντας οι ίδιοι το υλικό στο internet. Και μάλιστα για πολύ καλό σκοπό.

Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη στην αμερικανική πλατφόρμα Bandcamp για 18 ημέρες και κοστίζει 18 λίρες. Σύμφωνα με το συγκρότημα, τα έσοδα θα διατεθούν στην Extinction Rebellion, μια κοινότητα ακτιβιστών με δράσεις για το κλίμα, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε μεγάλες διαμαρτυρίες στο Λονδίνο.

Ο Τζόνι Γκρίνγουντ έγραψε την Τρίτη στο Facebook για την κλοπή:

«Μας χάκαραν την προηγούμενη εβδομάδα, άγνωστος έκλεψε τον σκληρό δίσκο του Τομ που μέσα περιείχε αρχείο με τραγούδια που γράφτηκαν περίπου την ίδια εποχή με το OK Computer. Ο χάκερ ζήτησε 150.000 δολάρια, διαφορετικά μας απειλούσε ότι θα κυκλοφορούσε το υλικό. Οπότε αντί να διαμαρτυρηθούμε ή να τον αγνοήσουμε, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε τη μουσική διάρκειας 18 ωρών στην πλατφόρμα Bandcamp και να βοηθήσουμε τους Extinction Rebellion. Μόνο για τις επόμενες 18 μέρες. Οπότε για 18 λίρες μπορείτε να καταλάβετε αν έπρεπε να πληρώσουμε τα λύτρα. Η μουσική ποτέ δεν προοριζόταν για ”δημόσια ακρόαση” (ωστόσο κάποια κλιπς υπήρξαν στην bonus κασέτα της επανέκδοσης του OK Computer). Έχει ενδιαφέρον».

Το 2017, το δημοφιλές συγκρότημα επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ OKNOTOK για την επέτειο των 20 χρόνων από την κυκλοφορία του OK Computer. Το άλμπουμ περιείχε τρια ακυκλοφόρητα τραγούδια, το «Lift» και την bonus κασέτα που ανέφερε ο Γκρινγουντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ