ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Χρυσάφι» πουλήθηκαν οι ερωτικές επιστολές του Λέοναρντ Κοέν στην αγαπημένη του Μαριάν

«Χρυσάφι» πουλήθηκαν οι ερωτικές επιστολές του Λέοναρντ Κοέν στην αγαπημένη του Μαριάν
(Photo by Robb D. Cohen/RobbsPhotos/Invision/AP)

Έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων  (τιμή πενταπλάσια τιμή από την αρχικά εκτιμώμενη) πουλήθηκαν στη δημοπρασία του οίκου Christie’s οι ερωτικές επιστολές που έγραψε ο Λέοναρντ Κοέν στη σύντροφο και μούσα του, Μαριάν Ιλέν.

Η σχέση τους ήταν πηγή έμπνευσης για τα κλασικά τραγούδια του τραγουδιστή, συνθέτη και ποιητή Λέοναρντ Κόεν, όπως τα «Bird on a Wire», «Hey, That’s No Way to Say Goodbye» και «So Long, Marianne».

Έζησαν μαζί στην Ύδρα τη δεκαετία του 1960, περίοδος που αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική για τον νεαρό Καναδό ποιητή στην ηλικία των 20 ετών.

Η επιστολή που πουλήθηκε ακριβότερα ήταν εκείνη που ο Λέοναρντ Κοέν, έγραψε το 1960 και στην οποία περιγράφει ότι ήταν «μόνος με άπειρα λεξικά γλώσσας». Η επιστολή πουλήθηκε έναντι 75.000 δολαρίων - πολύ παραπάνω από την αρχική εκτιμώμενη τιμή των 13.000 δολαρίων.

Ένα γράμμα του 1964 με το παράπονο του Λέοναρντ Κοέν ότι είναι «διάσημος αλλά κενός» αγοράστηκε έναντι 46.000 δολαρίων.

«Τραγούδησα στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά χθες το βράδυ» αποκαλύπτει ο Κοέν σε επιστολή που έστειλε στη Μαριάν τον Φεβρουάριο του 1967. Μετά από χρόνια παλεύοντας ως ποιητής και μυθιστοριογράφος, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στη μουσική. Είχε τη στήριξη της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Τζούντι Κόλινς, η οποία έγραψε το Suzanne με μεγάλη επιτυχία και το πρώτο του άλμπουμ «Songs of Leonard Cohen», το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1967. Η επιστολή είναι γραμμένη σε επιστολόχαρτο του Penn Hotel και κατά τη διάρκεια παραμονής εκεί ο Κοέν έγραψε το «Hey, That’s No Way to Say Goodbye».

Η Μαριάν Ιλέν πέθανε στην πατρίδα της, στο Όσλο της Νορβηγίας τον Ιούλιο του 2016 σε ηλικία 81 ετών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ