ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γκλόρια Βάντερμπιλτ: Η ζωή σαν παραμύθι της Νεοϋορκέζας κληρονόμου τελείωσε τα 95 της

Γκλόρια Βάντερμπιλτ: Η ζωή σαν παραμύθι της Νεοϋορκέζας κληρονόμου τελείωσε τα 95 της
AP Photo

Πάμπλουτη κληρονόμος, διακοσμήτρια, σχεδιάστρια μόδας, συγγραφέας, επιχειρηματίας, fashion icon που δεν έπαψε ούτε στιγμή να δίνει τροφή σε σκανδαλοθηρικά δημοσιεύματα και κοσμικές στήλες, αλλά και μητέρα ενός από τους διασημότερους δημοσιογράφους του CNN, του Άντερσον Κούπερ, η Γκλόρια Βάντερμπιλτ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από το γιο της, Άντερσον Κούπερ, παρουσιαστή του CNN: «Η Γκλόρια Βάντερμπιλτ, ήταν μια εκπληκτική γυναίκα, που αγαπούσε τη ζωή και τη ζούσε με τους δικούς της όρους. Ήταν ζωγράφος, συγγραφέας και σχεδιάστρια αλλά και μια φανταστική μητέρα, σύζυγος και φίλη. Ήταν 95 ετών, αλλά ρωτήστε οποιονδήποτε που την ήξερε και θα σας πει ότι ήταν το πιο νεανικό άτομο, το πιο cool και το πιο μοντέρνο».

Οι γάμοι της Γκλόρια Βάντερμπιλτ -τέσσερις συνολικά- έγιναν όλοι πρωτοσέλιδα. Υπήρξε μια από τις μούσες του Τρούμαν Καπότε και ήταν μία από τις όμορφες γυναίκες που αποτελούσαν «το σμήνος των κύκνων» όπως τις ονόμασε ο συγγραφέας. Το σμήνος που τον ενέπνευσε να γράψει το «Πρόγευμα στο Τίφανις».

AP 661101025

1966, Νέα Υόρκη. Η Βέντερμπιλτ με τον τέταρτο και τελευταίο σύζυγό της, Γουάιατ Κούπερ, φτάνουν σε ένα από τα περίφημα μασκέ πάρτι του Τρούμαν Καπότε. @AP Photo

Η Γκλόρια Βάντερμπιλτ έζησε όλη της τη ζωή στο προσκήνιο ως η απόλυτη πρωταγωνίστρια της κοσμικής ζωής του Μανχάταν. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1924, η Γκλόρια Λόρα Μόργκαν Βάντερμπιλτ, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, μεγάλωσε στη Γαλλία. Ο πατέρας της, o χρηματοοικονομικός σύμβουλος Ρέτζιναλντ Βάντερμπιλτ, κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας, πέθανε όταν η Γκλόρια ήταν ακόμη μωρό. Αμέσως μετά η ίδια έγινε το επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ εν μέσω της θυελώδους δικαστικής διαμάχης για την επιμέλειά της, μεταξύ της μητέρας της και της εξαιρετικά πλούσιας αδελφής του πατέρα της, Γκέρτρουντ Βάντερμπιλτ Γουίτνεϊ. Η θεία της επικράτησε τελικά στις δικαστικές διαδικασίες καθώς στο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως η μητέρα της κατασπαταλούσε την περιουσία τους σε πολυτελή ζωή και εραστές.

AP 341222028

1934, Νέα Υόρκη. Η μικρή Γκλόρια φτάνει στο σπίτι της μητέρας της, Γκλόρια Μόργκαν Βάντερμπιλτ, για την εβδομαδιαία επίσκεψη που είχε ορίσει το ανώτατο δικαστήριο, αφού έδωσε την επιμέλειά της στη θεία της. @AP Photo

«Ως έφηβη προσπάθησε να αποφύγει τη δημοσιότητα, αλλά οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες την ακολούθησαν παντού», λέει ο Κούπερ, ο οποίος συμπληρώνει ότι η μητέρα του ήταν αποφασισμένη καθώς μεγάλωνε να αποκτήσει το δικό της όνομα και να βρει την αγάπη που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόταν.

Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία

Στην αναζήτηση αυτή, παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Η πρώτη όταν ήταν μόλις 17: Ο σύζυγός της ήταν ο πλέιμποϊ ατζέντης Πατ ΝτιΤσίκο, από τον οποίο χώρισε όταν στα 21 της απέκτησε πρόσβαση σε ένα καταπίστευμα 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων που της είχε αφήσει ως κληρονομιά ο πατέρας της.

AP 4201120112

1942, Μπέβερλι Χιλς. Η Βάντερμπιλτ παντρεύετα τον ατζέντη του Χόλιγουντ Πατ Ντε Τσίκο. @AP Photo

Λίγο αργότερα έκανε το δεύτερο γάμο της με τον συνθέτη Λέοπολντ Στοκόφσκι, ο οποίος ήταν 63 ετών και την μύησε στην τέχνη. «Τον γνώριζα μια εβδομάδα και τρεις εβδομάδες μετά τον παντρεύτηκα. Δεν με ένοιαζε καθόλου τι έλεγαν για την ηλικία του», είχε δηλώσει.

AP 541230032

1954, Νέα Υόρκη. Με το Φρανκ Σινάτρα στο θέατρο, την ημέρα που ανακοινωσε το χωρισμό της από το συνθέτη Λέοπολντ Στοκόφσκι. @AP Photo

Ακολούθησε ο γάμος με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λιούμετ και μετά εκείνος με το συγγραφέα Γουάιατ Έμορι Κούπερ. Η Βάντερμπιλτ, στο μεταξύ, έγινε και μια πανίσχυρη επιχειρηματίας καθώς τη δεκαετία του '70 και του '80 λάνσαρε μια σειρά από στενά τζιν που έγιναν αντικείμενο του πόθου για κάθε κομψή γυναίκα. Η περιουσία της αυξήθηκε κατά πολύ και δημιούργησε μια πραγματική αυτοκρατορία της μόδας.

AP 560604067

1956, Νέα Υόρκη. Με τον τρίτο κατά σειρά σύζυγό της, το σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λιούμετ. @AP Photo/Hans von Nolde

Η ζωή της με τους τέσσερις συζύγους της ήταν έτσι κι αλλιώς ταραχώδης, αλλά ο τελευταίος γάμος με τον συγγραφέα Γουάιατ Έμορι Κούπερ στιγματίστηκε από μια τραγωδία. Η Βάντερμπιλτ και ο Κούπερ απέκτησαν δύο γιους, τον Άντερσον και τον Κάρτερ. Το 1988, ο Κάρτερ, σε ηλικία μόλις 23 ετών, αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κενό από ένα παράθυρο στο σπίτι της οικογένειας στον 14ο όροφο ενός πολυτελούς κτιρίου στη Νέα Υόρκη. Η Βάντερμπιλτ χαρακτήριζε το θάνατο του γιου της ως την «τελική απώλεια, που με συνέτριψε» και είπε ότι δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να επιβιώσει μετά από αυτό. Σε μια συνέντευξή της, αργότερα, είπε πως δεν πέρασε μέρα που να μην θυμόταν την τραγική αυτή στιγμή.

AP 78966372055

2016, Νέα Υόρκη. Με το γιο της, τον παρουσιαστή του CNN, Άντερσον Κούπερ. @Photo by Charles Sykes/Invision/AP

Ωστόσο η Βάντερμπιλτ συνέχισε να ζει με το όνομά της να είναι σε όλες τις κοσμικές στήλες και τα ταμπλόιντ. Η ίδια μιλούσε ανοιχτά για όλα, όπως και για το σεξ, το οποίο είχε πει πως έβρισκε ατελείωτα συναρπαστικό. Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «It Seemed Important at the Time», η Γκλόρια Βάντερμπιλτ περιγράφει τα πολυάριθμα ειδύλλια της, από δίπλα της πέρασαν ο Φρανκ Σινάτρα, ο Μάρλον Μπράντο, ο Τζιν Κέλι και ο Χάουαρντ Χιουζ, μεταξύ πολλών άλλων. Το 2009, σε ηλικία 85 ετών δημοσίευσε ένα ερωτικό μυθιστόρημα, με τίτλο «Obsession».

AP 950621087

@AP Photo/New York Post

Η Βάντερμπιλτ ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που έσπασαν ένα μεγάλο ταμπού της εποχής κάνοντας σχέση με το μαύρο φωτογράφο-σκηνοθέτη Γκόρντον Παρκς κατά τη δεκαετία του 1950.

«Τα έκανα όλα και τα αποδέχτηκα όλα, τον πόνο και την ικανοποίηση, το δράμα και τις απογοητεύσεις», έγραψε η ίδια στα απομνημονεύματά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ