ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το «μυστήριο» του Μπομπ Ρος: Πού βρίσκονται οι πανάκριβοι πίνακές του;

Το «μυστήριο» του Μπομπ Ρος: Πού βρίσκονται οι πανάκριβοι πίνακές του;
Biography.com

Ο Μπομπ Ρος ζωγράφισε σχεδόν 30.000 πίνακες κατά τη διάρκεια της ζωής του, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί – και ακόμη περισσότερο να αγοραστεί- οποιοδήποτε από τα περίφημα τοπία του. Γι’ αυτό και αν βρεθεί κάποιο, πουλιέται στο e-Bay για πολλές χιλιάδες δολάρια. Τι απέγιναν, όμως, τα έργα του πιο διάσημου τηλεοπτικού ζωγράφου;

Οι New York Times αποφάσισαν να λύσουν το μυστήριο. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την εφημερίδα, οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει πραγματικά ένας απλός λόγος για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί ένας πρωτότυπος πίνακας του Ρος -ιδιαίτερα κάποιος από τους 1.143 που φιλοτέχνησε ως οικοδεσπότης της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής «Η χαρά της Ζωγραφικής». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως αναφέρουν οι Larry Buchanan, Aaron Byrd, Alicia DeSantis και Emily Rhyne, περίπου 1.165 από τους περίφημους πίνακες του ζωγράφου είναι κρυμμένοι στη βόρεια Βιρτζίνια, στο κτήριο που στεγάζει τη Bob Ross Inc. Κανένα από τα έργα που στεγάζονται στην εγκατάσταση δεν είναι προς πώληση, και το κτίριο είναι κλειστό για τους επισκέπτες.

«Δεν πουλήσαμε ποτέ κανένα από τα έργα του», λέει στους Times, η Τζόαν Κοβάλσκι, Πρόεδρος της Bob Ross Inc. και κόρη της συνεργάτιδας του ζωγράφου, Ανέτ Κοβάλσκι.

painting308

Bob Ross Inc.

Οι πίνακες (τοπία ζωγραφισμένα με λαδομπογιές) που στεγάζονται στα κεντρικά της εταιρείας, στο Χέντον της Βιρτζίνια μπορεί να μην πωλούνται, αλλά η Bob Ross Inc. αποφάσισε να δωρίσει μια σειρά από έργα και αντικείμενα του ζωγράφου στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian. Στη δωρεά περιλαμβάνονται ένας πίνακας του 1994 με τίτλο «Blue Ridge Falls», ένας του 1988 με τίτλο «On a Clear Day», μια σκάλα που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος ως καβαλέτο στα πρώτα επεισόδια του «The Joy of Painting» και γράμματα που έγραψαν θαυμαστές του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε από λέμφωμα το 1995 σε ηλικία 52 ετών.

«Αυτά τα γράμματα βοηθούν να αποκαλυφθεί ο σημαντικός αντίκτυπος που είχε ο Ρος, βοηθώντας πολλούς ανθρώπους να εκφραστούν πιο άνετα και να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους», λέει ο Έρικ Γιέντς, εκπρόσωπος του μουσείου.

painting with bob ross book 7

Bob Ross Inc.

Το Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας δεν έχει στα άμεσα σχέδιά του μια έκθεση με τα αντικείμενα και τους πίνακες του Ρος, όμως τους έχει περιλάβει στα μόνιμα εκθέματά του. Ο αριθμός των 1.143 καμβάδων, που αναφέρεται στην έρευνα των Times προκύπτει από ανάλυση του 2014. Αξιολογώντας τα «χαρούμενα δέντρα», τα «παντοδύναμα βουνά» και τα «χνουδωτά σύννεφα» που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της 11χρονης πορείας «The Joy of Painting», συνάγεται ότι ο Ρος ζωγράφισε 381 έργα στον αέρα. Επειδή ο καλλιτέχνης έκανε τρεις εκδοχές για καθένα από αυτά τα έργα (ένα πριν από την εκπομπή ως αναφορά, ένα κατά τη διάρκειά της και ένα μετά, προκειμένου να περιληφθεί σε έντυπο εκπαιδευτικό υλικό), συμπεραίνουμε ότο το σύνολο έφτασε τους 1.143 πίνακες.

Ο Ρος χρωστάει τη φήμη του στην εκπομπή «Η χαρά της ζωγραφικής» («The Joy of Painting»), που έκανε πρεμιέρα το 1983. Ήταν ένα μισάωρο ζωντανής ζωγραφικής στον αέρα με το ιδιαίτερο στιλ του Ρος. Το πολύ σημαντικό ήταν ότι το στιλ του Ρος ήταν πολύ εύκολο να το μιμηθεί κανείς, ή τουλάχιστον να προσπαθήσει. Στην αρχή ο καλλιτέχνης απορρίφθηκε από τον κόσμο της Τέχνης ως υπερβολικά κιτς. Σήμερα, ωστόσο, ο Ρος θεωρείται μια πολύ σημαντική μορφή στο αντικείμενό του, καθώς το κοινό αγκάλιασε τις δημιουργίες του και την εκπομπή του πέρα από κάθε προσδοκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ