ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ρόμαν Πολάνσκι: Η σκιά του παρελθόντος του πέφτει βαριά πάνω από τη Βενετία

Ρόμαν Πολάνσκι: Η σκιά του παρελθόντος του πέφτει βαριά πάνω από τη Βενετία
AP Photo/Michael Probst

Η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 76ης Μόστρας, η Αργεντινή σκηνοθέτης Λουκρέσια Μαρτέλ, δεν στηρίζει το Ρόμαν Πολάνσκι, αλλά θεωρεί σωστό που η ταινία του βρίσκεται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Και εξηγεί τους λόγους.

«Δεν ξεχωρίζω τον άνθρωπο από την τέχνη του», είπε η Λουκρέσια Μαρτέλ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τον Ρόμαν Πολάνσκι, ο οποίος συμμετέχει φέτος με το «J' Accuse» στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, εκεί όπου η Αργεντινή σκηνοθέτης εκτελεί χρέη Προέδρου της κριτικής επιτροπής.

«Δεν θα τον συγχαρώ, αλλά θεωρώ ότι είναι σωστό που η ταινία του βρίσκεται στο Φεστιβάλ. Ένας άνθρωπος που διαπράττει ένα έγκλημα και το θύμα θεωρεί ότι έχει ικανοποιηθεί από την "τιμωρία", είναι κάτι που εγώ δεν μπορώ να το κρίνω. Είναι δύσκολο να ορίσεις ποια είναι η σωστή προσέγγιση απέναντι σε ανθρώπους που έχουν διαπράξει συγκεκριμένα πράγματα και έχουν δικαστεί γι' αυτά. Νομίζω πως τέτοιες ερωτήσεις είναι μέρος της συζήτησης που γίνεται στην εποχή μας. Πρέπει να αναπτύξουμε το διάλογο και ένα Φεστιβάλ είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να γίνει αυτή η συζήτηση».

AP 19240484739423

Η Λουκρέσια Μαρτέλ @Joel C Ryan/Invision/AP

Η «συζήτηση» είναι ο βιασμός μιας ανήλικης κοπέλας για τον οποίο κατηγορείται ο Ρόμαν Πολάνκσι από τη δεκαετία του '70, με αποτέλεσμα να είναι όλα αυτά τα χρόνια «εξόριστος» στην Ευρώπη, καθώς στην Αμερική είναι καταζητούμενος.

O Πολάνσκι, εκτός από τη σκηνοθετικές του ικανότητες, έμεινε στην ιστορία για δύο μεγάλες υποθέσεις. Αρχικά για την σφαγή της συζύγου του από τον Μάνσον το 1969 και λίγα χρόνια μετά το 1977 για μία υπόθεση βιασμού. Τον Μάρτιο του 1977 ο Πολάνσκι συνελήφθη από τις αρχές του Λος Άντζελες με την κατηγορία του βιασμού υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών της 13χρονης Σαμανθα Γκέιλι. Αρχικά ο Πολάνσκι δήλωσε αθώος, για να προχωρήσει αργότερα σε συμβιβασμό. Το δικαστήριο ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο και τον έθεσε υπό περιορισμό. Προς το τέλος των δικαστικών διαδικασιών, και φοβούμενος ότι θα καταδικαστεί σε φυλάκιση και θα εκδιωχθεί από τις Η.Π.Α., ο Πολάνσκι το έσκασε στην Γαλλία, από τότε δεν έχει επιστέψει ποτέ στην Αμερική και αποφεύγει να επισκεφτεί χώρες που μπορεί να τον εκδώσουν στις αμερικάνικες αρχές.

Η Λουκρέσια Μαρτέλ πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα παρευρεθεί στο δείπνο που οργανώνει το Φεστιβάλ προς τιμήν του Πολωνου σκηνοθέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ