ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Για τον Κίφερ Σάδερλαντ τα Oscars δεν είναι πολύ λευκά

Για τον Κίφερ Σάδερλαντ τα Oscars δεν είναι πολύ λευκά
Photo by Andreas Rentz/Getty Images/Ideal Images

Τα Oscars είναι τόσο άσπιλα λευκά που το hashtag #ΟscarsSoWhite έγινε δημοφιλές σύνθημα στα κοινωνικά δίκτυα και πολιτική τοποθέτηση καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Αφροαμερικανοί επαγγελματίες της βιομηχανίας του θεάματος απουσιάζουν από τις υποψηφιότητες για τις ερμηνείες τους στη μεγάλη οθόνη οι διάσημοι διχάζονται.

“Είναι ανάγκη να κάνουμε περισσότερα. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα επανεξετάσουμε τη στρατολόγηση των μελών μας ώστε να φέρουμε τη διαφορετικότητα που τόσο χρειαζόμαστε” παραδέχθηκε η ίδια η πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Τσέριλ Μπουν Άιζαακς. Είναι άλλωστε και η ίδια Αφροαμερικανίδα.

“Η αλλαγή δεν έρχεται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε” συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι είναι “απογοητευμένη”, “θλιμμένη” και πεπεισμένη για την αναγκαιότητα “μεγάλων αλλαγών”. Μαζί της αρκετοί καλλιτέχνες της Αφροαμερικανικής κοινότητας σκοπεύουν να μποικοτάρουν το θεσμό που ακόμη μια φορά εξαίρει τις ερμηνείες μιας πολύ συγκεκριμένης, λευκής κοινότητας επαγγελματιών του χώρου.

Ανάμεσα τους ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι αλλά και η σύζυγος του Γουίλ Σμιθ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ. Κάνοντας μια ανάρτηση στο Instagram ο πολιτικοποιημένος Λι εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, γράφοντας ανάμεσα σε άλλα:
“Μα πώς είναι δυνατόν δύο διαδοχικές χρονιές το σύνολο των είκοσι επιλεγμένων στην κατηγορία των ηθοποιών να είναι λευκοί; Και χωρίς καν να αναφέρω τις άλλες κατηγορίες. Μέσα σε δύο χρόνια σαράντα λευκοί ηθοποιοί και κανένας έγχρωμος” γράφει καθώς εγκαλεί την Ακαδημία για την πολύ συγκεκριμένη παλέτα της. “Ίσως να μην είμαστε αρκετά καλοί στην υποκριτική” συμπλήρωσε σκωπτικά κάνοντας την ανάρτηση την ημέρα που οι ΗΠΑ θυμούνται τη γέννηση του υπέρμαχου των δικαιωμάτων του πολίτη, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

https://www.instagram.com/p/p

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “γελοία” ο Σπάικ Λι μιλάει για την απουσία Αφροαμερικανών από θέσεις εξουσίας και προχωράει λέγοντας για τις ευκαιρίες και τις αμοιβές που απολαμβάνουν οι Αφροαμερικανοί επαγγελματίες στη βιομηχανία του θεάματος. “Eίναι πιο εύκολο για έναν μαύρο να εκλεχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά να είναι επικεφαλής ενός κινηματογραφικού studio” κατέληξε ο 58χρονος.

Σύμμαχος του στο μποϊκοτάζ και η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ που δήλωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στην 88η τελετή απονομής βραβείων καλώντας την κοινότητα των Αφροαμερικανών να επενδύσει η ίδια στις δυνάμεις της δημιουργώντας ευκαιρίες για ανθρώπους της φυλής της μέσω Facebook. Yπάρχουν αμφιβολίες εάν θα κρατούσε την ίδια στάση σε περίπτωση που ο σύζυγός της, Γουίλ Σμιθ, ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους των φετινών Oscars για τον ρόλο του στην ταινία "Concussion".

We must stand in our power.

Posted by Jada Pinkett Smith on Monday, January 18, 2016


Στον αντίποδα ο Κίφερ Σάδερλαντ δεν διακρίνει κάτι

Η ανάγκη ποικιλίας και διαφορετικότητας στις επιλογές των υποψηφίων μπορεί να έχει γίνει trending topic στο twitter αλλά δεν υπάρχει για δύο λευκούς επαγγελματίες της showbiz. Oι Κίφερ Σάδερλαντ και Ντόνι Γουόλμπεργκ των New Kids On The Block δεν τη διακρίνουν.

“Τα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου δεν είναι πολιτική εκδήλωση όπου θα πρέπει να έχεις εκπροσώπους από κάθε κοινότητα και εθνικότητα” είπε ο Σάδερλαντ στο ραδιοφωνικό σταθμό KiSS 92.5 του Τορόντο. “Δεν συμφωνώ με όλη αυτή τη φασαρία. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι επιλέγουν και ψηφίζουν ταινίες που θέλουν να δουν” συμπλήρωσε.

Ταυτισμένος μαζί του και ο Γουόλμπεργκ που δήλωσε: “Με ρωτάτε αν διακρίνω ρατσισμό; Όχι, δεν βλέπω κάτι τέτοιο” είπε προφανώς πιστεύοντας ότι τα περίπου 6.000 μέλη της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογραφικών τεχνών και επιστημών που έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 62 χρόνια και σύμφωνα με μελέτη των Los Angeles Times είναι 94% λευκοί και 77% άντρες ξέρουν τι θέλουν από το Χόλιγουντ. Το θέλουν WASP.

Εαν όλα αυτά είναι ένα κόλπο του Κρις Ροκ για να τσακίσει το θεσμό με τον τρόπο που ο Τζερβές τσακίζει τις Χρυσές Σφαίρες θα αποδειχθεί το βράδυ της καλά πουδραρισμένης 28ης Φεβρουαρίου.

If LeBron James can star in a movie, then #Oscars host Chris Rock can do this.

Posted by The Academy on Tuesday, January 12, 2016


ΔΗΜΟΦΙΛΗ