ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πίτερ Λίντμπεργκ: Πέθανε ο διάσημος πορτρετίστας της μόδας και των σταρ του Χόλιγουντ

Πίτερ Λίντμπεργκ: Πέθανε ο διάσημος πορτρετίστας της μόδας και των σταρ του Χόλιγουντ
AP Photo/Martin Meissner

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο διάσημος φωτογράφος Πίτερ Λίντμπεργκ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram

Ο Γερμανός φωτογράφος, διάσημος για τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του, πέθανε την Τρίτη, σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά. Δεν αναφέρεται αιτία θανάτου, ούτε ήταν γνωστό κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο αντιμετώπιζε. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Πίτερ Λίντμπεργκ, που πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, σε ηλικία 74 ετών. Αφήνει πίσω του την σύζυγό του Πέτρα, την πρώτη του σύζυγο Άστριντ, τους τέσσερις γιους του, Μπέντζαμιν, Τζέρεμι, Σάιμον και Τζόσεφ, επτά εγγόνια. Αφήνει μεγάλο κενό», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/B1-5DQdC6rl

Γεννημένος το 1944 στο Λέζνο, στη σημερινή Πολωνία, ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας και με όλα σχεδόν τα διεθνή περιοδικά στη διάρκεια της καριέρας του. Στη δεκαετία του 1990 ήταν γνωστός για τις φωτογραφίες των σούπερ μόντελ της εποχής, Λίντα Εβαντζελίστα, Ναόμι Κάμπελ, Ταιάνα Πάτιτζ, Σίντι Κρόφορντ και Κρίστι Τέρλινγκτον. Το πορτφόλιό του είναι γεμάτο με διάσημα ονόματα και σχεδόν όλος ο κόσμος και του Χόλιγουντ πόζαρε για το φακό του. Ο Πίτερ Λίντμπεργκ βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο θρυλικές φωτογραφίσεις στη βιομηχανία της μόδας, χρησιμοποιώντας την εκλεπτυσμένη τεχνική του ασπρόμαυρου που ήταν το σήμα κατατεθέν του, για να αιχμαλωτίζει με τον φακό του τις γυναίκες στην πιο φυσική τους ομορφιά, από τη Ναόμι Κάμπελ και τη Σίντι Κρόφορντ μέχρι τη Ριάνα και τη Lady Gaga.

Screenshot 2022

Οι εικόνες του επαναπροσδιόρισαν τα στάνταρ της ομορφιάς και δεν υπέκυψαν στη ρετουσαρισμένη τελειότητα που χαρακτηρίζει πολλά περιοδικά αλλά και τα social media. Ο ίδιος είχε, άλλωστε, δηλώσει ότι απεχθάνεται το υπερβολικό ρετούς, αλλά και το πολύ μακιγιάζ στις γυναίκες που φωτογράφιζε. Ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας όπως η Vogue, το Vanity Fair, το Rolling Stone, το Ιnterview, και το The New Yorker, ενώ έχει υπογράψει και τρία ημερολόγια Pirelli. Ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν φωτογράφισε όλες τις γυναίκες που εμφανίστηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του βρετανικού περιοδικού Vogue, στο οποίο τον ρόλο φιλοξενούμενου αρχισυντάκτη είχε η Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισσα του Σάσεξ.

Screenshot 2025

Το τεύχος ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες - δημόσια πρόσωπα που με το έργο τους κάνουν τη διαφορά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διασημότητες του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και Τζέιν Φόντα, η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλά του ήταν τον Ιανουάριο του 1990 με τα supermodels της εποχής τα οποία φωτογράφισε για πρώτη φορά μαζί ο Λίντμπεργκ.

katagrafh 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ