ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Drowning Sky: Ένας φωτογράφος δημιουργεί, με το φακό και το Photoshop, μια εφιαλτική πραγματικότητα

Drowning Sky: Ένας φωτογράφος δημιουργεί, με το φακό και το Photoshop, μια εφιαλτική πραγματικότητα
J. Flynn Novotny

Είναι ένα από τα πολύ εφιαλτικά σενάρια για το τέλος του κόσμου (μας). Πλημμύρες. Νερά που απειλουν τη στεριά από παντού. Γιγαντιαία τσουνάμι που πνίγουν τις πόλεις. Η στεριά που εξαφανίζεται κάτω από έναν υγρό τοίχο. Πώς θα ήταν -σε εικονες- αυτό το σενάριο στην πραγματικότητα;

Ο Γερμανός φωτογράφος J. Flynn Novotny επιχειρεί να εικονογραφήσει μια εφιαλτική πραγματικότητα, «πνίγοντας», με μια πολύπλοκη ψηφιακή επεξεργασία, αληθινά τοπία, αστικά και μη, σε τεράστια τσουνάμι, δημιουργώντας Αποκαλυπτικές συνθέσεις, έναν κόσμο στον οποίο η διαφυγή είναι αδύνατη. Και το έκανε για να ξορκίσει τους δικους του εφιάλτες.

«Από παιδί -και για όσο μπορώ να θυμηθώ- είχα τρομακτικά οράματα με τσουνάμι και τεράστια κύματα που εισέβαλαν στα όνειρά μου και κατέστρεφαν τον κόσμο που είχα δημιουργήσει σε αυτά, είτε ήταν πόλεις, είτε τοπία, είτε απλώς σκηνές απ' αυτές που όλοι βλέπουμε στα όνειρά μας», λέει. «Πάντα ξυπνουσα κάθιδρος»...

DS home 1600

«Το τελευταίο σπίτι» @J. Flynn Novotny

«Όταν έγινα φωτογράφος και έμαθα να δουλεύω το Photoshop, αποφάσισα να κάνω τη δική μου αυτο-θεραπεία, να δημιουργήσω αυτές τις στιγμές στις οποίες ο κόσμος των ονείρων μου καταρρέει. Το αποτέλεσμα είναι αυτές οι εικόνες, στις οποίες συνδύασα τα τοπία με το νερό. Η βάση για κάθε έργο είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που έχω τραβήξει στα ταξίδια μου. Κάποιες είναι από τα χάιλαντς της Σκοτίας, κάποιες από την Αριζόνα, ένα σπίτι στο Χιούστον, οι γαλλικές ακτές, ή ένα χωριό στην Ιταλία. Όλες τις συνδύασα με φωτογραφίες από τους ωκεανούς, ή από καταιγίδες.

Από τότε που το κάνω, τα δικά μου όνειρα είναι πιο ήρεμα. Ο ύπνος μου βελτιώθηκε και η σειρά τράβηξε την προσοχή στο διαδίκτυο. Μάλλον μετέθεσα τους εφιάλτες μου, γλιτώνοντας απ' αυτούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ