ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Banksy: Ο εμβληματικός πίνακας με το «Κοινοβούλιο-μαϊμού» δημοπρατείται εν μέσω του χάους του Brexit

Banksy: Ο εμβληματικός πίνακας με το «Κοινοβούλιο-μαϊμού» δημοπρατείται εν μέσω του χάους του Brexit
Steve Parsons/AP

Είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους πίνακες του Banksy και σίγουρα είναι ο πιο επίκαιρος. Το «Κοινοβούλιο των πιθήκων», που μπορεί να μεταφραστεί και ως «Κοινοβούλιο-μαϊμού», βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s σε λίγες μέρες και αναμένεται να πωληθεί για περίπου 2 εκατομμύρια λίρες, 2.5 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή.

Ο πίνακας απεικονίζει το βρετανικό Κοινοβούλιο όπως το ξέρουμε, με μια διαφορά: Αντί για ανθρώπους, στα έδρανα κάθονται μαϊμούδες. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 2009, πολύ πριν ο όρος «Brexit» μπει στο κάδρο.

Με μήκος 4.4 μέτρα και τίτλο «Απελευθερωμένο Κοινοβούλιο», ο πίνακας είναι ο μεγαλύτερος γνωστός του ανώνυμου καλλιτέχνη. Θα εκτεθεί από τον οίκο Sotheby's για αρκετές μέρες, πριν τη δημοπρασία, μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από το βρετανικό Κοινοβούλιο, στο οποίο το πολιτικό χάος έχει πάρει αυτή τη στιγμή τα ηνία.

Ο πίνακας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009 ως μέρος της ιστορικής έκθεσης Banksy vs. Bristol Museum. Και επανήλθε στο επίκεντρο νωρίτερα φέτος, όταν εκτέθηκε ξανά το Μουσείο του Μπρίστολ για να σηματοδοτήσει την ημερομηνία στην οποία επρόκειτο αρχικά να γίνει το Brexit, την 29η Μαρτίου 2019.

https://www.instagram.com/p/BvjkJdvliZ7

Εκείνη την εποχή, ο καλλιτέχνης ο οποίος φημίζεται για το σκοτεινό του χιούμορ και τα πολιτικά του σχόλια, έκανε το ακόλουθο σχόλιο στο Instagram: «Έφτιαξα αυτό πριν από δέκα χρόνια. Το Μουσείο του Μπρίστολ μόλις το κρέμασε ξανά, για να σηματοδοτήσει την ημέρα του Brexit. Γελάτε τώρα, αλλά κάποια μέρα κανείς δεν θα είναι στην εξουσία». Η φράση είναι δανεισμένη από το πρώτο έργο του Banksy στο οποίο εμφανίζονται οι πίθηκοι. Το 2002, έφτιαξε έναν άλλο μεγάλο πίνακα με μια σειρά πιθήκων που φορούσαν ποδιές και με τη λεζάντα «Γελάτε τώρα, αλλά κάποια μέρα κανείς δεν θα είναι στην εξουσία».

Τον περασμένο μήνα, μια τοιχογραφία του Banksy, που δείχνει έναν εργάτη να αφαιρεί ένα αστέρι από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την πλευρά ενός κτιρίου στο Ντόβερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ