ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζέιμς Φράνκο: Δύο πρώην μαθήτριές του κατέθεσαν αγωγή για σεξουαλική εκμετάλλευση

Τζέιμς Φράνκο: Δύο πρώην μαθήτριές του κατέθεσαν αγωγή για σεξουαλική εκμετάλλευση
Charles Sykes/Invision/AP, File

Οι δύο γυναίκες πήγαν στη σχολή υποκριτικής με την ελπίδα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους και να συνεργαστούν με τον ιδρυτή της, το διάσημο ηθοποιό Τζέιμς Φράνκο. Σήμερα, αυτές οι γυναίκες λένε ότι ο Φράνκο και οι συνεργάτες του τις εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά, ενώ τους υπόσχονταν συμμετοχές σε ταινίες και πρότζεκτ που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. 

Στην αγωγή τους, η οποία κατατέθηκε χτες, Πέμπτη, στο ανώτατο δικαστήριο του Λος Άντζελες, δυο πρώην μαθητές της σχολής υποκριτικής που διατηρούσε ο Φράνκο, λένε ότι αυτή η επιχείρηση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια κάλυψη, προκειμένου ο ηθοποιός και οι συνεργάτες του να βρίσκουν κορίτσια προς εκμετάλλευση.

Οι δύο γυναίκες, η Σάρα Τίδερ-Κάπλαν και η Τόνι Γκάαλ, λένε στην αγωγή ότι ο Φράνκο και οι συνεργάτες του «επέδειξαν γενικευμένη ακατάλληλη και σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά προς τις γυναίκες φοιτήτριες, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία τους ως δασκάλου και εργοδότη». Αυτές οι ενέργειες, σύμφωνα με την αγωγή, «οδήγησαν σε μια κατάσταση συνεχούς παρενόχλησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης τόσο εντός όσο και εκτός της τάξης».

Σε δήλωσή του, ο δικηγόρος του Φράνκο αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Ο Τζέιμς όχι μόνο θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά θα ζητήσει και αποζημίωση από τους ενάγοντες και τους δικηγόρους τους για την κατάθεση αυτής της χυδαίας αγωγής που βγήκε στη δημοσιότητα», συμπλήρωσε.

Το 2014, ο Φράνκο, πρωταγωνιστής της σειράς του HBO «The Deuce» αλλά και κινηματογραφικών ταινιών όπως οι «127 Hours» και «The Disaster Artist», άνοιξε μια σχολή υποκριτικής με το όνομα «Studio 4» και παραρτήματα στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Μαζί του ήταν ο συνέταιρός του, Βίνς Τζολιβέτ. Ο Φράνκο και ο Τζολιβέτ είναι οι εναγόμενοι, όπως και η εταιρεία παραγωγής τους, η Rabbit Bandini και ο γενικός διευθυντής της, Τζέι Ντέιβις.

Σεξουαλικές σκηνές πέρα από τα όρια

Η Τίδερ-Κάπλαν και η Γκάαλ γράφτηκαν στο παράρτημα του Λος Άντζελες το 2014 και πλήρωναν μηνιαία δίδακτρα 300 δολαρίων. Λένε ότι οι ίδιες, όπως και άλλοι σπουδαστές, είχαν λάβει την υπόσχεση ότι θα είναι οι μόνοι που θα περάσουν ακροάσεις για ανεξάρτητες ταινίες που θα σκηνοθετούσε ο Φράνκο. Τελικά έμαθα ότι οι ακροάσεις δεν ήταν αποκλειστικές για τους φοιτητές του Studio 4, αλλά ανοικτές και σε άλλους ηθοποιούς. Οι δύο γυναίκες δήλωσαν ότι η σχολή προσέφερε επιπλέον, εξειδικευμένα μαθήματα, τα οποία κόστιζαν έως και 2.000 δολάρια το ένα, συμπεριλαμβανομένης μίας ειδικής τάξης για σεξουαλικές σκηνές, με κόστος 750 δολάρια. Σύμφωνα με την αγωγή, οι φοιτητές στο συγκεκριμένο μάθημα έπρεπε να γυρίσουν τις σκηνές τους σε βίντεο, ώστε ο Φράνκο να μπορεί αργότερα να δει με την ησυχία του το υλικό. Επίσης έπρεπε να εκχωρήσουν τα δικαιώματα του υλικού στη σχολή..

Σε οντισιόν και σε μαθήματα, οι γυναίκες δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε να πάνε πολύ πέρα από τα όρια, τόσο της προσωπικής τους ανοχής όσο και των γενικότερων στάνταρ του κινηματογράφου για τις γυμνές σκηνές και το σεξ. Ότι «πιέζονταν συχνά να συμμετέχουν σε προσομοιώσεις σεξουαλικών πράξεων που υπερβαίνουν τα πρότυπα της βιομηχανίας».

Η Τίδερ-Κάπλαν δήλωσε ότι τής ζητήθηκε συχνά να εμφανίζεται σε γυμνές ή σεξουαλικές σκηνές. Κατά τη διάρκεια μιας σκηνής υποτιθέμενου σεξουαλικού οργίου για μία από τις ταινίες του, ο Φράνκο αφαίρεσε το πλαστικό προστατευτικό του κόλπου από τις γυναίκες ηθοποιούς, ενώ ταυτόχρονα την έβαλε να προσποιηθούν ότι έκαναν στοματικό σεξ. Το Studio 4 έκλεισε το φθινόπωρο του 2017. Η αγωγή διεκδικεί εκ μέρους των εναγόντων χρηματικές αποζημιώσεις και την επιστροφή ή καταστροφή οποιωνδήποτε βιντεοσκοπήσεων των πρώην φοιτητών και φοιτητριών.

Το φλερτ με ανήλικη στο Instagram

Ο Φράνκο έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν παρόμοιες κατηγορίες. Το 2014, τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει μέσω του Instagram με ένα 17χρονο κορίτσι δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο και ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να «ψαρέψει» το κορίτσι. Το 2018, οι Los Angeles Times δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ στο οποίο αρκετές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Τίδερ-Κάπλαν, περιέγραψαν με λεπτομέρειες την καταχρηστική σεξουαλικά συμπεριφορά του ηθοποιού.

Εκείνη τη χρονιά, στην τελετή απονομής των χρυσών σφαιρών, ο Φράνκο φορούσε μια κονκάρδα που εξέφραζε την υποστήριξή του για το Time's Up, ένα κίνημα που ξεκίνησε από διάσημους στη βιομηχανία ψυχαγωγίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Εκείνη την εποχή επικρίθηκε σφοδρά στα social media από την Τίδερ-Κάπλαν και άλλους που το παρατήρησαν.

AP 19276733709276

Jordan Strauss/Invision/AP, File

Ο Φράνκο δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και πρόσθεσε ότι οι εναντίον του κατηγορίες είναι αβάσιμες. Σε συνέντευξή του, τον Ιανουαρίο του 2018, στο «The Late Show With Stephen Colbert», ο Φράνκο δήλωσε: «Είμαι εδώ για να ακούω και να μαθαίνω και να αλλάζω την προοπτική μου όταν δεν είναι απόλυτα σωστή». Η Τίδερ-Κάπλαν είπε σε μια συνέντευξη ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Φράνκο για σχεδόν δύο χρόνια και ένιωθε ότι δεν είχε δει καμία προσπάθεια από τον ηθοποιό να ανταποκριθεί στις δηλώσεις του αυτές.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα ξέροντας ότι οι αποκαλύψεις μου δεν επιτέλεσαν το σκοπό τους», είπε. «Δεν έχει γίνει ακόμα καμία ενέργεια που να μου δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τι έκαναν, ότι αυτό που έκαναν είναι λάθος και επιβλαβές και δεν μπορούν να το κάνουν ξανά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ