ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τι άκουγε στο iPod του ο Ντέιβιντ Μπάουϊ;

Τι άκουγε στο iPod του ο Ντέιβιντ Μπάουϊ;
REUTERS/Alessandro Bianchi

“Τα ακούσματα του είναι πολύ σύγχρονα αν και ο ίδιος έχει αποτραβηχτεί από το 2003” σχολίασε ο Gareth Grundy για το playlist που ο Ντέιβιντ Μπόουϊ (Μπάουϊ/ Bowie/ Ziggy Stardust/ Starman όπως θες πές τον, εκείνος θα “ακούσει”) είχε επιλέξει για τις προσωπικές του στιγμές.

Το iPod (<3) του ήταν εξωφρενικά αισθαντικό, σαν τον ίδιο. Αυτή είναι η λίστα των τραγουδιών που ο καλλιτέχνης Λάζαρος κουβαλούσε μαζί του. Από soul σε συμφωνικά κομμάτια και αφρικανικές αναφορές ο Ντέιβιντ Μπόουϊ πέρα από τη δισκογραφική κληρονομιά στην οποία όλοι γινόμαστε, ασυνείδητα και μετά συνειδητά, δικαιούχοι άφησε ίχνη για να τον ακολουθούμε εσαεί.

Stay with Me, Lorraine Ellison. Αν ο Φρανκ Σινάτρα δεν είχε ακυρώσει την επίσκεψη του στο studio, η Ellison δεν θα είχε ηχογραφήσει αυτό το κλασικό κομμάτι μαύρης μουσικής.

El Ninõ – For with God No Thing Shall Be Impossible, John Adams. Μια καταιγίδα συμφωνική. Απλά.

Junker's Blues, Champion Jack Dupree. Σύνθεση για υπέροχο πιάνο από τη Νέα Ορλεάνη του 1941.

Nixon in China: Act I, Scene 1; 'Soldiers of Heaven Hold the Sky', John Adams. Ένα κομμάτι που ξεπροβάλει μέσα από σύννεφα αναζητούσε ο Bowie και ήταν αυτό.

peng

Embroidering Pouch, Peng Liyuan. H εκτίμηση του για τον παραδοσιακό μουσικό πλούτο της Κίνας υπήρχε πριν γίνει trend.

All These Deserters, Boxharp. “Μια φωτογραφία ξεθωριασμένη που στοιχειώνει”.

Wood Beez (Pray Like Aretha Franklin), Scritti Politti. Η δεκαετία των 80ς από ένα συγκρότημα πλαστικό.

rufus wainwright

Dinner at Eight, Rufus Wainwright. Δύο λέξεις. Πατέρας (και) γιος. Ακόμη δύο. Rufus (και) Wainwright.

Different Trains I: America-Before the War, Steve Reich; Kronos Quartet. Υπερβαίνοντας τον απλό όρο “κονσέρτο”.

Gathering Storm, Godspeed You! Black Emperor. Αrcade fire και GYBE είναι δύο μπάντες από το Μοντρεάλ. Ο Καναδάς μας καλεί όλους τους καλούς κοντά του.

Sonny's Lettah (Anti-Sus Poem), Linton Kwesi Johnson. Θλιμένη μουσική ποίηση.

Get Around to It, Arthur Russell. Ατμοσφαιρικό ηλεκτρικό τσέλο στα ιδανικά του.

Sénégal Fast-Food, Amadou & Mariam. Η Σενεγάλη όπως πρέπει να ακούγεται.

Jesus' Blood Never Failed Me Yet: Tramp with Orchestra, Gavin Bryars. Μεγάλο σε διάρκεια, πολύ μεγάλο σε διάρκεια, διαρκεί όσο μπορείς να μαγειρεύεις κάτι από όσα απολάμβανε γευστικά και ο Μπάουϊ. Ακόμη πιο μεγάλο μουσικά, ένα κομμάτι που θα σε κάνει να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο ή να δημιουργείς, οτιδήποτε, αρκεί να είσαι εσύ.

josephine

Blue Skies, Josephine Baker. Επιστροφή στις ρίζες.

Ο Bowie είχε ανακαλύψει τους Arcade Fire πριν από πολλούς όπως και την avant-garde disco του Arthur Russell. Είχε αγαπήσει τους ήχους της Αφρικανικής ηπείρου πριν από πολλούς, η Ιμάν σίγουρα υπήρξε καθοδηγητής στον πλούτο των χωμάτων της και είχε εκτιμήσει πριν από κάθε έναν τον πλούτο της παραδοσιακής, Κινέζικης μουσικής. Ετερόκλητος, άγγελος και δαίμονας, αστερισμός, αστρόσκονη και οι ήχοι από το iPod όπως τη δημοσίευσε η Observer του Μπόουϊ εδώ.

Ο Στιβ Τζομπς θα κάνει απίθανα κονσέρτα μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ