ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το θρυλικό Abbey Road των Beatles, ξανά στο Νο1, 50 χρόνια μετά – Γιατί μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες

Το θρυλικό Abbey Road των Beatles, ξανά στο Νο1, 50 χρόνια μετά –  Γιατί μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες
(AP Photo/Fabian Bimmer)

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το κλασικό άλμπουμ των Beatles, Abbey Road, του 1969, επανεκδόθηκε σε ένα ειδικό σετ, με την ευκαιρία της επετείου για τα 50 χρόνια της κυκλοφορίας του. Αυτό δεν είναι παράξενο, συμβαίνει συχνά. Το απίθανο είναι ότι το Abbey Road πήγε κατ’ ευθείαν στο Νο 1 των charts στη Βρετανία και στην Αμερική στο Νο 3

Το Σεπτέμβριο του 1969, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το Abbey Road έμεινε συνολικά 17 εβδομάδες στην κορφή των βρετανικών charts. Με την επανεμφάνισή του στην ίδια θέση, 49 χρόνια και 252 μέρες αργότερα, είναι και επίσημα -σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες- το άλμπουμ το οποίο βρέθηκε ξανά στην κορυφή μετά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ στο άκουσμα της είδησης έγραψε στο Twitter: «Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι το Abbey Road ‘κρατάει ακόμα’ μετά από τόσα χρόνια. Αλλά, πάλι, είναι ένα πολύ κουλ άλμπουμ».

Το υλικό που βρέθηκε μέσα στην… ψωμιέρα

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι άγνωστο οπτικό υλικό των Beatles βρέθηκε μέσα σε μια ψωμιέρα, κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης σε ένα σπίτι στην Ουαλία.

Το ένα φιλμ, του οποίου η αξία υπολογίζεται στις 10.000 λίρες, δείχνει τους ΜακΚάρτνεϊ, Λένον, Σταρ και Χάρισον να τραγουδάνε όλοι μαζί το There’s No Business Like Show Business, ενώ ένα άλλο φιλμ δείχνει τον Λένον να μιλάει για τη φιλία του γκρουπ με το Μαχαρίσι Γιόγκι το 1967.

Περιέργως, δεν είναι η πρώτη φορά που υλικό τέτοιου είδους βρίσκεται κρυμμένο -ή ξεχασμένο- σε ψωμιέρα. Το 2018 μια πολύ σπάνια ηχογράφηση του I Never Dreamed, από τον Ντέιβιντ Μπάουι και το τότε συγκρότημά του, τους Konrads, ανακαλύφθηκε με ανάλογο τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ