ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ναόμι Κάμπελ και Βίβιαν Γουέστγουντ: «Κάτι πρέπει να κάνουμε επειγόντως για το κλίμα»

Ναόμι Κάμπελ και Βίβιαν Γουέστγουντ: «Κάτι πρέπει να κάνουμε επειγόντως για το κλίμα»
AP Photo/AP Photo

«Κάτι πρέπει να γίνει φέτος, αλλιώς θα έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ», είπε η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, επισημαίνοντας την ανάγκη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη διάρκεια συζήτησης με το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ, για το Vogue UK.

Οι δύο ακτιβίστριες για κοινωνικά θέματα και την προστασία του περιβάλλοντος, σε βίντεο που έχει δημοσιεύσει το βρετανικό περιοδικό μόδας συζήτησαν για την «κακοδιαχείριση» του πλανήτη και τη σημασία της ανάληψης δράσης σε μια εποχή που η κλιματική κρίση είναι τόσο σοβαρή «που το σπίτι μας ουσιαστικά καίγεται».

«Δεν αρκεί να ζείτε τη ζωή που έχετε ήδη» συνέχισε η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας. «Πρέπει να μείνετε προσηλωμένοι στα τρία Rs: (reduce) μείωση, (reuse) επαναχρησιμοποίηση, (recycle) ανακύκλωση».

Η Ναόμι Κάμπελ συνάντησε για πρώτη φορά την Βίβιαν Γουέστγουντ όταν ήταν 16 ετών και η φίλη της και επίσης μοντέλο, Κέιτ Μος, ζητούσε επίμονα από την Γουέστγουντ να τους επιτρέψει να δουν τα αρχεία του οίκου μόδας της. Η σχεδιάστρια μόδας πήγε για τσάι με τα δύο μοντέλα.

«Καθίσαμε και συζητήσαμε για το πώς θα έχουμε επίγνωση για τον κόσμο», θυμήθηκε η Ναόμι Κάμπελ. «Αυτό είχε μεγάλο αντίκτυπο σε μένα. Ήταν η περίοδος που άρχισα να εργάζομαι με το Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική, γι 'αυτό ήταν όλα καινούργια για μένα ακόμα. Ξέρετε, έχουν τώρα αυτές τις πομπώδεις λέξεις, όπως φιλανθρωπία. Εγώ το έκανα, επειδή ήθελα να το κάνω», συμπλήρωσε.

Η Γουέστγουντ ξεκίνησε την καριέρα της συμμετέχοντας παράλληλα σε εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύει ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται στο χάσμα που δημιουργήθηκε από την κοινωνική δομή. «Είναι το σαθρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αυτή είναι η αιτία του όλου πράγματος, παίρνει χρήματα από τους φτωχούς και τα δίνει στους πλούσιους», είπε η σχεδιάστρια μόδας. «Και ως συνέπεια, υπάρχει αυτό το απίστευτο χάσμα που δημιουργεί την αλλαγή του κλίματος, διότι βιάζει τη γη και δημιουργεί φτώχεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ