ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πολ Νασίφ: Τα δισεκατομμύρια, η κακοποίηση και ο ονειρικός γάμος στη Σαντορίνη

Πολ Νασίφ: Τα δισεκατομμύρια, η κακοποίηση και ο ονειρικός γάμος στη Σαντορίνη
Rich Fury/Invision/AP

Ο τηλεοπτικός κόσμος των reality προσπαθεί να μεταφέρει -υποτίθεται- την πραγματικότητα στις τηλεοπτικές μας οθόνες και κατ' επέκταση μέσα στα σπίτια μας. Μια πραγματικότητα πολύ ωραιοποιημένη και τραβηγμένη, μια πραγματικότητα που περνάει συχνά από νυστέρι. Σαν αυτό του Πολ Νασίφ, η ιστορία του οποίου είναι πιο reality κι από τα καλύτερα reality, σαν αυτά που τον έκαναν διάσημο και πάμπλουτο.   

Δεν είναι παράξενο που ο εις εκ των δύο πλαστικών χειρουργών των «Αποτυχημένων Επεμβάσεων», Πολ Νασίφ, επέλεξε να παντρευτεί τη δεύτερη σύζυγό του, την ελληνικής καταγωγής Μπρίτανι Παττακός, στη Σαντορίνη. Όχι επειδή εκείνη είναι, ας την πούμε, Ελληνίδα, αλλά επειδή κάθε Χολιγουντιανό σενάριο που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει και λίγη Σαντορίνη μέσα.

«Παντρεύτηκα την καλύτερή μου φίλη», γράφει ο λιβανέζικης καταγωγής Πολ Νασίφ στο λογαριασμό του στο Instagram και βέβαια το γεγονός ότι τους χωρίζουν 25 χρόνια είναι μια λεπτομέρεια στον λαμπερό κόσμο του πλαστικού χειρουργού, που δεν ήταν πάντα τόσο λαμπερός. Ο Πολ Νασίφ μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και από το 1986 έως το 1998 σπούδαζε, όπως κάθε γιατρός που θέλει να ξεχωρίσει από τους χιλιάδες άλλους γιατρούς. Πρώτα γενική ιατρική, μετά χειρουργική, μετά ωτορινολαρυγγολογία και μετά, πλαστική χειρουργική.

AP 513785650023

Ο Πολ Νασίφ με τον Τέρι Ντουμπρό, τον τηλεοπτικό του παρτενέρ και επίσης πλαστικό χειρουργό. (@Chris Pizzello/Invision/AP)

Οι σπουδές, βέβαια, δεν είναι απαραιτήτως ο δρόμος για την επιτυχία, ή τουλάχιστον όχι για την τόση επιτυχία. Μια καλή γνωριμία, όμως, ή μάλλον η κατάλληλη γνωριμία είναι. Κι ακόμα περισσότερο, ο κατάλληλος γάμος. Ίσως δεν θα τον ήξερε κανείς εκτός από τους συναδέλφους και τους ασθενείς του, αν το 2000 δεν είχε κάνει αυτήν ακριβώς τη γνωριμία.

Και άλλαξε η ζωή του.

Μπαίνει στη σκηνή η Αντριέν Μαλούφ

Λιβανέζικης καταγωγής επίσης, με μια μικρή διαφορά από τον Νασίφ. Διαφορά ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, όση ήταν η προσωπική περιουσία του πατέρα της, διαβόητου μπίζνεσμαν, γκάνκστερ και ιδιοκτήτη -μεταξύ άλλων της ομάδας μπάσκετ των Hοuston Rockets. Τους οποίους η οικογένεια πούλησε και αγόρασε τους Sacramento Kings, για πιο καλά. Και διαφόρων άλλων επιχειρήσεων, νόμιμων ή και όχι τόσο, σε όλο το φάσμα: Καζίνο, φορτηγά, αλκοόλ, τράπεζες, δεν έχει όρια αυτό το πράγμα, για την Αμερική μιλάμε άλλωστε.

AP 257692539649

H Αντριέν Μαλούφ, το 2004. (@Richard Shotwell/Invision/AP)

Ο Πατριάρχης Τζόρτζ Μαλούφ αποδήμησε το 1980 και τα άφησε όλα στους 4 γιους του και την κόρη του, οι οποίοι τα πολλαπλασίασαν, με πολύ καθαρό επιχειρηματικό πρόσωπο πλέον. Η Αντριέν ήταν το εισιτήριο του Νασίφ για έναν κόσμο που μόνο να ονειρευτεί μπορούσε. Για μια πελατεία πεινασμένη για πλαστικές και με πάρα πολλά χρήματα να ξοδέψει. Και για την τηλεόραση, καθώς μέρος των οικογενειακών επιχειρήσεων των Μαλούφ είναι και οι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Εξίσου ματαιόδοξη και η ίδια και παρότι δεν το χρειαζόταν, πρωταγωνίστησε αργότερα στη σειρά reality «Οι νοικοκυρές του Μπέβερλι Χιλς» («The real Housewives of Beverly Hills»), οι οποίες βέβαια μόνο νοικοκυρές δεν ήταν. Ο ίδιος ο Νασίφ βρήκε ένα πραγματικό χρυσωρυχείο στον τηλεοπτικό κόσμο των reality και εκτός από το γνωστό στα καθ' ημάς «Αποτυχημένες Επεμβάσεις», έπαιξε σε αρκετά ακόμα, ανάμεσα στα οποία και αυτό της συζύγου του.

MV5BMTUwNzQwODAxOV5BMl5BanBnXkFtZTcwMTU2MDcyNA. V1

Οι «Νοικοκυρές του Μπέβερλι Χιλς» παρουσίαζαν την λαμπερή εικόνα της ζωής μερικών πάμπλουτων, επιτυχημένων και ευτυχισμένων γυναικών, ανάμεσα στις οποίες και η Αντριέν Μαλούφ. Μια ακόμα χολιγουντιανή εκδοχή της εξωπραγματικής πραγματικότητας. @Imdb

Ηθικά ζητήματα και realityσμός

Η τηλεοπτική πλαστική ιατρική, που γνώρισε τρελή άνθιση την τελευταία 15ετία, δέχτηκε σφοδρές κριτικές σε όλη της την πορεία. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση προσπάθησε κάποια στιγμή να συγκρατήσει την κατάσταση. Ανεπιτυχώς. Σε μια ανακοίνωσή της, το 2005, η επιτροπή ηθικών ζητημάτων της Ένωσης ειπε ότι οι τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις αισθητικές επεμβάσεις «εγείρουν πολύ σοβαρά ηθικά ζητήματα και ερωτήματα, όπως το εάν η σχέση γιατρού και ασθενούς απεικονίζεται σωστά και εάν οι πληροφορίες που μεταφέρονται στον τηλεθεατή είναι ακριβείς».

Η Ένωση συμβούλευσε τους γιατρούς να μην συμμετέχουν σε εκπομπές που καλλιεργούν λανθασμένες εντυπώσεις και πρότεινε στην ιατρική κοινότητα να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα εναντίον των γιατρών που παίρνουν μέρος σε τέτοιες εκπομπές. Όπως το έθεσε ο Ροντ Ρόουριτς, πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης πλαστικών χειρουργών: «Δεν λέω ότι οι τηλεοπτικοί γιατροί δεν είναι καλοί γιατροί. Αλλά πρέπει να είμαστε πρώτα γιατροί και προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ασφάλεια του ασθενούς».

AP 060208046809

Η Ντόντα και ο Κάνιε Γουέστ στα Grammys του 2006. Ένα χρόνο αργότερα, η μητέρα του ράπερ θα πέθαινε μετά από πλαστική επέμβαση. Ο θάνατός της ταρακούνησε τον κόσμο των ιατρικών realities, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι ο τότε Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, πέρασε ένα νόμο με τον οποίο έγιναν πολύ πιο αυστηροί οι προ-εγχειρητικοί έλεγχοι. (@AP Photo/Reed Saxon)

Η όχι και τόσο αγαστή αυτή συνύπαρξη ανάμεσα στην πλαστική χειρυργική και τη reality τηλεόραση, ταρακουνήθηκε πολύ το 2007, όταν η μητέρα του Κάνιε Γουεστ, Ντόντα Γουέστ, πέθανε στα 55 της χρόνια, μια μέρα μετά την πλαστική στήθους και λιπαναρόφηση στην οποία υπεβλήθη, από «πολλαπλές μετεγχειρητικές επιπλοκές». Ο γιατρός που έκανε την επέμβαση ήταν ο Ίαν Άνταμς, διάσημος πλαστικός του Χόλιγουντ με δική του εκπομπή στο συνδρομητικό δύκτιο Discovery Health και τίτλο «Πλαστική χειρουργική: Πριν και μετά» («Plastic Surgery: Before and After»). Στην περίπτωση της Ντόντα το «μετά» ήταν απλώς νεκρή, αλλά ο γιατρός παρότι βρέθηκε στο επίκεντρο πολύ αρνητικής δημοσιότητας, δεν κατηγορήθηκε ποτέ επίσημα, καθώς δεν αποδείχθηκε δική του αμέλεια.

Ο ίδιος ο Νασίφ υπερασπίστηκε την επιλογή του με ανατριχιαστικό ρεαλισμό: «Είσαι στο Μπέβερλι Χιλς και υπάρχουν 300 πλαστικοί χειρουργοί στα πλαϊνά τετράγωνα μόνο. Πρέπει να σκεφτείς: 'Πώς θα βρω πελάτες;' Μερικοί συνάδελφοί σου θα σε ρωτούσαν γιατί το κάνεις αυτό. Και τώρα, οι ίδιοι θα έρθουν και θα σου πούν: 'Πώς μπορώ να βγω κι εγώ στην τηλεόραση;'»

Ο Νασίφ και η Μαλούφ, στο μεταξύ, κάπου ανάμεσα στα reality, είχαν προλάβει να κάνουν τρία παιδιά, όλα αγόρια και να αρχίσουν να πλακώνονται, κάτι που έγινε εμφανές και στα επεισόδια των «Νοικοκυρών», στις αρχές της δεκαετίας του '00. Κανείς δεν μπορούσε, όμως, να φανταστεί, τι θα έσκαγε λίγο αργότερα.

AP 110122142406

H Μαλούφ με τον Νασίφ στη Νέα Υόρκη το 2011. Φαινομενικά όλα είναι τέλεια. Ένα χρόνο αργότερα θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν και τόσο... (@AP Images for Fender Music Lodge/Katy Winn)

Επιτυχημένες επεμβάσεις, αποτυχημένος γάμος

Στις 30 Ιουλίου 2012, ο Νασίφ υποβάλει αιφνιδιαστικά στο δικαστήριο αίτηση διάστασης και ξεσπάει ο πόλεμος ανάμεσα στον ίδιο και στη σύζυγό του, με την οποία είχε υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο για να προστατευθεί η δική της περιουσία, η οποία ανερχόταν τότε, με συντηρητικούς υπολογισμούς, σε 300 εκατομμύρια δολάρια, έξω οι οικογενειακές μπίζνες στις οποίες φυσικά μετέχει. Η διαμάχη για το διαζύγιο εξελίχθηκε σε μια πολύ πικρή ιστορία με κατηγορίες για όπλα, προσβολές και σωματική βία, αλλά και για κακοποίηση των παιδιών.

Είναι μια ιστορία όχι και τόσο πρωτοφανής στους κύκλους των πολύ πλουσίων, που όταν πρέπει να μοιράσουν -ή να μην μοιράσουν- τις τεράστιες περιουσίες τους, ξεχνάνε παιδιά, συναισθήματα και καλούς τρόπους.

Ο γάμος του Νασίφ με την Μαλούφ ξεκίνησε με μια λαμπερή τελετή στο ξενοδοχείο Beverly Hills, μπροστά σε 500 καλεσμένους και κατέληξε στα tabloids και τις δικαστικές αίθουσες.

w630 adriennepaultwtw1 2227506775947219408

@Instagram

Η Μαλούφ πίστευε ότι θα τα ξανάβρισκαν και συνετρίβη όταν, στις στις 28 Αυγούστου εκείνος έκανε τελικά αίτηση για διαζύγιο. Παρά τις αρχικές δηλώσεις και των δύο, ότι θέλουν να τα βρουν εξωδικαστικά, τελικά κατέληξαν στα δικαστήρια, με εκείνον να ζητάει από κοινού κηδεμονία των παιδιών κι εκείνη να ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ να μην του επιτραπεί να τα ξαναδεί.

Όπλα, ξύλο και προσβολές

Ο Νασίφ είπε στο δικαστήριο ότι η η συμπεριφορά της Μαλούφ γινόταν όλο και πιο «απρόβλεπτη», «βίαιη» και «τοξική» για τα παιδιά τους. Είπε ότι τον κακοποιούσε κατ' επανάληψη, σωματικά και λεκτικά, μπροστά στα παιδιά και ότι τον αποκαλούσε «ηλίθιο», «βλάκα» και «κουτό».

Σύμφωνα με τον Νασίφ, το σημείο καμπής ήταν στις 14 Ιουλίου, όταν η Μαλούφ άρχισε να του φωνάζει ότι ήταν «σιχαμένος πατέρας», να τον χτυπάει στο στέρνο και το πρόσωπο και να τον κλωτσάει στα πόδια. Κι όλα αυτά, όπως είπε εκείνος, επειδή δεν επέτρεψε στην Μαλούφ να καλέσει τη μητέρα της σε ένα event στο Λας Βέγκας. Αμέσως μετά, έκανε την αίτηση για διάσταση. «Είναι επιβλαβές για τα παιδιά να συνεχίσω να τα υποβάλω στη δυσλειτουργική και εύθραυστη σχέση μου με την Αντριέν», είπε στο δικαστήριο.

Μια πηγή προσκείμενη στην Μαλούφ επιβεβαίωσε εκείνη την εποχή στο People ότι εκείνη είχε χρησιμοποιήσει βια, αλλά «μόνο για να προστατεύσει τον εαυτό της». Η Αντριέν από την πλευρά της είπε στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε έναν πολύ «βίαιο χαρακτήρα», την πετούσε συχνά στο πάτωμα, της τραβούσε τα μαλλιά και της φώναζε. Επίσης είπε ότι ο Νασίφ κουβαλάει πάντα ένα όπλο στην τσάντα του, την οποία δεν κλειδώνει και ότι τα παιδιά το έχουν δει και τον φοβούνται.

Ο Νασίφ είχε όντως ένα όπλο, το οποίο όμως παρέδωσε κάποια στιγμή στο αστυνομικό Τμήμα του Μπέβερλι Χιλς. Είπε ότι είχε άδεια γι αυτό και ότι το είχε για να προστατεύει τα παιδιά του από απειλές που δέχονταν για απαγωγή λόγω της τεράστιας περιουσίας του ιδίου και της μητέρας τους.

Η Μαλούφ κατηγόρησε επίσης τον Νασίφ ότι έπινε και γινόταν απρόσεκτος με τα παιδιά. Σε μια εκδρομή με καγιάκ, τον προηγούμενο Αύγουστο, εκείνος είχε πιεί -όπως είπε εκείνη- με συνέπεια το ένα παιδί να πέσει στο νερό και παρά λίγο να πνιγεί. Ένας μάρτυρας από την πλευρά εκείνου, είπε ότι ο Νασίφ δεν έπινε ποτέ όταν ήταν με τα παιδιά και πάντα τα πρόσεχε. Όσο για τις κατηγορίες της Μαλούφ ότι ο Νασίφ έδερνε τα παιδιά, εκείνος απάντησε ότι απλώς τα «χτυπούσε λίγο» όταν έκαναν πολύ επικίνδυνα πράγματα, όπως το να περάσουν μόνα τους τρέχοντας το δρόμο.

Στη μάχη μπήκαν όλοι: Ακόμα και ο σεφ του ζευγαριού, που είπε στο δικαστήριο ότι είχε δει τον Νασίφ να κλωτσάει το σκύλο της οικογένειας. Και ο ψυχίατρος που εξέτασε ένα από τα αγόρια, επειδή ο πατέρας του υποτίθεται ότι «πήγε να το στραγγαλίσει πάνω στο θυμό του».

Για ένα διάστημα η Μαλούφ κέρδισε όχι μόνο την κηδεμονία των παιδιών, αλλά και ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος του Νασίφ, ο οποιος απαγορευόταν να πλησιάσει την ίδια ή τα παιδιά σε λιγότερο από 50 μέτρα.

Πέρα από τα τρία παιδιά του, το ζευγάρι είχε να χωρίσει και διάφορα άλλα: Για παράδειγμα, την 2.000 τετραγωνικών μέτρων -γαλλικού στιλ- έπαυλή τους, με τις 8 κρεβατοκάμαρες, τα 11 μπάνια και όλα τα συμπαρομαρτούντα, η οποία είχε αγοραστεί για 13 εκατομμύρια δολάρια το 2004 και όταν χώρισαν η τιμή της στην αγορά ήταν 26 εκατομμύρια δολάρια. Και μερικά εκατομμύρια ακόμα που είχαν βγάλει κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους.

Screen shot 2012 09 20 at 4.20.58 PM
Screen shot 2012 09 20 at 4.21.04 PM

To σπιτικό των Νασίφ-Μαλούφ, όπως εμφανίστηκε στο site του μεσιτικού γραφείου που προσδιόρισε την τιμή του στα 26 εκατομμύρια δολάρια, το 2012.

Στην ιστορία μας παίζει και ο γιος του Ροντ Στιούαρτ

Το διαζύγιο βγήκε, τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν και το πρώην ζευγάρι αποκατέστησε τις σχέσεις του, υπογράφοντας μια συμφωνία για τη μοιρασιά της περιουσίας που απέκτησαν όσο ήταν παντρεμένοι, αποφασίζοντας να τη χωρίσουν ακριβώς στη μέση. Το γεγονός ότι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία και να είναι πλέον «φίλοι για χάρη των παιδιών τους», έκανε πολλούς να πουν ότι η Μαλούφ απλώς τα είχε πάρει στο κρανίο και όλη η διαμάχη ήταν συνέπεια αυτού. Βέβαια, κάποιοι άλλοι επεσήμαναν ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Τέλος πάντων, νερό κι αλάτι, και στο μεταξύ ο Νασίφ δεν είχε ανάγκη πλέον τα εκατομμύρια της Μαλούφ. Έβγαζε τα δικά του και με το παραπάνω. Και η Μαλούφ τον ξεπέρασε, οπότε δεν είχε λόγο να του κρατάει κακία.

Και τον ξεπέρασε, στα 53 της, με το γιο του Ροντ Στιούαρτ, τον τότε 32χρονο Σον Στιούαρτ. Μια σχέση που κράτησε κάμποσο, έγινε με τη σειρά της πρωτοσέλιδη στα tabloids και έσβησε ησύχως.

AP 745907130882

Η Αντριέν με το Σον Στιούαρτ, στις 25 Απριλίου 2013, στο Λος Άντζελες. Εμφανώς, έχει ξεπεράσει τον Νασίφ. (John Shearer/Invision for Capitol Records/AP Images)

Πριν από λίγες μέρες ο Νασίφ παντρεύτηκε στη Σαντορίνη την εκλεκτή της καρδιάς του, τη Μπρίτανι Παττακός, η οποία υπήρξε απλώς η πτωχή πλην τίμια βοηθός του.

Ηθικό δίδαγμα, αλά Χόλιγουντ:

Στην αρχή της καριέρας σου σε αγοράζει ο γάμος. Προκειμένου να μπορέσεις κάποτε να τον αγοράσεις εσύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ