ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

O Κουέντιν Ταραντίνο λέει όχι στην κινεζική λογοκρισία και προτιμά να χάσει εκατομμύρια δολάρια

O Κουέντιν Ταραντίνο λέει όχι στην κινεζική λογοκρισία και προτιμά να χάσει εκατομμύρια δολάρια
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις θα χάσει το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» και γι' αυτό ευθύνονται δύο πράγματα: Ο Μπρους Λι και ο ίδιος ο Ταραντίνο, που αρνείται να κάνει αυτό που κάνουν οι περισσότεροι δημιουργοί για να προσαρμοστούν στις επιταγές της κινεζικής λογοκρισίας: Να αλλάξει την ταινία του. 

Η τελευταία ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ», είχε προγραμματιστεί (και προωθηθεί) για να βγει στο κινεζικό δίκτυο διανομής στις 25 Οκτωβρίου. Όπως, όμως, ανακοινώθηκε, η έξοδος της ταινίας στην Κίνα αναβλήθηκε επ' αόριστον, χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένη αιτιολόγηση προς την παραγωγό εταιρεία, Sony Pictures Entertainment.

Οι πληροφορίες λένε ότι για το εμπάργκο της ταινίας από τους Κινέζους, ευθύνεται η χιουμοριστική απεικόνιση του Μπρους Λι, του Αμερικανού ηθοποιού και μάγου των πολεμικών τεχνών, ο οποίος είχε κινεζική καταγωγή. Οι φήμες θέλουν την κόρη του Μπρους, τη Σάνον Λι, να έχει κάνει έκκληση στο Κινεζικό Κέντρο Κινηματογράφου, ζητώντας να ξαναμονταριστεί η σεκάνς της ταινίας που απεικονίζει τον ηθοποιό «όχι σαν τον πραγματικό άνδρα, αλλά σαν μια καρικατούρα». Η ίδια είχε κάνει και δηλώσεις σχετικά, λέγοντας ότι ο Ταραντίνο απεικόνισε τον πατέρα της «σαν ένα αλαζόνα μαλάκα».

e4b991470b3d742ee5c04f2386103812

@Imdb

Ο Ταραντίνο, ο οποίος βάσει συμβολαίου έχει τον τελικό λόγο για το μοντάζ των ταινιών του, αρνείται κατηγορηματικά ν' αλλάξει έστω μια σκηνή του «Κάποτε στο... Χόλιγουντ», προκειμένου να προσαρμοστεί στις επιθυμίες των Κινέζων. Εστω κι αν αυτό πρόκειται να στερήσει από το παγκόσμιο box office του φιλμ πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, καθώς ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (που πρωταγωνιστεί στην ταινία μαζί με το Μπραντ Πιτ), είναι ένας από τους δημοφιλέστερους σταρ στην Κίνα από την εποχή του «Τιτανικού».

ed7784ea 8ab3 4aff aa24 fccb2427056e

@Imdb

Ο Ταραντίνο αποτελεί εξαίρεση. Πολλές είναι οι ταινίες που σιωπηλά άλλαξαν ό,τι χρειάστηκε, προκειμένου να βγουν στις κινεζικές αίθουσες. Πρόσφατο παράδειγμα το «Bohemian Rhapsody» που αφαίρεσε κάθε αναφορά στην ομοφυλοφιλία του Φρέντι Μέρκιουρι - καταλήγοντας να παιχτεί μια εντελώς άλλη ταινία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ