ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Ωνάσης απατούσε επιδεικτικά τη Τζάκι με την Κάλλας - Γιατί, όμως, εκείνη το ανεχόταν;

Ο Ωνάσης απατούσε επιδεικτικά τη Τζάκι με την Κάλλας - Γιατί, όμως, εκείνη το ανεχόταν;
AP Photo/AP Photo

Ο Πρόεδρος Κένεντι δεν ήταν ο μόνος άντρας στη ζωή της Τζάκι που την απατούσε. Αυτό είναι γνωστό, όπως είναι γνωστό ότι ο δεύτερος σύζυγός της, ο Αριστοτέλης Ωνάσης διατηρούσε δεσμό με τη Μαρία Κάλλας όσο ήταν παντρεμένος με τη Τζάκι. Και μάλιστα, όπως η ίδια αποκάλυψε στη φίλη της, Κάρλι Σάιμον, όχι απλώς δεν της το έκρυβε, αλλά ήθελε να το ξέρει. Γιατί, όμως, εκείνη το ανεχόταν;

Το βιβλίο της τραγουδίστριας «Touched by the Sun: My Friendship with Jackie», οι αναμνήσεις της από τη φιλία της με τη Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη, και σε αυτό η Σάιμον μιλάει για όσα της είχε εκμυστηρευτεί η Τζάκι, η οποία σπάνια μιλούσε για την προσωπική της ζωή. Ο γάμος της Τζάκι με τον Αριστοτέλη Ωνάση κράτησε από το 1968, ως το θάνατο εκείνου, το 1975, σε ηλικία 69 ετών. Σύμφωνα με τα όσα γράφει η Σάιμον, ο Ωνάσης ήταν άπιστος σε όλη τη διάρκεια του γάμου αυτού, αλλά η Τζάκι, που το ήξερε, το ανεχόταν.

Όπως εκμυστηρεύτηκε η Τζάκι στην τραγουδίστρια, ο Ωνάσης όχι απλώς δεν έκρυβε από τη Τζάκι τη σχέση του με τη Μαρία Κάλλας, αλλά την επιδείκνυε κιόλας, σαν να ήθελε να την προκαλέσει να αντιδράσει. Η Τζάκι είπε ότι ο Ωνάσης «έκανε μπάνιο» με την κολώνια του πριν πετάξει επί έξι ώρες μόνο και μόνο για να δει την Κάλλας. Η Σάιμον γράφει: «Αν ήξερα τη Tζάκι τότε, δεν θα την άφηνα να παντρευτεί τον Ωνάση». Η ίδια πιστεύει ότι ο Ωνάσης βαρέθηκε πολύ σύντομα τη δεύτερη σύζυγό του και επέστρεψε στην αγκαλιά της αιώνιας αγαπημένης του. Η Τζάκι είπε στην Σάιμον ότι ο Ωνάσης της έλεγε διαρκώς ψέμματα. Ότι, για παράδειγμα, επρεπε να πάει στην Αγγλία για να επιθεωρήσει τα ναυπηγεία του. «Καταλάβαινα ότι πήγαινε στην ερωμένη του από την κολώνια του», είπε η Τζάκι, σύμφωνα πάντα με την Σάιμον. «Εάν θα τη συναντούσε στο αεροδρόμιο, θα μπορούσε να βάλει κολώνια λίγο πριν», έλεγε η Τζάκι. «Νομίζω ότι το έκανε επίτηδες. Ήθελε να ξέρω ότι δεν ήμουν τα πάντα γι αυτόν. Δεν ήθελε να με αφήσει εντελώς, όμως, μήπως και γινόμουν τελικά η ιδανική σύντροφος που νόμιζε ότι είχε παντρευτεί».

«Έβλεπε τον εαυτό του σαν Οδυσσέα»

Η Kάλλας ήταν επίδης παντρεμένη όταν ξεκίνησε το ειδύλλιό της με τον Ωνάση. Χώρισε από το σύζυγό της, τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, το 1959, όταν έγινε γνωστός ο δεσμός της με τον εφοπλιστή. Ο γάμος τους ακυρώθηκε μετά από έξι χρόνια. Η Κάλλας και ο Ωνάσης είχαν διαμερίσματα ο ένας κοντά στον άλλον στο Παρίσι, από την εποχή πριν ο Ωνάσης παντρευτεί τη Τζάκι. Όταν έγινε ο γάμος, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Κένεντι, η Κάλλας δεν τον σχολίασε, παρά μόνο λέγοντας ότι με τον Ωνάση παραμένουν καλοί φίλοι.

Η Κάλλας πέθανε το 1977, στα 53 της, από καρδιακή προσβολή. Πολλοί εξακαλουθουν να πιστεύουν ότι η πραγματική αιτία του θανάτου της ήταν η κατάθλιψη που έπαθε μετά το γάμο του Ωνάση με τη Τζάκι.

Η Σάιμον, παρόλα αυτά, γράφει στο βιβλίο της ότι ο γάμος του Ωνάση με τη Τζάκι δεν ήταν πάντα τόσο άσχημος. Μάλιστα, η ίδια η Τζάκι είχε πει κάποτε ότι ο Ωνάσης μπήκε στη ζωή της την κατάλληλη στιγμή. «Έβλεπε τον εαυτό του σαν Οδυσσέα κι εγώ χρειαζόμουν πολύ την προστασία του. Για μένα αλλά και για τα παιδιά μου, την Κάρολαϊν και τον Τζον. Αυτό είναι κάτι που όλες οι γυναίκες ξέρουν: Πρέπει να προστατεύσεις τα παιδιά σου, όσο κι αν χρειάζεται να κάνεις υποχωρήσεις μέσα σου», έχει πει η Τζάκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ