ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μάρλον Μπράντο: Το «όχι» που είπε στον Κόπολα και μάλλον μετάνιωνε για πάντα

Μάρλον Μπράντο: Το «όχι» που είπε στον Κόπολα και μάλλον μετάνιωνε για πάντα
Imdb

«Κάνε του μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί». Η διάσημη ατάκα ειπώθηκε από το Μάρλον Μπράντο στην εμβληματικότερη ταινία του, το «Νονό», στην οποία έπαιξε το αφεντικό της Μαφίας, ντον Βίτο Κορλεόνε. Λίγο αργότερα, ο ηθοποιός έκανε ίσως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, όταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα του έκανε μια πρόταση κι εκείνος την αρνήθηκε…

Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ο Κόπολα αποφάσισε να γυρίσει τις συνέχειες του «Νονού». Γεγονός είναι ότι ήθελε το Μάρλον Μπράντο και στη δεύτερη ταινία, για να παίξει τη νεότερη εκδοχή του Κορλεόνε.

Σε μια επιστολή που έγραψε το Μάιο του 1973 και ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας, ο Κόπολα κυριολεκτικά παρακαλεί τον Μπράντο να παίξει στο «Νονό Νο2» και επιμένει ότι η ταινία δεν μπορεί να γυριστεί χωρίς αυτόν:

«Μάρλον, σε εκτιμώ αφάνταστα. Και αν μου πεις ότι δεν θέλεις να το κάνεις θα το δεχτώ και δεν θα το αναφέρω ποτέ ξανά», γράφει ο Κόπολα.

Ο Μπράντο, 49 ετών τότε, απέρριψε το ρόλο, πιστεύοντας ότι η δεύτερη ταινία δεν θα μπορούσε να επαναλάβει την επιτυχία της πρώτης.

Είχε άδικο.

Το ρόλο πήρε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, 30 ετών τότε και ανερχόμενος σταρ, κέρδισε γι’ αυτόν το Όσκαρ Β’ αντρικού ρόλου και το φιλμ κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1975.

Κανείς δεν ξέρει τι σκέφτηκε αργότερα ο Μπράντο γι’ αυτήν του την απόφαση…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ