ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

YouTube: Τα 10 βίντεο που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο views

YouTube: Τα 10 βίντεο που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο views
Pixabay

Το Δεκέμβριο του 2012 το YouTube ανακοίνωσε ότι το πρώτο βίντεο ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο θεάσεις, εγκαινιάζοντας επισήμως το Billion View Club, τον κατάλογο με τα βίντεο που μετρούν δισεκατομμύρια views.

Από τις αρχές της λειτουργίας του, το Φεβρουάριο του 2005, το YouTube προσφέρει viral περιεχόμενο, βίντεο δηλαδή που θα αριθμούσαν όσο το δυνατό περισσότερες προβολές ανά την υφήλιο. Το Νοέμβριο του 2005 μια διαφήμιση της Nike ήταν το πρώτο βίντεο που ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου views.

Στην αρχή τα πιο διαδεδομένα βίντεο ήταν αυτά που είχαν αστείο περιεχόμενο, στην πορεία ωστόσο άρχισαν να ανεβαίνουν τα μουσικά βίντεο δημοφιλών καλλιτεχνών. Η αρχή της επέλασης των μουσικών βίντεο έγινε με το «Bad Romance» της Lady Gaga, το οποίο -το 2009- έγινε το πρώτο βίντεοκλιπ που κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα με τις περισσότερες θεάσεις.

Το Δεκέμβριο του 2012 το «Gangnam Style» του Psy έγινε το πρώτο βίντεο που ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο θεάσεις, εγκαινιάζοντας τη χρυσή λίστα Billion View Club του YouTube, τον κατάλογο δηλαδή με τα βίντεο που μετρούν δισεκατομμύρια views. Τον Ιούνιο του 2015 στο κλαμπ μπήκε το «Baby» του Τζάστιν Μπίμπερ, ενώ τέσσερις μήνες μετά άλλα δέκα βίντεο κατάφεραν να μπουν στη λίστα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, η πλατφόρμα καταμετρούσε 87 βίντεο τα οποία είχαν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο προβολές. Εξ αυτών τα 19 ξεπέρασαν τις δύο δισεκατομμύρια προβολές, τα τρία τις 3 δισεκατομμύρια προβολές και μόλις ένα βίντεο, το «Despacito» των Luis Fonsi και Daddy Yankee τις 4 δισεκατομμύρια θεάσεις.

Τα βίντεο που έφτασαν γρηγορότερα το ένα δισ. θεάσεις είναι το «Hello» της Αντέλ (87 μέρες), το «Despacito» (96 μέρες) και το «Shape of You» του Εντ Σίραν (97 ημέρες). Ως προς τους χρυσούς καλλιτέχνες της λίστας, αυτοί είναι η Κέιτι Πέρι και ο Τζάστιν Μπίμπερ που καταμετρούν τις περισσότερες καταχωρήσεις στον κατάλογο (τέσσερα έκαστος). Ακολουθούν η Σακίρα, η Τέιλορ Σουίφτ, ο Κάλβιν Χάρις, η Αριάνα Γκράντε και ο Μπρούνο Μαρς από τρία, ενώ από δύο έχουν οι Fifth Harmony, ο Psy, η Αντέλ, η Ellie Goulding, ο The Weeknd, ο Εντ Σίραν, ο Νίκο Τζαμ, ο Eminem, o Maluma, o J. Balvin και ο Ρίκι Μάρτιν. Μόνο δύο καλλιτέχνες έχουν δύο βίντεο με πάνω από δύο δισεκατομμύρια θεάσεις: η Τέιλορ Σουίφτ και η Κέιτι Πέρι.

Σήμερα, το Top 10 του Billion View Club απαρτίζουν εννέα μουσικά βίντεο (ανάμεσά τους κι ένα παιδικό τραγούδι) και ένα επεισόδιο της ρωσικής παιδικής σειράς animation «Η Μάσα και ο αρκούδος»:

Τα δέκα κορυφαία βίντεο του Youtube

1. «Despacito» - Luis Fonsi ft. Daddy Yankee

2. «Shape of You» - Εντ Σίραν

3. «See You Again» - Wiz Khalifsa ft. Charlie Puth

4. «Masha and the Bear - «Recipe for Disaster»

5. «Baby Shark Dance» - Pinkfong Kids' Songs & Stories

6. «Uptown Funk» - Mark Ronson ft. Bruno Mars

7. «Gangnam Style» - Psy

8. «Sorry» - Τζάστιν Μπίμπερ

9. «Sugar» - Maroon 5

10. «Roar» - Κέιτι Πέρι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ