ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπομπ Νόρις: Ο ηθοποιός που έγινε ο «άντρας του Marlboro» πέθανε στα 90

Μπομπ Νόρις: Ο ηθοποιός που έγινε ο «άντρας του Marlboro» πέθανε στα 90
AP Photo/Kevin Coughlin

Κάποτε ήταν παντού. Σε αφίσες, σελίδες περιοδικών και πακέτα τσιγάρων φυσικά. Κανείς δεν ήξερε το όνομά του, αφού έμεινε στην ιστορια ως ο «άντρας του Marlboro». Ο ηθοποιός Μπομπ Νόρις, που ενσάρκωσε το σκληρό κάουμπόι με το τσιγάρο στο στόμα, πέθανε στο Κολοράντο Σπρινγκς σε ηλικία 90 ετών. Πιθανώς επειδή ο ίδιος δεν κάπνισε ποτέ... 

Ο Μπομπ Νόρις ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έπαιξε το συγκεκριμένο ρόλο, για λογαριασμό της Marlboro και ήταν το δικό του πρόσωπο που ταυτίστηκε με τη συγκεκριμένη εικόνα. Επί 12 χρόνια υπήρξε το πιο γνωστό πρόσωπο διαφήμισης στον πλανήτη. Ήταν τα χρόνια που το τσιγάρο ήταν ακόμα ελεύθερο παντού και οι διαφημίσεις του δεν είχαν απαγορευθεί.

Ο Νόρις ήταν κολλητός φίλος με τον Τζον Γουέιν. Έκαναν πολλή παρέα και κάποιες φορές φωτογραφίζονταν μαζί. Μια τέτοια φωτογραφία είδαν, σε κάποια εφημερίδα, οι υπεύθυνοι της διαφημιστικής που είχε αναλάβει την προώθηση της Marlboro και έψαξαν να τον βρουν. Και τον βρήκαν στο ράντζο του στο Πουέμπλο του Κολοράντο.

«Βγήκαν από το αυτοκίνητο, κάτι τύποι με ριγέ κοστούμια, και ήρθαν στο μπαμπά μου και του είπαν: 'Θέλεις να παίξεις σε διαφημίσεις για τα τσιγάρα Marlboro;'», λέει ο γιος του. «Κι εκείνος τους απάντησε: 'Έχω κάτι δουλειές τώρα, ελάτε πάλι την άλλη εβδομάδα και άμα το εννοείτε πραγματικά θα το κουβεντιάσουμε'. και ήρθαν πάλι την επόμενη εβδομάδα», συνεχίζει.

Ο Νόρις έκανε τη δουλειά για 12 χρόνια και η διαφήμιση με το πρόσωπό του ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες και εμβληματικές καμπάνιες στην ιστορία.

Marlboro Man Ad

@Marlboro

Μέχρι που ένα πρωί, αιφνιδιαστικά, αποφάσισε να παραιτηθεί, επειδή κατάλαβε ότι έγινε το κακό παράδειγμα στα παιδιά του, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.

Ο γιος του λέει: «Μας έλεγε πάντα ότι δεν θέλει να μάς δει ποτέ να βάζουμε στο στόμα μας τσιγάρο. Ήταν κάθετος. Και μια μέρα ένας από μας δεν άντεξε και τον ρώτησε: 'Αν δεν θέλεις να καπνίζουμε, γιατί διαφημίζεις τσιγάρα;

Την ίδια μέρα ο Νόρις τηλεφώνησε στη Phillip Morris, ιδιοκτήτρια καπνοβιομηχανία του Marlboro.

Και τους είπε ότι παραιτείται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ